• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

Erdemir ihalesi OYAK’ın

Erdemir ihalesi OYAK’ın
Dünyanın 13’üncü büyük demir-çelik şirketi Erdemir’in yüzde 46.12’sinin satışı için yapılan ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 770 milyon dolarla OYAK verdi.
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ’ın ardından Erdemir ihalesinde de yerli kazandı. Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir’in yüzde 46.12 hissesinin blok satışı için açılan ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 770 milyon dolarla OYAK verdi. OYAK, TÜPRAŞ ihalesinde de 4 milyar dolara kadar çıkmıştı. İhalede ortaya çıkan fiyat sonrasında şirketin tamamının değeri 6 milyar dolar olarak belirlendi. OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, daha önce yaptığı açıklamada TÜPRAŞ, Erdemir veya Telekom’dan birini mutlaka almak istediklerini söylemişti.Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen ihalede, elemesiz turda en yüksek teklif 2.1 milyar dolar olarak belirlendi. Elemeli turun ilkinde Nurol-Limak-Özaltın-Severstal konsorsiyumu elenirken, en yüksek teklif tutarı 2 milyar 400 milyon 500 dolara çıktı. İkinci turda Mittal Steel elenirken, açık artırmaya 2 milyar 650 milyon dolardan başlandı. Açık artırmada sırasıyla Arcelor, NLMK Ortak Girişim Grubu ve Ereğli Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi. İhaleyi 2 milyar 770 milyon dolarla OYAK kazandı.

ULUSOY: ÇOK DESTEK ALDIK (OYAK Genel Müdürü Ulusoy, 2 milyar 770 milyon dolarılık meblağın yazılı olduğu kağıdı imzaladı.)OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Türker, ihalenin hukuken henüz sonuçlanmadığını hatırlatırken, en yüksek teklifi verdikleri için mutlu olduklarını söyledi. OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy da ihale öncesinde kendilerine gösterilen destek nedeni ile Türk milleti ve OYAK üyelerine teşekkür etti.

İhale bedelinin nasıl ödeneceğine ilişkin olarak bir takım çalışmalar yapıldığını belirterek, “Fakat oluşan fiyat, Türkiye’ye yönelik olarak gelişen, değişmekte olan konjonktür çerçevesinde, yeni açılımlar olup olmayacağını da değerlendireceğiz. Başka tekliflerin gelip gelmeyeceği hususuna da bakacağız” dedi.

EREÐLİ OGG: YERLİ SERMAYEDE KALDI, MEMNUNUZ
İhalede en yüksek ikinci teklifi veren Ereğli Ortak Girişim Grubu adına konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “TÜPRAŞ’ı alarak dünya devleri arasına girme yolunda önemli bir adım atan Koç Holding’den sonra, OYAK Grubu’nun elde ettiği bu önemli başarının, milli sermayemiz için büyük bir moral ve itici güç olacağı aşikardır. Erdemir’i Ortak Girişim Grubu olarak alamadık ama milli sermayede kalmasından da büyük bir memnuniyet duyduk. Gözbebeğimiz ülkemizde kaldı. Erdemir’de Türk bayrağının yanına, başka bir bayrak gelmedi” diye konuştu.
Bundan iki ay önce kurulan Ereğli Ortak Girişim Grubu’nun 3 hedefiolduğunu, bunlardan birincisinin Erdemir’i satın almak, ikicisinin de bu başarılamasa bile Erdemir’in değerine ulaşmasını sağlamak, üçüncüsünün ise Türkiye’de ortaklık kültürüyle iş yapılabileceğini göstermek olduğunu belirten TOBB Başkanı, “Türk işadamlarının da birlikte iş yapabileceklerini gösterdik” dedi.

MİTTAL: PAZARA KATILMA ARZUMUZ SÜRÜYOR
Erdemir ihalesinde yer alan dünyanın en büyük çelik şirketi Mittal, ihalenin şeffaf bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Mittal’in açıklamasında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti satışın yönetilme şekliyle ilgili olarak övgüyü hak etti. Biz ihalede Mittal Steel’in yatırım standartlarına en uygun teklifi verdiğimize inanıyoruz. Mittal Steel olarak, Türk ekonomisinin ve çelik endüstrisinin gelecekteki potansiyeline inanımız tamdır. Yeni bir olanağın doğması durumunda bu pazara katılma arzumuzu sürdürüyoruz” denildi.

OSD: YERLİNİN ALMASI MEMNUNİYET VERİCİ
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, “Türkiye’deki bir sermaye grubunun Erdemir’i alması ayrı bir memnuniyet yaratıyor” dedi. Tezer, “Otomotiv sanayii her ne kadar Erdemir’in çok büyük bir müşterisi olmasa bile özellikle teknolojik gelişmeler açısından Erdemir ile yıllardan beri süren stratejik işbirliğimiz var. Karşılıklı işbirliğine dayanan bir stratejik ortaklığımız var” diye konuştu.

İhale komisyonunun karar vermesi halinde ihale sonucu Rekabet Kurumu’nun görüşüne müteakip Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayına sunulacak. Bu onayın ardından teklif sahibi firma ile sözleşme imzalanacak ve Erdemir’deki yüzde 46.12’lik idare hissesi alıcıya devredilecek.

YATIRIM ŞARTI VE ALTIN HİSSE
İhaleyi kazanan firma şartname gereği Türkiye Kalkınma Bankası’na ait yüzde 3.17 oranındaki Erdemir hissesini de aynı fiyat, usul ve esaslara göre satın almak zorunda olacak. Şartnamede öngörülen yatırım taahhüdü ile Erdemir’in kapasitesinin ikiye katlanması hedeflenirken, alıcı firmadan, yatırımların karşılığı 500 milyon dolarlık banka teminat mektubu da alınacak. Yine şartname gereği Erdemir çalışanları için istihdam garantisi bulunurken, Erdemir’de altın hisse uygulamasına gidilecek.
Ödemelerin vadeli yapılması halinde alıcı firma veya konsorsiyum, ihale bedelinin yüzde 50’sini peşin, yıllık yüzde 7 dolar faizi üzerinden iki yılda eşit taksitlerle ödeyebilecek.

GRUBUN KARI YÜZDE 34 ARTTI
Erdemir Grubu 2005 yılının ilk 6 ayında 223 milyon dolar net kar elde etti ve bu dönemde net karlılığını yüzde 34 arttırdı. Grubun esas faaliyet karı ise 177 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Erdemir’in yılın ilk yarısında şirket bazında net karı 207 milyon dolar oldu. Şirketin bu dönemdeki üretim miktarı yüzde 4.2 artarak 1 milyon 882 bin tona ulaştı.

ÖNCEKİ ÜÇ İHALE DE İPTAL EDİLDİ
28 Şubat 1960 tarihinde kurulan ve 1965 yılında işletmeye alınan Erdemir hisselerinin yüzde 2.93’ü 1990 yılında halka arzedilmiş, yüzde 6.05’i ise 1994 yılında İMKB’de satılmıştı. 1994 yılında blok satış için ilana çıkılan şirketin ihalesi iptal edilmişti. Ardından 1995 yılında yeniden ihaleye çıkılan Erdemir için 8 yatırımcı kuruluştan teklif alınmış, ancak ihale sonuçlandırılmayarak yine iptal edilmişti. Erdemir hisselerinin blok satışı için 1997 yılında tekrar ilana çıkılırken, bu ihale de iptal edilmekten kurtulamamıştı.

Yüzde 46.80’i İMKB’de işlem gören Erdemir’in sermayesinin yüzde 46.12’si Özelleştirme İdaresi’ne, yüzde 3.17’si Türkiye Kalkınma Bankası’na, yüzde 3.07’siyse Erdemir’e ait. Erdemir’in, 2004 yılı sonuna göre İMKB’de sağladığı getiri yüzde 60.49 oldu.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim