• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 14 °C

Ella-J gemisi Büyükdere açıklarına çekildi

Ella-J gemisi Büyükdere açıklarına çekildi
İstanbul Boğazı'nda dümen arızası nedeniyle karaya oturan 'Ella J' adındaki kereste yüklü Ro-Ro gemisi, bulunduğu yerden kurtarıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Yeniköy açıklarında karaya oturan ''Saint Vincent'' bayraklı ''Ella J'' gemisini kurtarma çalışmaları, gece saatlerinde verilen aranın ardından sabah saat 06.30'da tekrar başladı.

Kazanın ardından Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma ekipleri çalışma başlattı. Kıyı Emniyeti 4, Kıyı Emniyeti 7 ve Kıyı Emniyeti 9 hızlı tahlisiye botları ile Kurtarma 3, Kurtarma 4 ve Söndüren 6 römorkörleri olay mahalline sevk edildi.

Geminin baş tarafından karaya oturması neticesinde iskeleye yaklaşık 15 derece yattığı ve karada kısmi hasara neden olduğu öğrenildi.

Oya Başar: Dehşete düştük

Yeniköy'deki villasına Ro-Ro gemisi çarpan tiyatro sanatçısı Oya Başar, kaza sırasında yalıda olduklarını ve dehşete düştüklerini söyledi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı da, gemide klavuz kaptanın bulunmasının büyük bir faciayı önlediğini ifade etti.

Kaza ile ilgili basın mensuplarına açıklama yapan tiyatro sanatçısı Oya Başar, Yeniköy'deki villasına geminin çarptığı anda içeride bulunduğunu söyledi. Başar, "Büyük bir ses duyduk. Ne olduğunu anlamadık. Ben yandaki yalıdan tekne indiriyorlar sandım. Arkadaşım 'geliyor' dedi. Ben 'ne geliyor?' diye sordum. Bir baktım gemi üstümüze doğru geliyor. Hemen fırladık, hepimiz dışarı çıktık. Allah'tan tam yerinde durabildi, şükür Allah'a. Evde kızım ve arkadaşlarım vardı. Hemen evi boşalttık. Çünkü nereye kadar geleceği belli olmaz diye düşündük." şeklinde konuştu.

Geminin uyarı amaçlı siren çalıp çalmadığı yönündeki soruya Başar, "Hayır, siren çalmadı. O da enteresan. Nasıl bir şey anlamış değilim. Dehşete düştük. Açıkçası daha iyi korunduğunu zannediyordum." cevabını verdi.

Röportajın hemen ardından sahilden bir tekne ile Oya Başar'ın yalısına gelen Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, rıhtımdan yalıya girerek Başar'a geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Kaza ile ilgili Oya Başar'a bilgi veren Orakçı, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kazanın nedeninin henüz netleşmediğini ancak ilk bilgiler doğrultusunda dümen kilitlenmesinden kaynaklanmış olabileceğini aktaran Orakçı, "Boğaz'larımızda maalesef bu tür tatsız olaylar yaşanıyor. Bulunduğumuz nokta, Boğaz'ın en kritik noktası. 80 derece dönüş yapılıyor. Boğaz'ın en keskin noktası. Gemide klavuz kaptan da vardı. Belki de klavuz kaptan olmasaydı daha büyük bir felaket yaşanabilirdi. Gemi demir atmış. Bu da klavuz kaptanın bölgeyi tanımasından riski biraz daha bertaraf etmek adına yapılmış bir hareket. Neticesinde küçük bir hasarla gemiyi durdurmayı başarmışlar. Tahkikat ve araştırması yapıldıktan sonra olayı daha iyi anlayacağız. Bizim için önemli olan; can kaybının ve çevre kirliliğinin olmamasıdır. Bundan sonraki süreç; kurtarma çalışmalarıdır, o da devam ediyor." diye konuştu.

Gemiyle ilgili bilgi ver Orakçı, "1850 ton kereste var gemide. Bulgaristan Burgaz'dan Derince'ye gidiyor. Bizim için şu anda mürettebatın ne söylediği değil, mevcut durumun tespiti önemlidir." dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim