• BIST 9530.47
  • Altın 2472.847
  • Dolar 32.429
  • Euro 34.8442
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Ekonomik kriz, geri dönüşümcülere yaradı

Ekonomik kriz, geri dönüşümcülere yaradı
Navlun fiyatlarındaki düşüş nedeniyle hurdaya ayrılan yaşlı gemiler, son yolculuklarını Aliağa'daki gemi geri dönüşüm tesislerine yaptı

Navlun fiyatlarındaki düşüş nedeniyle hurdaya ayrılan yaşlı gemiler, son yolculuklarını Aliağa'daki gemi geri dönüşüm tesislerine yaptı. Küresel ekonomik krizde navlun fiyatlarındaki (gemide taşınacak yük için istenen ücret) düşüş nedeniyle hurdaya ayrılan yaşlı gemiler, son yolculuklarını Aliağa'daki gemi geri dönüşüm tesislerine yaptı.

Deniz taşımacılığında nakliye ücretlerindeki düşüş, armatörleri işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle yaşlı gemileri hurdaya ayırmaya sevk etti. Yaşlı gemilerin hurdaya ayrılmasıyla Aliağa'daki gemi geri dönüşüm tesisleri hurda üretimini 4 yılda 298 bin tondan 770 bin tona çıkardı.

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek, AA muhabirine 2008 yılının son çeyreğinden itibaren etkisini gösteren küresel krizde, deniz taşımacılığı sektörünün ithalatın durması, navlun fiyatlarının düşmesi gibi sebeplerle olumsuz etkilendiğini söyledi.

Olumsuz gelişmeler nedeniyle armatörlerin yaşlı gemilerini elden çıkarmaya karar verdiklerini, gemilerin geri dönüşüm tesislerine satılmaya başlandığını anlatan Şimşek, 7 yıldaki ortalaması 147 bin ton hurda üretimi olan Aliağa'daki tesislerin 2009 yılındaki üretiminin 2 kat artarak 298 bin tona ulaştığına dikkati çekti.

Şimşek, 2009 yılındaki gelişmenin devam ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti: ''Artış 2010 yılında da devam etmiş, tesisler 423 bin ton geminin geri dönüşümünü sağlayarak, uzun yıllar sonra yüzde 47 kapasiteye ulaşmışlardır. 2011 yılında geri dönüşümü yapılan gemi tonajı 653 bin ton hurdaya ulaşmıştır. 2012 yılında artış devam etmekte olup, şu ana kadar 770 bin ton hurdaya ulaşılmıştır. Yıl sonu hedefimiz de 850 bin ton hurda üretimi gerçekleştirmektir.''

''Kriterlerin üzerinde standartta dönüşüm sağlanıyor''

Aliağa'daki 21 tesiste 235 geminin ömrünü tamamladığını vurgulayan Şimşek, 2001 yılından itibaren çevre ve iş sağlığı alanındaki yatırımlarla uluslararası kriterlerin üzerine çıkılmasının gemi geri dönüşümündeki hızlı gelişmede payı olduğunu bildirdi.

Şimşek, geri dönüşüm tesislerine getirilen gemilerin radyasyon ve asbest gibi tehlikeli atık kontrolünün ardından, fare ve böceklere karşı ilaçlandığını belirterek, tehlikeli atıkların uzman ekiplerce toplandığını, liman başkanlığından alınan izinle söküm işlemine başladığını dile getirdi.

Gemi saclarının haddehanelere, bakır, çinko, alüminyum ve krom gibi hurdaların da ham madde işleme tesislerine gönderilerek ekonomiye kazandırıldığını kaydeden Şimşek, makine, jeneratör ve elektronik ekipmanların bir kısmının gemi ve yat inşa sanayisinde, bir kısmının da ihracatla değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim