• BIST 9524.59
  • Altın 2492.167
  • Dolar 32.5463
  • Euro 34.7257
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 14 °C

Edremit'te çevre alarmı

Edremit'te çevre alarmı
Arıtma tesisine 12 Eylül'den beri enerji verilmemesi yüzünden çalıştırılamadığı, atıkların doğrudan Edremit Çayı aracılığıyla denize aktığı ortaya çıktı.
Kuzey Ege'nin temiz havası ve doğasıyla ünlü Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde, dört kentin atıksularını arıtan tesisin elektrik borcu nedeniyle çalışmadığı bildirildi. Dört belediyenin üyesi olduğu Edremit Belediyeler Birliği tarafından işletilen arıtma tesisinin Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (UEDAŞ) olan birikmiş elektrik borçları nedeniyle tesise elektrik verilmedi.Tesisin 12 Eylül'den bu yana enerji verilmemesi yüzünden çalıştırılamadığı, atık suların doğrudan deşarj yöntemiyle Edremit Çayı aracılığıyla denize verildiği ortaya çıktı.Arıtma tesisine gelen Edremit İlçesi, Kadıköy, Zeytinli ve Akçay Beldeleri atık sularının arıtılmadan denize verilmesinin büyük bir çevre kirliliğine yol açtığını belirten Edremitliler, kirliliğin halk sağlığını tehdit edici boyuta ulaştığını kaydetti, “Bu yılların sorunu. 2001 yılında dönemin MHP'li Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç ile Edremit Belediyeler Birliği ve Zeytinli'nın CHP'li Belediyesi arasında katkı payı nedeniyle çıkan anlaşmazlıklar sonucu, tesisin harcadığı elektrik bedeli yatırılmıyor. Geçtiğimiz yıllarda Mavi bayrak alan plajlar, o dönemden bu yana hiç mavi bayrak alamadı. Deniz kirliliğini gören yerli ve yabancılar rezervasyonlarını iptal ettirdi, bölgenin turizm geliri giderek azalmaya başladı. Her 4 belediye de vatandaşlardan Çevre Temizlik Vergisi almayı biliyor ama nedense harcadıkları elektrik parasını ödemiyor. Böyle sorumsuzluk olmaz. Bakanlık bu duruma el koymalı. Sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturmalı” diye konuştu.

BAKIMA ALINMIŞ

Tesisin UEDAŞ'a olan elektrik borcu nedeniyle çalıştırılmadığını doğrulayan Edremit Belediyeler Birliği Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Yüksek Mühendisi İlknur Turan, “Biz tesisi eriyen demir borular nedeniyle 15 Ağustos tarihi itabariyle bakıma almıştık. Demir olan kolektör hattının borularını daha uzun ömürlü olan plastik borularla değiştiriyoruz. Bu çalışma kapsamında, kolektör hattının 900 metrelik bölümü yenileniyordu.
Biz bu çalışmayı yaparken, ödenmeyen elektrik bedelleri yüzünden tesisin enerjisinin kesildiğini öğrendik. Arıtmanın UEDAŞ'a olan borçları için bakanlığın bilgisi dahilinde birkaç gün içerisinde taksitlendirilmeye gidilecek. Bakım 90 iş gününü kapsıyor. 1-15 Ekim tarihleri arası kolektör hatlarının yenilenmesi nedeni ile arıtmaya zaten su alınmayacaktı” dedi.Zeytinli Belediyesi ve Edremit Belediyeler Birliği Başkanı CHP'li Şadan Aytaç, sorunun çözümü için görüşmelerin sürdüğünü söylerken, Edremit Belediyeler Birliği Biyolojik Arıtma Tesisinin şu anda UEDAŞ'a 1.5 milyon YTL'si ana, 2 Milyon YTL'si de faiz olmak üzere toplam 3.5 Milyon YTL borcunun bulunduğu öğrenildi.Edremitliler'in arıtma tesisinin yanında, taş devri koşullarına dönmesine yol açan anlaşmazlık yıllar önce başladı. Edremit ilçesi ve Zeytinli beldesi 1997 yılından bu yana Edremit Belediyeler Birliği'nin arıtma tesisini ortak olarak kullanırken, tesis, Edremit'in eski MHP'li Belediye Başkanı Tuncay Kılıç'ın birlik başkanlığını yaptığı dönemde, belediye şirketi Ed-Bel tarafından işletildi. Bu dönemde Zeytinli Belediyesi, arıtma tesisine katkı payını ödemeyi reddetti.2003 yılının Mayıs ayında birlik başkanlığına Zeytinli Belediye Başkanı CHP'li Şadan Aytaç seçildi ve arıtma tesisinin birlik tarafından işletilmesi kararlaştırıldı. Bu kez de MHP'li Edremit Belediye Başkanı Kılıç, arıtma tesisine katkı payını göndermeyi reddetti. Zeytinli Belediyesi'nin ve birliğin yeni başkanı Şadan Aytaç harekete geçti, tesise Edremit'in atık sularının alındığı boruların bağlantı noktalarını kapattı, araya giren Turizm Bakanlığı yetkililerinin ricasıyla 3 ay tesise alınmayan Edremit'in atık suları tekrar alınmaya başlamıştı.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim