• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 15 °C

Düşük Karbonlu Yakıtlara Yönelik Girişim

Düşük Karbonlu Yakıtlara Yönelik Girişim
Düşük karbonlu yakıt üretimini ölçeklendirmek için bakanlar tarafından küresel enerji zirvesinde yeni girişim kabul edildi.

Enerji değer zinciri liderleri, küresel talep arttıkça düşük karbonlu yakıtları taşımak için
gerekli altyapı ve sektörler arası uyum eksikliği konusunda uyarıda bulunuyor.

Temiz Enerji Deniz Merkezleri (The Clean Energy Marine Hubs-CEMHubs) Girişimi, Temiz Enerji Bakanları (Clean Energy Ministerial-CEM) tarafından, küresel ölçekte istifade edilmesine yönelik, tanıtılmasının ardından bir yıldan kısa sürede hızlı bir şekilde kuruldu.

Sektörler arası ve kamu-özel sektör ortaklığı, dünya çapında sıfır emisyonlu yakıt üreticileri ve tüketicileri arasında bağlantı kuracak ulaşım altyapısının mevcut olmasını sağlamak için küresel düşük karbonlu yakıtlar değer zincirini ölçeklendirmeyi amaçlıyor.

CEM-Hubs girişimi, 20 Temmuz 2023 tarihinde Hindistan’ın Goa kentinde düzenlenen bir zirvede Temiz Enerji Bakanları tarafından kabul edilmiştir. Bu türde ilk olma özelliği taşıyan platform, enerji-denizcilik değer zinciri boyunca özel sektör ve hükümetleri bir araya getirerek deniz taşımacılığı ve üretim merkezlerini gelecekteki düşük karbonlu yakıtlar için dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

CEM-Hubs, denizcilik sektörünün dekarbonizasyonunu hızlandırmak için tasarlanmış bir platform olup hükümetler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğini teşvik etmesi, düşük karbonlu yakıtların üretimi ve dağıtımı için altyapıyı geliştirmeye yardımcı olması öngörülmektedir.

CEM-Hubs’ın, denizcilik sektörünün küresel emisyonlarını 2050 yılına kadar %50’den fazla azaltmaya yardımcı olma potansiyeli bulunduğu belirtilmektedir. Ayrıca girişimin, yeni iş fırsatları yaratacağı ve denizcilik sektörünün rekabet gücünü artıracağı tahmin edilmektedir.

CEM-Hubs girişimi, Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) ve Uluslararası Limanlar Birliği (International Association of Ports & HarborsIAPH) ile ortaklaşa olarak başlangıçta Kanada, Norveç, Panama, Uruguay ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenmektedir. Söz konusu Girişim, özel sektör ve hükümetlerin yakın iş birliği içinde ortaklaşa yürütülmektedir. 

Enerji-denizcilik değer zinciri, 2050 yılına kadar beklenen düşük karbonlu yakıt akışını taşımaya hazır bulunmamaktadır. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na (International Renewable Energy Agency-IRENA) göre, 2050 yılına kadar deniz taşımacılığı sektörü tarafından, tüm ticarete konu olan düşük karbonlu yakıtların en az %50’sinin taşıması beklenmektedir. Ancak, beklenen talebi karşılamak için gerekli olan üretim merkezleri, gemiler ve liman altyapısı şu anda ticari ölçekte mevcut bulunmamaktadır.

Amonyak ve diğer düşük karbonlu yakıtlar gibi hidrojen türevlerinin gemilerle taşınması, ağır sanayi, taşımacılık ve diğer sektörlerin ihtiyaç duyacağı ölçekten çok uzaktadır. Küresel olarak net sıfır hedefine destek olmak için, deniz taşımacılığının 2050 yılına kadar tüketeceği düşük karbonlu yakıtların iki ile beş katı kadarını taşıması beklenmektedir. Ayrıca deniz taşımacılığı tarafından taşınan yakıt karışımlarının Paris Anlaşması’na uyumlu olacak şekilde değişmesi gerekecektir.

CEM-Hub Girişimi ve ilerleme sürecinin, Dubai’de düzenlenecek COP28 Toplantısı’nda tanıtılması planlanmaktadır.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim