Dünyanın en büyük akvaryumları
Dünyanın en büyük akvaryumları listesinde Georgia Akvaryum, Dubai Mall Aquarium, Okinawa Churaumi Akvaryumu, L'Oceanogràfic, TurkuaZoo, Montrey Körfezi Akvaryumu, uShaka Deniz Dünyası, Şanghay Okyanus Akvaryumu, Cenova Akvaryumu ve Batı Avustralya Akvaryumu yer alıyor.
1- Georgia Akvaryum, ABD: 500 farklı türden 120 binden fazla deniz canlısını barındıran akvaryum dünyanın en büyüğü. Akvaryumun su hacmi 24 milyon litre. Çok özel şartlar altında yaşayabilen türler arasında yer alan balina köpek balığını barından çok nadir akvaryumlardan biri. Dalgalar yüzünden alabora olan bir gemi şeklinde dizayn edilen akvaryumun maliyeti, inşaat malzemeleri satan Home Depot zincirinin kurucusu Bernie Marcus tarafından 250 milyon dolar bağışıyla karşılandı ve akvaryum Kasım 2005'te açıldı.
2- Dubai Mall Aquarium, BAE: Akvaryum, dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan 20 milyar dolarlık Burj Dubai kompleksinin bir parçası. AVM'nin tam ortasında bulunan akvaryum 10 milyon litrelik kapasitesiyle dev bir tanka sahip. 33 binden fazla hayvan bulunuyor. Akvaryum, dünyanın en büyük akrilik paneline sahip olduğundan Guinness Rekorlar kitabına girdi.
3- Okinawa Churaumi Akvaryumu, Japonya: 7 bin 500 metreküp su alıyor. Burada kullanılan 22,5 metre genişliğinde 8.2 metre yüksekliğindeki cam, 7 parça halinde üretilip sonradan birleştirildi. Herbiri 60 cm kalınlığında olan bu tabakalar pürüzsüz. Birleşme yerlerinde kullanılan özel karışım sayesinde şeffaflık elde edilip çok geniş bir görüş alanı sağlanmış. Akvaryumun bakımı suyu boşaltmadan yapılıyor. Güneş ışığının etkisinin yok olmaması için geliştirilen düzenekle tankın içine girmekte olan suyun ışık alması sağlanıyor.
4- L'Oceanogràfic, İspanya: 45 bin'den fazla deniz canlısının barındığı L'Oceanogràfic, Avrupa'nın en büyüğü. 7 milyon litrelik su hacmi bulunan akvaryumda 35 metrelik sualtı tüneli bulunuyor.
5- TurkuaZoo, Türkiye: İstanbul Bayrampaşa'da Forum İstanbul Alışveriş Merkezi'nde bulunan TurkuaZoo, Türkiye'nin en büyük akvaryumu. 8 bin metrekarelik alanda 80 metrelik cam sualtı gözlem tüneliyle dünyanın en büyükleri arasında. 2009'un Ekim ayında açılan TurkuaZoo, 270 derecelik bir açıyla ziyaretçilerine aralarında köpekbalıklarının, vatozların, ahtapotların ve deniz kaplumbağalarının ender türlerinin bulunduğu 10 bini aşkın deniz canlısını inceleme imkânı sunuyor.
6- Montrey Körfezi Akvaryumu, ABD: Pasifik kıyısında eski bir konserve fabrikasının yerine kuruldu. Yıllık ortalama 1,8 milyon ziyaretçi, 35 bin bitki ve 623 balık türünü görme fırsatı buluyor. İki dev tankı bulunuyor. Kaliforniya kıyı deniz yaşamı incelenen "Okyanus Kenar Kanadı" adıl tankın merkez derinliği 10 metre, su kapasitesi ise 1,3 milyon litre su kapasitesine sahip. Diğer tank ise 4,5 milyon litrelik olup denizaltı yaşamı bu tankla sergileniyor.
7- uShaka Deniz Dünyası, Güney Amerika: Durban kentinde bulunan uShaka Deniz Dünyası, 32 tankıyla Afrika'nın en büyük akvaryumu. Deniz atları, köpekbalıkları, yunuslar da dahil olmak üzere birçok deniz yaratığı bu akvaryumda mevcut.
8- Şanghay Okyanus Akvaryumu, Çin: Asya'nın en büyük akvaryumlarından biri. İçinde, Çin, Antarktika ve Türkiye de olmak üzere dünyanın toplam 9 bölgesinin sergisi oluşturulmuş. 155 metrelik su altı tüneliyle dünyanın en uzunu.
9- Cenova Akvaryumu, İtalya: Expo 92 için inşa edilen Cenova Akvaryumu, Avrupa'nın en büyük ikinci akvaryumu. Akvaryumda bulunan 70 tank, 6 binden fazla hayvana ev sahipliği yapıyor. Bazı tanklar Akdeniz, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu gibi farklı alanlara ayrılmış. Yılda ortalama 1,2 milyon ziyaretçiye ulaşıyor.
10- Batı Avustralya Akvaryumu, Avustralya: Avustralya'nın en büyük akvaryumu. Akvaryum tankı 40 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve içinde 3 milyon litre su tutuyor. 98 metrelik su tüneli bulunuyor. Tesis deniz yaşamının 400 türünü içeriyor.