• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Dünyanın düzeni altüst oldu

Dünyanın düzeni altüst oldu
Dünya giderek ısınıyor.Buzullar eriyor, sel, deprem ve tsunamiler, kirlilikcan alıyor. Hayvan soyunun genetiği değişiyor, bitki ve deniz türleri yok oluyor.
Dünya giderek ısınıyor, iklimler değişiyor. Yaz ayları her yıl biraz daha uzuyor ve bunaltıcı geçiyor. Buzullar eriyor, sel, kasırga, hortum, deprem ve tsunamiler, kirlilik, aşırı sıcaklar ve salgın hastalıklar yüzbinlerce can alıyor. Hayvan soyunun genetiği değişiyor, türleri giderek yok oluyor. İklim değişikliklerinin son göstergesi de, tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor. Güney Afrika’nın Johannesburg şehrine 2 Ağustos’ta ilk defa kar yağarken, buzullara yakın olan Kanada’nın kuzeyi artı 35 dereceyi gördü. Doğal felaketlerden ölenlerin sayısının 700 bine yaklaştığı son yılları, küresel ısınmanın etkisiyle “en fırtınalı, en sıcak ve en yağışlı” olarak yaşıyoruz. Bilimsel çalışmalar da, Dünya’nın son 400 yıldan bu yana en sıcak dönemini yaşadığını ortaya koydu.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin, ABD Kongresi’nin talebiyle çeşitli bilimsel çalışmaların geniş çaplı değerlendirilmesi sonucu hazırladığı raporda, “Dünya’daki mevcut sıcaklığın en azından 400 yıldır ve belki de birkaç bin yıldır görülmediği” belirtildi. Önde gelen iklim bilimcilerden oluşan bir kurul tarafından kongreye sunulan raporda, Dünya’daki ısınmanın çoğundan insan faaliyetlerinin sorumlu olduğu kaydedildi. Fransız Paris Match dergisi son sayısında dünyanın giderek ısındığını, atmosferdeki karbondioksit oranının arttığını, buzulların eridiğini, sıcak su akıntılarının yolunu şaşırdığını ifade etti. Dergi, tüm bunların sonucunda insanlığı büyük bir felaketin beklediğini yazdı.

Son üç yıla; Güney Asya’da meydana gelen depremin meydana getirdiği ve 300 bin kişinin hayatını kaybettiği ‘tsunami felaketi’, İran depremi, 87 bin kişinin öldüğü Pakistan depremi ve sırasıyla Hindistan, Malezya, Endonezya depremleri, ABD’nin New Orleans kentini sular altında bırakan Katrina kasırgası, Avrupa ve Asya kıtasında meydana gelen sıcak dalgası ve sel felaketleri damgasını vurdu. Sera etkili gazların azaltılmasına ilişkin görüşmelerin üç yıldır sürdürülmesine karşın, ülkeler arasında büyük görüş ayrılıkları hâlâ giderilemedi. Yeryüzünün kirlenmesine en fazla neden olan gazların tüketimiyle ilgili henüz bir anlaşmaya varılamadı.
Bilim adamları, 1971-2000 yılları arasında Avrupa genelinde 21 ülkede 500’den fazla bitki türünün yapraklanma, çicek açma ve meyve verme tarihlerini inceledi. Araştırmaya katılan 17 ülkeden bilim adamları, bütün bu bilgileri karşılaştırarak Avrupa genelinde baharın 30 yıl öncesine göre artık 6-8 gün daha erken geldiğini tespit etti.

Fransız Paris Match dergisine göre insanları bekleyen en büyük felaket, buzulların erimesi. Dünyanın şu andaki ortalama sıcaklığının gitgide arttığını yazan dergi, geri dönülemez noktadan sonra büyük kuraklıkların ve su kıtlığının meydana geleceğini, ormanların yok olacağını, tarımda verimin büyük oranda düşeceğini, denizlerin seviyesinin yükseleceğini ve hastalıkların tırmanışa geçeceğini bildirdi. Uydu görüntüleri de Grönland kütlesinin artık daha hızlı eridiğini gösteriyor. Böyle giderse Florida kıyıları ve Bangladeş’in büyük bir bölümü sular altında kalacak. Kıtlık, insanların en büyük felaketlerinden biri olacak. Balık ve sebze çeşitliliği azalacak.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim