• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 16 °C

Dünya turuna çıkan Türk denizci Venezuela'dan uğurlandı

Dünya turuna çıkan Türk denizci Venezuela'dan uğurlandı
Tekneyle dünya turunda mazotu bittiği için yanaştığı Venezuela'daki limanda alıkonulan Cengiz Arslanoğlu, Türkiye'nin Karakas Büyükelçiliği'nin girişimleriyle tamamlanan bürokratik işlemlerin ardından Panama'ya doğru hareket etti.

Köpeği Pupa'yı yanına alarak tekneyle çıktığı dünya turunda mazotu bittiği için yanaştığı Venezuela'daki limanda alıkonulan Cengiz Arslanoğlu, Türkiye'nin Karakas Büyükelçiliğinin girişimleriyle tamamlanan bürokratik işlemlerin ardından Panama'ya doğru hareket etti.

Türkiye'nin Karakas Büyükelçiliği'nden edinilen bilgiye göre, 1965-1968 yıllarında yelkenli teknesiyle dünyayı dolaşan ilk Türk denizci Sadun Boro anısına teknesiyle geçen yıl dünya turuna çıkan Arslanoğlu, St. Lucia'dan Panama'ya ilerlerken yakıtının azalması nedeniyle Venezuela'ya uğramak zorunda kaldı.

Venezuela'da yakıt almak için yanaştığı limandan başka bir limana götürülen Arslanoğlu, burada çeşitli bürokratik zorluklarla karşılaştı. Arslanoğlu, Türkiye'nin Karakas Büyükelçiliğinin konudan haberdar olmasının ardından Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu tarafından 3 Nisan'da başkent Venezuela'nın başkenti Karakas'a getirildi.

Büyükelçi Mütevellioğlu ve diğer büyükelçilik yetkililerinin 4 Nisan'da teknenin bulunduğu Vargas eyaletindeki La Guaira Limanı'na giderek liman kaptanıyla yaptığı görüşmelerin ardından bürokratik işlemler kısa sürede tamamlandı. Arslanoğlu, Venezuela Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla limanda düzenlenen törende büyükelçilik ve liman yetkilileriyle vedalaşarak Panama'ya doğru yola koyuldu.

Venezuela basınının da büyük ilgi gösterdiği törende yol arkadaşı köpeği Pupa, Türkiye ve Venezuela bayraklarının yanı sıra sürekli yanında taşıdığı Fenerbahçe forması ve bayrağı ile teknesi önünde poz veren Arslanoğlu, kendisine yakın ilgi gösteren herkese teşekkür ederek Venezuela anılarının dünya turunu tamamlamasının ardından kaleme alacağı kitapta özel bir yere sahip olacağını belirtti.

Büyükelçi Mütevellioğlu da sürpriz şekilde Venezuela'ya yolu düşen Arslanoğlu'nu Karakas'ta kısa süreliğine de olsa misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak Türkiye ve Venezuela arasında her alanda gelişmekte olan yakın ilişkilerin insani ve kültürel boyutunun da bu ve benzeri güzel anılarla zenginleştiğini, gelecek dönemde iki ülke halkları arasındaki insani etkileşimin artarak devam edeceğini söyledi.

Panama'nın ardından Pasifik Okyanusu'nu da geçmeyi planlayan Arslanoğlu, önümüzdeki yıl dünya turunu tamamlamayı ve İstanbul'a dönmeyi hedefliyor.

Tekne ile dünya turunda yol arkadaşı köpeği Pupa

Arslanoğlu, geçen yıl ağustos ayında "S'Boro - Of, Karasu" isimli 9 metrelik teknesi ve Pupa adlı köpeğiyle çıktığı tekne ile dünya turunda önce Akdeniz'i ve Atlantik Okyanusu'nu geçti.

Sadun Boro'nun teknesine benzer nitelikte bir tekne ile aynı güzergahta yol almayı hedefleyen Arslanoğlu, GPS, otomatik pilot, telsiz telefon gibi teknolojik altyapının bulunmadığı bir tekne ile tura çıktı.

Yön bulmak için pusulasının yanı sıra gökyüzündeki yıldızlardan yardım alan Arslanoğlu'na, Sadun Boro'nun Miço isimli kedisi gibi, yolculuk sırasında köpeği Pupa eşlik ediyor.

Arslanoğlu, seyahati sırasında ilk sorunu Yunanistan ve İtalya arasında büyük bir fırtınaya karşı mücadele vererek yaşadı.

Yolculuğu sırasında zaman zaman bozulan hava şartlarıyla uğraşmak zorunda kalan Arslanoğlu'nun, Atlantik Okyanusu'nun ortasında teknesinin direğinin kırıldı. Haftalarca bu zorlu sınamayla hayatta kalma mücadelesi veren Arslanoğlu, teknesini ancak Karayipler'e ulaştığında tamir ettirebildi.

Arslanoğlu'nu Venezuela'ya yönlendiren ise St. Lucia'dan Panama'ya gidişi sırasında rüzgar şiddetinin düşük olması nedeniyle günlerce yakıt tüketerek ilerlemek zorunda kalması oldu.

Yakıtının azalması nedeniyle Venezuela'ya uğrayan Arslanoğlu'nun karşılaştığı bürokratik engeller, Türkiye'nin Karakas Büyükelçilği'nin girişimleriyle aşıldı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim