Konteyner taşımacılığında dünya limanlarında elleçlenen konteyner miktarı 440 milyon teu'ya ulaştı.
2007 sonu itibariyle dünya limanlarında elleçlenen konteyner sayısının yarım milyarı asması bekleniyor. 11,5 milyon teu taşıma kapasitesi olan filoya dört sene içinde ise yaklaşık 7 milyon teu ek kapasite girişi olacak.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu gelişimi gören liman isletmeleri kapasite ve ekipman yatırımına giderken, birçok holding de limancılığı yeni bir yatırım kolu olarak görmeye başladı. Konteyner filosuna 45-53 feet gibi yeni tip konteynerlerin girmesiyle birlikte ise otomotiv de kutularla taşınmaya başladı.
Ocak 2002'den bu yana konteyner gemi kiralama navlunlarının dolar bazında yüzde 175 büyümesini sağladı. Geçen yıl dünya limanlarında elleçlenen konteyner trafiği 440 milyon teu'yu bulurken İzmir ve Mersin limanlarını alan Hutchison ve PSA gibi global Uman operatörlerinin ise 200 milyon teu konteyner elleçlediği görüldü.
Dünyanın en büyük konteyner limanı Singapur konteyner terminalini isleten PSA, geçen yıl 24 milyon teu'luk işlem hacmine ulaşmış. Dünya genelindeki iş hacmi ise 51,3 milyon teu.
Türkiye limanları da geç kalmak istemiyor
Geçen yılı 3,8 milyon teu'luk işlem hacmiyle kapatan Türk limanlarının ise bu yılki konteyner işlem hacminin 4,5 milyon teu'ya çıkması bekleniyor Konteyner operatörlüğünde bir numaralı ülke de Almanya. Almanlar bu pasta içinde yüzde 63,4'lük gibi büyük bir paya sahip. Pastadan bu kadar yüksek pay almasında ise dünyadaki konteyner armatörlerinin KG yatırım şirketlerine göstermiş olukları ilgi.
Türk armatörlük şirketi Turkon Holding de, filosundaki gemileri bu şirketlere satıp tekrardan kiraya alarak işleten bir firma olarak büyük dikkat çekiyor.