• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

Dünya Bankası TANAP'a finansman sağlamaya hazırlanıyor

Dünya Bankası TANAP'a  finansman sağlamaya hazırlanıyor
Hazar bölgesindeki gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP'a Dünya Bankası 1 milyar dolar, Avrupa Yatırım Bankası da 1 milyar Euro ile katılım sağlayacak.

Avrupa'nın Rusya’ya bağımlılığını azaltması, Türkiye’nin artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından önemli olan ve Azeri Şah Deniz 2 sahasındaki gazı Avrupa’ya taşıyacak 9 milyar dolarlık Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne (TANAP) Dünya Bankası desteği geliyor. Dünya Bankası yetkilileri, “Enerji sektöründe çok stratejik bir proje olan TANAP’ın parçası olmayı düşünüyoruz. BOTAŞ’a finansman konusunda yardımcı olacağız. Tamamı değil fakat 1 milyar dolarlık bölümünde finansman katkısı sağlayacağız. Aynı zamanda Avrupa Yatırım Bankası ile birlikte çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

TANAP’A MALİ DESTEK

TANAP’ta Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30, İngiliz enerji şirketi BP’nin de yüzde 12 hissesi bulunuyor. Her şirket kendi payına düşen hisse oranında projeye finansman sağlıyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin borç verme mekanizması Avrupa Yatırım Bankası, TANAP’a sermaye desteği sağlamaya hazırlanıyor. Dünya Bankası yetkilileri, BOTAŞ’a 1 milyar dolarlık proje finansmanı sağlayacaklarını söyledi. Projenin tamamı yaklaşık 9 milyar dolar tutarında. BOTAŞ’ın yüzde 30’luk payı ise 3 milyar dolarlık civarında finansman gerektiriyor. BOTAŞ’ın, bu finansmanı sağlamak için Dünya Bankası’nın yanı sıra 1 milyar Euro krediyi de Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) alması öngörülüyor. AYB Başkan Yardımcısı Pim van Ballekom, daha önce yaptığı bir açıklamada bankanın TANAP’a 1 milyar Euro tahsis edeceğini söylemişti. AYB sermayesi de TANAP projesinin Türkiye temsilcisi BOTAŞ şirketinin payını finanse etmek için kullanılacak. 

AZERİ GAZI AVRUPA’YA

TANAP projesi, Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 sahasında üretilen gazın Gürcistan-Türkiye sınırından Türkiye’nin batı sınırına taşınmasını öngörüyor. Gazın daha sonra Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) üzerinden Avrupa’ya dağıtılması öngörülüyor. TAP, Azeri gazını Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya’ya ulaştıracak. TANAP boru hattının başlangıç kapasitesi yılda 16 milyar metreküp (bcm) gazın taşınması olacak. Bu gazın yaklaşık 6 milyar metreküpü Türkiye’ye teslim edilirken, geri kalanı ise Avrupa’ya ulaştırılacak. Türkiye’ye ilk gaz 2018 yılında getirilecek, TAP’ın tamamlanmasından sonra gaz 2020 başlarında Avrupa’ya verilecek. Başlangıçtaki yıllık 16 bcm taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 bcm, ardından 31 bcm’e çıkarılması hedefleniyor.

2018’DEN ÖNCE DE DEVREYE GİREBİLİR

KONUYA yakın bir kaynak, TANAP için ortaya konulan ilk tahmini yatırım bedelinin 11.7 milyar dolar olduğunu ancak zaman içinde maliyetlerin düşerek 9.2 milyar dolara çekildiğini söyledi. Söz konusu kaynak, BOTAŞ’ın ödemesi gereken payın 2.5-3 milyar dolar olduğunu belirtirken, Dünya Bankası ve AYB’nin sosyal sorumluluk projelerinden kamulaştırma çalışmalarına kadar her şeye baktığını aktardı. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, geçtiğimiz günlerde SETA’nın düzenlediği panelde 1.850 kilometrelik boru hattının, 440 kilometrelik bölümünde kaynak işleminin tamamlandığını açıklayarak, “Boru hattının Eskişehir’den Trakya-Yunanistan sınırına kadar olan bölgenin ihalesi yapıldı. Deniz geçişi hariç bütün kontratlar imzalandı. İnşallah hedefimiz, 2018 Haziran ayında projeyi tamamlamaktır. Ancak daha erken bir tarihte devreye almak için de bütün imkânları zorlayacağız” demişti. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim