• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 21 °C

Donanma Komutanı Güner istifa etti

Donanma Komutanı Güner istifa etti
Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, Balyoz davasındaki mahkûmiyet kararları ve son olarak İzmir’de açılan “casusluk davası”nın ardından TSK’den istifa etti.

Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, 30 Kasım 2012’de yapılan kış dönemi Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısından kısa süre önce görevinden istifa etti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, “TSK ve komuta kademesini zora sokar. Yılbaşından sonra değerlendirelim” diyerek istifayı kabul etmedi. Ancak komutan geri adım atmayınca Bilgel, istifayı yürürlüğe koydu.

MEDYADA YER ALMIŞTI

Oramiral Güner’in istifa ettiği, ancak bu istifanın kuvvet komutanından geri döndüğü iddiası önceki gün Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı’nın köşesinde yer aldı. Ataklı köşesinde, “Aldığım bilgiye göre Donanma Komutanı Nusret Güner kasım ayında istifa etmiş. Gerekçesi çok basit; Arkadaşlarımız birer birer hapse atılıyor elimizden hiçbir şey gelmiyor, gelmediği gibi bir de biz buna yardım ediyoruz” görüşüne yer verdi.

DOĞRU GİBİ

Ataklı’nın köşesinde yer alan bu iddiayı, askeri konularda güvenilir kaynaklara sorduğumuzda teyid eder nitelikte bilgi aldık. Güvenilir kaynaklar, “Donanma Komutanı’nın istifa ettiği ancak bunun kuvvet komutanınca işleme konulmadığı iddiası doğru mu?” sorumuza, “Doğru gibi” yanıtı vermekle yetindiler. “Oramiral Güner hâlâ görevinin başında mı?” sorumuza önce “Evet” yanıtını veren güvenilir kaynaklar, bir süre sonra, “İstifa yürürlüğe konuldu” mesajını ilettiler.

İŞTE İDDİALAR

Askeri kulislerde ise Oramiral Güner’in istifasına gerekçe olarak şu iddialar konuşuluyor:
- Güner, Donanma Komutanlığı’nın bulunduğu Gölcük’e yapılan baskın ve savcıların Balyoz davasında kullanılan belgeleri elleriyle koymuş gibi bulmaları, kendisinden önce Donanma Komutanı olan şimdiki Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Bilgel’in de hiçbir şekilde karşı koymayıp aksine savcılara kravat hediye etmesinden ciddi şekilde rahatsızlık duydu.
- Oramiral Güner bu rahatsızlığını birçok kez Kuvvet Komutanı Oramiral Bilgel’e iletmesine rağmen söylediklerinin ciddiye alınmadığı izlenimi edindi.
- Oramiral Güner, istifa konusunda kararlı olduğunu göstermek için istifa dilekçesinin suretini bazı yakın çalışma arkadaşlarına da verdi.

ZORA SOKAR

Oramiral Güner’in istifasını talep etmesine rağmen Kuvvet Komutanı Oramiral Bilgel’in “Şu anda bu istifa tüm TSK’yı ve komuta kademesini zora sokar” gerekçesiyle işleme koymadığı iddia edilirken, “Konuya yeni yılda bakarız” dediği öne sürülüyor. Ancak Güner’in, bu süreçte istifasını geri almadığı ve Bilgel’in de gerekli yasal işlemi tamamladığı bildirildi.

Kitabında anlatmıştı

SAVCILARA kravat hediye edilmesi olayını Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Semih Çetin, “Bir İhanetin Öyküsü-Hasdal’da Bir Amiral” kitabında anlatmıştı. Kitaptan o bölüm özetle şöyle:
- “Tutanaklar imzalandı. Saat neredeyse gecenin 2’si olmuştu. Üs Komutanı’na savcılarla birlikte Komutanın makamına geçmelerini, benim de birazdan geleceğimi söyledim. Durumu Ankara’ya rapor edecektim. Konuşmamı bitirip dışarı çıktığımda Genel Sekreteri Donanma Komutanlığı amblemli hediye torbalarından biriyle görünce şaşırdım:
- Hayrola, nedir bunlar?
- Kravat komutanım. Donanma Komutanı savcılara hediye edecek.
- Emin misin? Bir yanlışlık olmasın?
- Emir subayı şimdi telefonla söyledi. Komutan emretmiş...
Adeta nutkum tutulmuştu. Kimliği belirsiz bir ihbar mektubu ile gecenin bir yarısı Donanma Karargâhını yerle bir eden savcılara, bugünün anısına denizci motifi taşıyan kravat hediye edecektik. Yapacak bir şey yoktu. Savcılar Komutanın odasındaydı. Tartışmanın bir olanağı yoktu. Donanma Komutanı “Sizi biraz üzdük bu akşam” diyerek gülümseyen savcıya, ‘Gerçekten çok üzüldüm’ diyerek hediyesini takdim ederken sinirden ağlamamak için kendimi zor tutuyordum.”

KORAMİRAL VEKÂLET EDECEK

Oramiral Güner’in istifa edeceği söylentisi bir süredir kulislerde konuşuluyordu. Oramiral Güner dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i ziyaret etti ve istifasını sundu. Orgeneral Özel, Donanma Komuta Komutanı’nın istifasını kabul etti. Oramiral Güner’in Kasım ayında da istifasını Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel’e sunduğu, ancak o tarihte “Ocak ayına kadar bekleyelim” telkiniyle istifanın kabul edilmediği belirtildi. Güner’in istifasıyla boşalan Donanma Komutanlığı’na, ağustostaki YAŞ toplantısına kadar bir koramiral vekâlet edecek.

ORAMİRAL NUSRET GÜNER KİMDİR

Doğum tarihi: 1952

Doğum yeri: İstanbul

Eğitimi: 1972’de Deniz Harp Okulu’ndan, 1986’da Deniz Harp Akademisi’nden mezun oldu.

Görevleri: Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığı, NATO’nun Napoli- ’deki CC-MAR karargâhında komutan yardımcılığı, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Donanma Komutanlığı

ŞİMDİ NE OLACAK?

DENİZ Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel’in görev süresi 30 Ağustos’ta doluyor. Yerine Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner atanacaktı. Ancak istifa kararıyla yeni bir durum oluştu. 1952 doğumlu Oramiral Bilgel’in, yaş haddini doldurmaması nedeniyle, görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği belirtiliyor. Oramiral Bilgel’in emekliye ayrılması halinde ise Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu, oramiral rütbesine terfi ederek doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanabilir.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Ayhan Kayatürk
31 Ocak 2013 Perşembe 10:29
Sessizlik ikrar mı, hakaret midir?
Okuyucu olarak Sayın'nın sorusuna cevap bekliyorum. Sayın Editör, kurallarınız bozmanız için mi? Cevap verin, açıklayın lütfen.

Dikkat! İletişim Kazası!
Bazılarına göre sessizlik bir iletişim şeklidir. Ben böyle düşünmeyenlerdenim. Ata sözümüz var;"Sükut ikrardan gelir." diyor. Yada "Seni yeterince önemsemiyorum." demektir. Bu anlamda önemli bir psikolojik taciz sayılabilir.
78.178.119.237
Prof. Dr. Aydın ŞALCI
28 Ocak 2013 Pazartesi 18:56
Kural varsa ona uyulur.
Sayın Editör,
Büyük harflerle yazılmış yorumların onaylanmayacağını siz söylüyorsunuz. Peki o halde, yorumumun üzerindeki diğer yorumu niçin yayınlıyorsunuz. Kendi koyduğunuz kurallara kendiniz uyun önce, lütfen ! Yorumu yazan Sayın Barbaros Metin, yanlış adrese çattınız. Yazınızın sonunda belirttiğiniz o artıklar benim çok uzağımdadır. Benim kim olduğumu, beni tanıyanlar iyi bilir. Gerçekten Atatürk'çü isen bilgili olmak zorundasın.
78.189.180.121
Barbaros Metin
25 Ocak 2013 Cuma 03:18
TURK ORDUSU BU DEGILDIR.
AKDENIZ KIZISTIGI BU GUNLERDE,SEKS SKANDALLARI VE CASUSLUK IDDIALARININ ALIP BASINI GTTIGI DENIZ KUVVETLERINDE..DENIZ KUVVETLERI AKLANMADAN VE AKDENIZDE RUS VE IRAN DONANMALARINI DOLASIRKEN DEVLETI VE ORDUYU YUZUSTU BIRAKAN KOMUTAN BIZIM KOMUTANIMIZ DEGILDIR.DEMEKKI EN ZOR DURUMLARDA BIRAKIP KACMAK VARMIS.KENDILERINI KINIYORUM.SANLI TSK NIN CEFAKAR DONANMASI BOLE DEGILDIR EN ZOR SARTLARDA MILLETINI VE ORDUSUNU BIRAKMAZ.ATATURK GENCLIGE HITABESINDE BOLE SOLEMEMISTIR.BUNDA VATANSEVERLIK VE SANLI BIR DAVRANIS OLAN GOREN ZIHNIYETE SASIRMAK ELDE DEGILDIR.ABD KARSITI CIGIRTKANLIK YAPIP DIGER EMPERYALIST CANAVAR RUSYANIN VE AVRUPANIN KUCAGINA OTURAN ESKI KOMUNIST ARTIKLARIDA YAPTIKLARI IHANETIN CEZASINI GORMEKTEDIR VE GORECEKTIR..YASASIM TAM BAGIMSIZ ATATURK TURKIYESI.
186.219.20.74
Prof. Dr. Aydın ŞALCI
24 Ocak 2013 Perşembe 17:41
Vatan Sağolsun.
Donanma Komutanı Oramiral Nusret GÜNER'i bu saygın, onurlu ve başkalarına da örnek davranışından dolayı kutluyorum. Şanlı TSK nin cefakar donanmasını çökertmek isteyen stratejik dost ve onun kucağında oturanlar, günü gelecek, bu yaptıkları ihanetin bedelini ödeyeceklerdir.
78.189.180.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim