• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Doğalgazda sıkıntı yaşanacak gibi!..

Doğalgazda sıkıntı yaşanacak gibi!..
Rus doğalgaz devi Gazprom'dan yapılan açıklamada mevcut doğalgaz depolarının yetersiz olması nedeniyle kışın gaz sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.
Rus Gazprom'dan şok açıklama. Bu yıl da doğalgaz krizi yaşanabilir. Rus doğalgaz devi Gazprom'dan yapılan açıklamada mevcut doğalgaz depolarının yetersiz olması nedeniyle bu yıl kış aylarında aynı geçen sene olduğu gibi gaz sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulunuldu. Şirket olası sıkıntının geçen kış olduğu gibi krize dönüşmemesi için ise Moskova Hükümeti'nin olaya derhal müdahale etmesi gerektiğine dikkat çekti. Yetkililer artan talep karşısında doğalgaz kaynaklarının bulunduğu bölgelerdeki altyapının yetersiz kalacağının belirlendiğini işaret ederek şimdiden tedbir alınması için açıklama yapma gereği duyduklarını söyledi. Rusya, halen Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılıyor.AB TEDİRGİN OLDU
Ülke, geçen sene doğalgaz konusunda iç ve dış talebin artması sonucu zor durumda kalmış, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesine yönelik gaz ihracatında kısıntıya hatta zaman zaman kesintiye gitmişti. Gazprom'un bu açıklaması başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bölgedeki ülkelerde tedirginliğe yol açtı. Zira daha üç gün önce geçen sene yaşanan doğalgaz krizinin baş kahramanları Rusya ve Ukrayna gaz fiyatı konusunda anlaşmaya vararak kriz olasılığını ortadan kaldırdıklarını duyurmuştu.
YENİ ANLAŞMA YAPILDI
Anlaşmaya göre Ukrayna, Rusya'ya 1000 metreküp gaz için 100 Euro ödeme yapacak. Bu oran geçen seneye göre üçte birlik bir artışa işaret ediyor. Rusya ve Ukrayna'nın anlaşması özellikle geçen sene iki ülke arasında yaşanan krizin faturasını ödemek zorunda kalan Avrupa Birliği ülkelerini sevindirdi. AB Dış Politika Şefi Javier Solana yaptığı açıklamada Rusya ve Ukrayna arasında varılan anlaşma ile birlikte geçen sene yaşanan krizin tekrarlanmasının önüne geçildiğini duyurdu. Ancak Gazprom'un kriz ihtimalinin devam ettiğine dikkat çeken son açıklamasının ardından doğalgaz konusunda kafalar yeniden karıştı.
Cezadan sonraki ilk buluşmaCumhuriyet tarihinin en ağır cezası olan 1.6 milyar YTL'lik cezaların ardından dağıtım şirketlerinin yöneticileri  önceki gün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay'ı ziyaret etti. Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER) Başkanı ve Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Edipoğlu, Genel Sekreter Erol Metin'in bulunduğu görüşme yaklaşık iki saat sürdü. EPDK tarafından ağustos sonunda kesilen rekor cezanın ardından yapılan ilk görüşmede 28 akaryakıt dağıtım şirketinin aldığı cezalar gündeme geldiyse de Edipoğlu'nun herhangi bir affı gündeme getirmediği öğrenildi. Cezadan sonra PETDER'in, EPDK'yı da davet ettiği kuruluş yıldönümü etkinliğini iptal etmesi 'araları açıldı ' şeklinde yorumlanmıştı. Bu arada EPDK'nın 30 günlük süre dolduğu için Maliye'ye devrettiği cezaların tahsil süreci ile ilgili defterdarlıkların hafta başından itibaren harekete geçeceği konuşuluyor. Şirketlere tebligatların hafta başında elden yapılacağı ifade edilirken, tebligatı alan şirketin önünde 7 günlük bir itiraz süresi bulunuyor. Bir başka beklenti de Danıştay'ın önümüzdeki iki hafta içinde şirketlerin yürütmeyi durdurma talebini görüşmesi. DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim