• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Devlet destekledi alabalık üretimi arttı

Devlet destekledi alabalık üretimi arttı
Türkiye'nin iç sularındaki alabalık üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiren doğal güzellikleriyle ünlü Karacaören 1 ve Karacaören 2 barajlarında üretim kapasitesi 20 tondan 200 tona çıktı.

Türkiye'nin iç sularındaki alabalık üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiren doğal güzellikleriyle ünlü Karacaören 1 ve Karacaören 2 barajlarında üretim kapasitesi 20 tondan 200 tona çıktı.

Alabalıklar, Antalya ve Muğla'daki bazı firmaların tesislerinde işlendikten sonra hemen hemen Avrupa'nın tüm ülkelerine ihraç ediliyor. Bucak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Gönenç, ilçede alabalık üretiminin eskiden Kestel köyü yakınlarındaki doğal kaynak sularında yapıldığını söyledi.

Karacaören 1 ve 2 barajlarının oluşmasından sonra kafes balıkçılığının baraj göllerinde yapılmaya başlandığını anlatan Gönenç, "Özellikle devletimizin verdiği teşviklerle üretim arttı. Kapasite fazlalaştı. Türkiye'de iç su alabalık üretimine baktığımız zaman, üretimin yüzde 10'una yakını Karacaören barajlarından elde ediliyor. Bu barajlarda 35 tesisimiz var. Topam üretimimiz yıllık 7 bin ton" dedi.

Balıklar hızlı büyüyor

Gönenç, Karacaören barajlarının alabalık üretimi açısından Kayseri ve Elazığ gibi illerdeki barajlardan daha avantajlı durumda olduğuna işaret etti. Karacaören barajları ile diğer barajlar arasında su sıcaklığından kaynaklanan verimlilik farkı bulunduğuna dikkati çeken Gönenç, şu bilgileri verdi:

"Balıklarda yemden yararlanma denilen bir şey vardır. Kayseri ve Elazığ gibi yerlerde balıkların porsiyonluk satışa gelmesi için 4,5 ay gibi süre gerekirken, bizim barajlarımızda 2,5-3 ay içinde bu seviyeye gelebiliyor. Çünkü su soğuk olduğu zaman balık dibe iniyor. Dolayısıyla yem alması ve büyümesi düşmüş oluyor. Karacaören barajlarımızda yemden yararlanma olayı çok yüksek oluyor. Hem kapasitemiz yüksek hem de barajımız çok verimli."

Gönenç, alabalıkların Antalya ve Muğla'da bulunan bazı firmaların tesislerinde işlendikten sonra, hemen hemen Avrupa'nın tüm ülkelerine ihraç edildiğini anlattı.

Türkiye'nin iç sularındaki alabalık üretiminde önemli bir yere sahip olduklarını ve Bucak olarak bunun değerini bildiklerini belirten Gönenç, devletin kendilerine aktardığı her türlü imkanı çiftçilerle ve üreticilerle paylaştıklarını kaydetti.

Devlet destekledi, üretim 20 tondan 200 tona çıktı

Karacaören barajlarında alabalık üretimi ve restoran işletmeciliği yapan Fatih Dinç ise yavru alabalık tesisi de bulunduğunu, buradaki 5-10 gram ağırlığındaki yavru balıkların satışını yaptığını bildirdi.

15-20 gram ağırlığındaki yavru balıkları barajlardaki kafese koyarak yaklaşık 3 ayda 250-300 gram büyüklüğe kavuşturduklarını ifade eden Dinç, alabalıkları yurtdışına ihracat yapan firmalara ve pazarlara sattıklarını, restoranda değerlendirdiklerini kaydetti.

Dinç, 1994 yılından itibaren balıkçılık yaptığını belirterek, şöyle konuştu: "Devlet,  2006 yılında destekleme vererek, 20-30 tonluk kapasiteyi yaklaşık 200 tona çıkardı. Devlet, yavru desteği ve porsiyon desteği veriyordu. Şimdi yavru desteğini kaldırdı. Yavru desteği kalkınca üretici yem alırken vadeli alıyor. Vadeli olduğu için yem fiyatları ve balık maliyeti  yükseldi. Bu nedenle alabalık pazarında şu anda sıkıntı var. Sıkıntıların giderilmesi için kapasite düşürülmeli ve yavru desteği verilmeli."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim