• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Denizli’de üretilen balıklar 15 ülkeye ihraç ediliyor

Denizli’de üretilen balıklar 15 ülkeye ihraç ediliyor
Denizli'nin Çameli ilçesindeki 108 tesiste üretilen alabalıklar ABD, Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Denizi olmayan kentte yılda 1800 ton alabalık, yurt dışında sofraları süslüyor.

Kent merkezine en uzak ilçelerinden Çameli, alabalık üretimiyle ön plana çıkıyor. Kırsal Elmalı ve Kirazlıyayla mahallelerinde irili ufaklı 108 işletmede, canlı alabalık yetiştiriciliği yapılıyor. Yumurtadan yetiştirilen ve balık çiftliklerindeki havuzlarda büyüklüklerine göre ayrılan alabalıklar, yaklaşık 8- 12 ayda istenilen büyüklüğe ulaşıyor, tesislerde işlemlerden geçirilip 15 ülkeye ihraç ediliyor.

Çameli Tarım ve Orman Müdürü Durmuş İvgin, 1985'ten bu yana ilçede kurulan çiftliklerde alabalık üretimi yapıldığını belirtti.

İlçede faaliyet gösteren işletmelerde yıllık toplam 1800 ton alabalık üretimi yapıldığını dile getiren İvgin, "Tesislerde işlenen balıklar Avrupa ülkelerine, Uzak Doğu ve ABD'ye ihraç ediliyor. Her geçen gün balık üretimimiz artıyor. İç piyasada marka olma yolunda ilerliyoruz. Bizi ön plana çıkaran balıkların doğal yetiştirilmesi. Sıcaklığı yaklaşık 8-10 derece olan suyumuz balık üretimine çok uygun. İlçemizin ihracat başarısıyla gururluyuz. Biz ilçemizde bu üretimin daha da artması için girişimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

LEZZETİNİN SIRRI SUYUNDA

Elmalı Mahallesi'nde alabalık üreten Mustafa Eriş, coğrafi konum ve su kaynakları açısında bölgenin alabalık üretimine oldukça elverişli olduğunu söyledi.

Alabalık üretimine yumurtadan başladıklarını ifade eden Eriş, "Havuzlarda yavruları büyütüp yetiştiriyoruz. Buradan tüm ülkeye alabalık gönderiyoruz. Birçok ülkeye de alabalık ihraç ediyoruz. Burada yetişen alabalığın özelliği soğuk suda üretilmesidir. Suyumuzun Akdağ'dan gelen kaynak suyudur. Soğuk suda yetişmesi nedeniyle balığımızın yağ oranı ve lezzeti yüksek oluyor. Koronavirüsten biz de etkilendik. Restoranlar kapanınca talep azaldı. Ancak yeni sezonla yoğun sipariş alıyoruz. Yeni sezondan çok umutluyuz. Üretimin ve satışın yaz sezonunda artacağını bekliyoruz" diye konuştu.

15 ÜLKEYE İHRACAT

Balık işleme tesisinde görevli yüksek su ürünleri mühendisi Esra Cihangir, Çameli'de üretilen alabalıkları fabrikalarında çeşitli işlemlerden geçtiğini belirtti.

15 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Cihangir, "Alabalıkları eksi 40 derecede 1 gece şokladıktan sonra gerekli işlemlerden geçirip paketliyoruz. Paketlendikten sonra eksi 18 derecedeki depolarda saklıyoruz. Daha sonra TIR'lar ile yurt dışına gönderiyoruz. Tesisimizden yaklaşık 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. ABD, İtalya, Hollanda, Danimarka gibi ülkelere yoğun bir şekilde ihracatımız var" ifadelerini kullandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
11 Haziran 2021 Cuma 22:46
22:46
Senenin yarısı Almanya ve İngilterede geçiyor, bu ürünler ortada yok, çünkü bunu satmaya çalışan çok fazla ülke var. Hep kendi
tibünlermize oynayıp Türke Türk propagandası yapıyoruz. Siz de buna öncü oluyorsunuz. Biri dönerci yapınca kemen pıtrak gibi etrafı dönerci oluyor. Özgünlük az. Alabalık işi de budur. Yetiştirilecek, başkasının yapmadığı, pazarı olan başka cinsler
yorucu ve rizikolu elbet. Fındık, çay ve tütün de böyle değil mi ?
77.190.187.127
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim