• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Denizlerimizde güvenlik artacak

Denizlerimizde güvenlik artacak
Denizlerimizin güvenliğini artıracak AIS Transponder sistemlerinin, tamamen yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve üretilmesi projesinde sona yaklaşıldı.
Yaklaşık 1 yıl öncesinde, Denizcilik Müsteşarlığı ve Telekomünikasyon Kurumu tarafından başlatılan, Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) Transponder sistemlerinin, tamamen yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve üretilmesi projesinde sona yaklaşıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı  Dr.Tayfun Acarer, İstanbul Boğaz Komutanı Tuğamiral Ömer Akdağlı, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Kaptan Salih Orakçı, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri ve tüm sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, iDeal Teknoloji tarafından geliştirilen AIS Transponder sistemi canlı olarak tanıtıldı. KEGKİ- İstinye VTS Merkezinde yapılan tanıtımda, geliştirilen  iDeal  i-ais  Transponder cihazının mevcut sistemlerle eşzamanlı çalıştırılarak test edilmesi de başarı ile gerçekleştirildi.

İngilizce, Automatic Identification System  kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş AIS, Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) ve diğer uluslar arası kurumlarca standartları tanımlanmış ve halen tüm ticari gemilerde kullanılması zorunlu olan bir kimliklendirme sistemidir.

AIS Transponder cihazı,  bulundurulduğu geminin adı, boyu, çağrı işareti gibi statik,  o andaki rotası, koordinatları, hızı gibi dinamik ve başlangıç-varış limanları, sualtı-su üstü draftı, mürettabatı, kargo türü gibi sefere özel bilgilerini her 2 saniye ila 3 dakika arasında otomatik olarak VHF Radyo frekansları üzerinden etrafına iletmektedir.

20-25 deniz millik bir alandan alınabilen bu bilgiler ile, gemilerin birbirlerini kendi AIS Transponder cihazı ekranlarında görerek daha güvenli bir seyir yapmaları sağlanmaktadır. Aynı zamanda bu bilgiler,  AIS Kıyı İstasyonları tarafından toplanarak tüm deniz trafiğinin güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak merkezlere aktarılmaktadır.

Halen sadece İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında yer alan VTS ( Vessel Traffic System) Merkezlerinde bulunan AIS altyapısı, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığının, Ağustos 2006 başında gerçekleştireceği  AIS Kıyı İstasyonu ihalesi ile 8000 km.'yi aşan tüm kıyı şeridimizi kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak.

2007 yılı içerisinde devreye girmesi beklenen AIS Kıyı İstasyonlarının ardından, karasularımızda seyir yapan tüm ticari, turistik deniz taşıtları ve büyük balıkçı teknelerinde AIS  bulundurma zorunluluğu ile sistemin uygulama alanı genişletilecek.                               

Türkiye'nin de uygulamak  zorunda olduğu uluslararası düzenlemeler çerçevesinde, AIS Sisteminin tamamen yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla,  Denizcilik Müsteşarlığı ve Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılan çağrıya ilk katılan firmalardan olan iDeal Teknoloji, konu ile ilgili çalışmalarını son 1 yıldır aralıksız sürdürmekte. iDeal Teknoloji Y.K.Başkanı Dr.Ejder Varol'un konu hakkında verdiği bilgiler şu şekilde:

"Ülkemiz,  deniz elektroniği alanında önemli oranda dışa bağımlı durumda. Bizler , bu konuda uluslar arası arenada söz sahibi olmayı hedefleyen  bir teknoloji firması olarak,  ilk deniz elektroniği ürünümüz olan i-ais Transponder cihazını yaklaşık aylar süren yoğun bir çalışmanın sonucu geliştirdik. Cihaz, denizcilerimizin farklı gereksinimlerine cevap verecek 4 ayrı modelde piyasaya sunulacak. Bu sistemin yerli üretimi ile,  ülkemiz   50 Milyon Doların üzerinde bir dışalımdan kurtulmuş olacak.  Aynı zamanda diğer ülkelere de ciddi dışsatım potansiyeli bulunan bir ileri teknoloji ürünü geliştirmiş  olduk. Sadece AIS Transponder değil, AIS Kıyı İstasyonları yazılım ve donanımları da başta olmak üzere tüm deniz elektroniği alanında lider teknoloji şirketlerinden birisi olmak ve böylelikle ülkemizde önemli bir boşluğu doldurmak amacıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz"
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim