• BIST 11199.38
  • Altın 5736.182
  • Dolar 42.5684
  • Euro 49.6178
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Denizlerden enerji sağlama devri başlayacak

Denizlerden enerji sağlama devri başlayacak
Enerji uzmanları, "Enerjide deniz hamlesi bizi çok ileri taşır" yorumunda bulundu. Türkiye de rüzgar türbini yatırımına yönelerek kritik ihalelere imza attı.

Rüzgar enerjisinde kritik ihalelere imza atan Türkiye, gözünü denizlere dikti. Denizlere rüzgar türbini yatırımının nispeten daha maliyetli olsa da daha çok enerji üretme potansiyeli barındırdığını belirten enerji uzmanları, "Enerjide deniz hamlesi bizi çok ileri taşır" yorumunda bulundu.

Rüzgar enerjisinde kWh başına 3.48 dolar/cent fiyatla dünyanın en ucuz ihalesini gerçekleştiren Türkiye, rüzgarda daha güçlü enerjiyi denizlerde gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

YENİ HEDEF DENİZLERDEN ENERJİ SAĞLAMAK

Enerji uzmanları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda bu konunun masada olduğuna işaret ederken, “Denizlerde rüzgarın genellikle daha kuvvetli ve düzgün esmesi deniz üstü rüzgar türbinlerine yönelimi daha ileri bir noktaya taşıyor. Çünkü rüzgar türbinlerinin enerji üretimi rüzgar hızının küpüyle doğru orantılı artıyor. Deniz üstüne çıkılması sayesinde rüzgar hızında yüzde 15’lik bir artış sağlanıyorsa enerji üretimi yüzde 50 artıyor” değerlendirmesi yaptılar.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da yeni hedefin ‘denizlerden enerji kazanmak’ olmasını gerektiğine vurgu yaptı.

1.5 KAT DAHA KARLI

Kumbaroğlu, şöyle devam etti: “Denizlerde rüzgarın genellikle daha kuvvetli ve düzgün esmesi deniz üstü rüzgar türbinlerine yönelimi daha ileri bir noktaya taşıyor. Rüzgar hızının 22 km/saat düzeyinden 25 km/saat düzeyine çıkması elektrik üretimini 1.5 katına çıkarıyor. Diğer bir deyişle, deniz üstüne çıkılması sayesinde rüzgar hızında yüzde 15’lik bir artış sağlanıyorsa enerji üretimi yüzde 50 artıyor.” Prof. Dr. Kumbaroğlu, deniz üstü rüzgar türbinlerinin karadakilere göre yatırım maliyetleri yüksek olmasına rağmen aradaki makasın hızla kapandığının altını çizdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim