• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 5 °C

Denizlerde tankerlerin günlük kazançları yükselişe geçti

Denizlerde tankerlerin günlük kazançları yükselişe geçti
Tanker armatörleri, son 25 yılın en kazançlı dönemini yaşıyor. Rusya- Ukrayna savaşının etkisiyle tankerlerin günlük kazançları geçen yıla göre 5 kattan fazla arttı, 50 bin dolara yaklaştı. Bu hızlı yükseliş Türk armatörlerin de iştahını kabarttı.

Pandemi döneminde tarihi rekorlar kıran konteyner ve kuru yük navlunlarında düşüş sürerken, tanker armatörleri ise son 25 yılın en kazançlı dönemini yaşıyor.

Tankerlerin günlük kazancı geçen yıla göre 5 kattan fazla arttı. Yükselen piyasa bu alandaki gemi alım satımını hareketlendirirken, Türk armatörlerin de tanker yatırımları artıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bir yandan Rus petrolüne ilgi azalırken, küresel ticarette havayolu ve denizyolunda uzayan rotalar yakıt talebini artırdı.

Bu durum petrol ve petrol ürünleri taşıyan tankerlere olan ihtiyacı da artırdı. Kuru yük ve konteyner piyasasının aksine yükseliş trendinde olan tanker piyasasında günlük kazançlar 40 bin doları aştı.

Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, tanker navlunlarının yükseldiğini ve piyasada önümüzdeki döneme yönelik beklentilerin de olumlu olduğunu söyledi. Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Başkanı Semih Dinçel de “Kazanç ve büyüme sırası tankerlerde” dedi.

CELSİUS RİCHMOND TÜRK SAHİPLİ FİLOYA KATILDI

Tanker pazarındaki yükseliş, Türk armatörlerin de iştahını kabarttı. Beks, Aktif gibi şirketlerin ardından son olarak Manta Denizcilik, tanker piyasasına yatırım yaptı.

Bugüne kadar sadece kuru yük, LNG ve yolcu gemilerini işleten Manta Denizcilik'in, Danimarka merkezli Celsius Shipping’in satışa çıkardığı Celsius Richmond isimli 2010 yılında inşa edilen 50.100 DWT’lik gemiyi satın alarak tanker piyasasına ilk adımı attığı öğrenildi.

Tekstil sektörünün önde gelen yatırımcılarından Bekmezci Ailesi de geçen yıl girdiği tanker piyasasında yatırımlarını artırıyor. Grubun denizcilik şirketi Beks, Yunan armatöre ait 40.000 DWT’lik Seaexplorer isimli tankeri geçen haftalarda satın alarak filosuna katmıştı.

2003 yılında inşa edilen gemi için Beks, yaklaşık 9 milyon dolar ödedi. Şirket, geçen aylarda Yunan armatörden bir tanker daha satın almıştı. Aktif Denizcilik de tanker filosunu büyüten armatörler arasında yer alıyor.

Pandemi dönemiyle beraber artan taleple birlikte Türk sahipli filo 8 yıl sonra ilk kez 2021 yılında yeniden büyümüş, bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla 30 milyon 680 bin DWT’ye ulaşmıştı.

Allied Shipping Research’un raporuna göre, bu yılın ilk yedi ayında satılan 1.120 geminin 34'ünü Türk armatörler aldı.

Yerli yatırımcılar, bu gemi alımlarıyla Yunanistan, Çin, Singapur ve İsviçreli rakiplerinden sonra 5. sırada yer aldı. Bu yıl yapılan yatırımların odağında kuru yük ve tanker gemiler var.

KURU YÜK VE KONTEYNERDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Tanker piyasası yükselişe geçerken, küresel ekonomideki daralma ve resesyon endişeleriyle kuru yük ve konteyner navlununda düşüş sürüyor. Pandemiyle birlikte tarihi rekorlara sahne olan Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), bu yılın zirvesi olan 23 Mayıs’tan bu yana yüzde 64’ün üzerinde düşüş kaydederek dün 1.213 puana kadar geriledi. Konteyner navlunlarında da benzer bir düşüş yaşanıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim