• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 20 °C

Denizi yok ama balıkçılıkta çok iddialı

Denizi yok ama balıkçılıkta çok iddialı
Gümüşhane, her yıl baraj gölleri ve akarsu yataklarındaki tesislerle balık üretiminde iddialı konuma geldi.

Gümüşhane, her yıl baraj gölleri ve akarsu yataklarındaki tesislerle balık üretiminde iddialı konuma geldi.

Doğu Karadeniz'in denize uzak kentlerinden olan, maden, köme ve pestiliyle öne çıkan Gümüşhane, her yıl baraj gölleri ve akarsu yataklarındaki 40 işletmede üretilen tonlarca balık ile su ürünleri yetiştiriciliğinde de iddialı.

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın,  Gümüşhane'nin Doğu Karadeniz'de pestil, köme ve madencilikte öne çıktığını söyledi. Denize kıyısı olmamasına rağmen balıkçılıkta da iddialı olduklarını belirten Irkın, kentteki Torul ve Kürtün baraj gölleri ile akarsu yataklarındaki havuzlarda yılda tonlarca balık ürettiklerini söyledi.
Kürtün Baraj Gölü'nde su ürünleri yetiştiriciliği için tahsis edilen 45 bin metrekarelik alanda kafes balıkçılığı yapan 11 işletmenin yıllık üretim kapasitesinin 2 bin 658 ton olduğunu söyleyen Irkın, "Torul Baraj Gölü'nde ise 60 bin metre karelik alanda 11 üreticimiz kafes balıkçılığı yapıyor. Bu işletmeler de yılda bin 869 ton alabalık üretiyor" dedi.

Baraj göllerinin yanı sıra akarsu yataklarındaki 18 tesiste yılda 260 ton alabalık ürettiklerini dile getiren Irkın, "İl genelinde yılda 4 bin 787 ton alabalık üretiliyor. Su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla üreticilerimize üretilen bir kilogram balık için 65 kuruş, bir adet yavru balık için de 6 kuruş destekleme ödemesi yapılıyor" diye konuştu.

"Satışlarda sıkıntı yok, yeter ki balık olsun"

Torul Baraj Gölü'nde kafes balıkçılığı yapan Tarkan Kaya ise arkadaşının tavsiyesiyle 2 yıl önce hazırlattığı proje çerçevesinde gölde 3 dönümlük alan kiralayarak balıkçılığa başladığını söyledi.

Daha önce karada balıkçılık tesisi olduğu için gölde balıkçılık yapmakta zorlanmadığını söyleyen Kaya, "Baraj gölünde 100 ton balık üretimi ile işe başladım. Benim dışımda gölde 10 tane daha işletmeci var. Kafeslerde 40 ton ile 500 ton arasında üretim yapılıyor. Satın aldığımız 1 gram ile 10 gram arasındaki yavru balıkları kafeslere yerleştiriyoruz ve 7 ay besleyip satıyoruz. Şu anda yaklaşık 4 ton balığımızı toptan sattık. Satışta sıkıntımız yok, yeter ki balık olsun" dedi. Tarkan Kaya, bu ay yeniden yavru balık alarak kafeslerde besleyeceklerini sözlerine ekledi.

alabalik_ciftlik.jpg

alabalik_ciftlik1.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim