116 Suriyeli kaçak göçmen, tesadüfen bölgeden geçen kargo gemisinin kaptanı tarafından kurtarıldı.
Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası açıklarında motoru arızalandığı için sürüklenen ve alabora olma tehlikesi bulunan teknedeki 116 Suriyeli kaçak göçmen, tesadüfen bölgeden geçen kargo gemisinin kaptanı tarafından kurtarıldı. Kaçaklar, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerine teslim edildi.
Yunanistan'ın "www.rodiaki.gr" adlı internet istesinin haberine göre; geçen 10 Eylül'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 116 Suriyeli kaçak göçmen Muğla'nın Datça İlçesi, Yazı Mahallesi sahilinden 14 metrelik 'Tanca' isimli yelkenli tekne ile yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Rodos Adası'na geçmek üzere denize açıldı. Kıyıdan uzaklaştıktan bir süre sonra, iki organizatör, zodyak botla kaçakların bulunduğu tekneden ayrıldı. İki organizatörün ayrılmasından bir süre sonra da kaçak göçmenleri taşıyan teknenin motoru arızalandı.
Tekne akıntı ve rüzgar nedeniyle Sömbeki Adası yakınlarına sürüklendi. 18 saat boyunca aç, susuz denizin ortasında kalan ve alabora olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kaçak göçmenleri tesadüfen bölgeden geçen ve İskenderun Limanı'ndan İstanbul'a gittiği öğrenilen 120 metrelik 'Mustafa Sofuoğlu' isimli konteyner gemisinin kaptanı Orkun Akgöz farketti.
Kaptan Akgöz, kaçak göçmenleri gemiye alarak kurtarmak istedi. Ancak, kaçak göçmenler gemiye çıkmayı kabul etmedi. Bunun üzerine gemi, kaçak göçmenlerin bulunduğu tekneyi yedeğine alıp, 2 mil mesafedeki Sömbeki Adası'na götürüp, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerine teslim ettikten sonra yoluna devam etti. Kaçak göçmenler, işlemleri için Rodos Adası'na götürüldü.
637 kaçak göçmen yakalandı
Bu arada Çanakkale'de düzenlenen operasyonda, Yunanistan'a geçmeye çalışan 637 kaçak göçmen yakalandı. Olayla ilgili yedi organizatör gözaltına alındı.
Ayvacık ilçesinden Midilli Adası'na gitmek için bölgeye getirilen göçmenleri gören vatandaşlar, durumu jandarmaya bildirdi. Jandarma ekipleri, Behramkale köyü civarında arama yaptı. Suriye, Afganistan, Myanmar, Irak ve İran uyruklu 637 kaçak göçmen yakalandı. Köylüler, zor durumdaki göçmenlere su vererek yardımcı oldu. Kaçak göçmenler arasında bulunan Suriyeli hamile bir kadın, rahatsızlanınca cankurtaranla hastaneye götürüldü. Olayla ilgili gözaltına alınan yedi organizatörle beraber lastik bot, motor, tabanca ve buna ait mermiler ele geçirildi. Olayla ilgili tahkikat devam ediyor.
Deniz Haber Ajansı