• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Denizde İşler Açılıyor...

Denizde İşler Açılıyor...
Yüksek ücret düzeyi nedeniyle gençlerin en gözde iş alanları arasında yer alan denizcilik sektörü, en çok tecrübeli deniz adamları bulmakta zorlanıyor.
Yaklaşık 200 bin kişinin çalıştığı denizcilik sektöründe, bu yıl yüzde 5 İstihdam artışı olacağı tahmin ediliyor. Sektörde özellikle tecrübeli deniz adamları aranırken firmalar karadaki ofis hizmetleri için de operasyon ve kiralama departmanlarına yeni eleman alımı yapıyor Yüksek ücret düzeyi nedeniyle gençlerin en gözde iş alanları arasında yer alan denizcilik sektörü, en çok tecrübeli deniz adamları bulmakta zorlanıyor.Yaklaşık 200 bin kişinin çalıştığı denizcilik sektöründe ticari amaçla çalışan binin üzerinde gemi bulunuyor. Deniz Ticaret Odası yetkilileri İse 2005 yılında sektörde yüzde 5 oranında hir istihdam artışı öngörüyorlar. Sektörün işe alımlarda en çok zorlandığı nokta ise tecrübeli eleman azlığı. Özellikle kimyasal ve kuru yük gemilerinde çalışmış tecrübeli eleman bulmakta güçlü çektiklerini belirten firma yetkilileri, denizin dışında kara hizmetleri için de ofis istihdamını artırmayı planlıyor.
Sektörde staj imkânı da geniş. Denizcilik okullarında okuyan öğrenciler stajla işe başladıklarında avantajlı oluyorlar. Sektörde birçok firma referans ve tavsiye yoluyla i-şe alım yapıyor. İşe alımlarda ayrıca yabancı dil ve bilgisayar bilgisi de aranılan özellikler arasında.
Sektörün en büyük problemlerinden biri de son zamanlarda piyasaların hareketlenmesiyle birlikte denizcilerin denizden karaya geçme potansiyellerinin artması. Çünkü limanlar, kıyı emniyet ve pilotaj gibi kurumlar eğitilmiş denizcilere yöneliyor, Bu yüzden denizcilik firmaları gemileri Pakistanlı w Filipinli yabancı çalışanlar dolduruyor.
 Şener Grup Tecrübeli zabit arıyor150 kişinin çalıştığı Şener Grup, 2005'te yaklaşık 17 kişiyi bünyesine katacak. Özellikle tanker tecrübesi olan gemi adamlarını işe alacaklarını belirten grubun İsletme Müdürü Tayfun Bozoğlu, tecrübeli güverte ve makine zabitleri bulmakta sıkıntı çektiklerini söylüyor. Sektörde gemi adamlarının 3 - 4 bin dolar maaşla çalıştıklarını dile getiren Bozoğlu, "Denizcilik okulları mezunları gemilerde direkt zabit olarak işe başlıyor. Ama mutlaka stajla tecrübe kazanmaları gerek" diyor. Tel: 0212 621 47 58Yılmar: Ofis ve gemi 45 kişi2005'te ofis takımını güçlendirmek için kollan sıvayan Yumar, kiralama ve operasyon bölümlerine 15 kişi alacak. Bu yıl bitmesi planlanan iki gemiyle birlikte yaklaşık 30 kişiyi daha işe almayı planlayan Yılmar'ın Kiralama Müdürü Volkan Öztüik, tecrübe ve çalışma İsteği olanlara işe alımlarda öncelik tanıdıklarını söylüyor. Firma eski elemanlarını kaybetmemek için onları izine gönderip yerlerine dönemsel eleman alıyor ve böylece sirkülasyon önleniyor. Tel: 0212 290 30 80ARKAS 331 kişiyi işe alacak2OO5'te 331 kişiyi işe almayı planlayan Arkas, şu anda 3 bin 500 kişi istihdam ediyor. Ağırlıklı olarak gemi adamı, mali işler, bilgi sistemleri, otomotiv, liman operasyon ve insan kaynaklan bölümlerine eleman alacak firma iyi eğitimli, iş deneyimi olan, girişimci, değişime ve yeniliğe açık. kendisini ve işini geliştirmeyi amaç edinmiş kişilere öncelik tanıyor. 2004 yılında Arkas'a en çok İstanbul, Marmara, Dokuz Eylül üniversitelerinden, işletme ve iktisat bölümleri mezunları işe alınmış. www.arkas.com.trYASA Holding: 445 kişiye iş olanağıYeni gemiler ve Kara ofisiyle birlikte ek olarak 45 kişiyi bünyesine katmaya hazırlanan Yasa Holding'te şu anda 175 kişi çalışıyor, ilerleyen dönemlerde teslim alınacak 12 gemiyle birlikte ek olarak 400 kişiyi daha işe alacaklarını belirten Yasa Holding Operasyon Bölümü Yöneticisi Deniz Özkaya, ücret aralıklarının 900 YTL ile 4 bin 500 YTL arasında değiştiğini söylüyor. İşe alımlarda referansla hareket eden firmada staj olanakları da mevcut. www.yasahold.com.tr(Kaynak: Pınar Çelik, Yayın :  Milliyet Kariyerim     Yayın Tarihi:  03.20.05     Sayfa:  3  )
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim