• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 17 °C

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, pandemi nedeniyle Ege ve Akdeniz'de buruk kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, pandemi nedeniyle Ege ve Akdeniz'de buruk kutlandı
Ege Bölgesi'nde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Kovid-19 önlemleri nedeniyle bu yıl buruk kutlandı. Kabotaj'ın 94. yılında yarışmalar, kutlama programı dışında bırakıldı.

İZMIR'DE 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 94. yıl dönümü nedeniyle deniz şehitleri anısına körfeze çelenk atma töreni yapıldı.

Törene İzmir Liman Başkanlığı'nca, Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Koronavirüs önlemleri çerçevesinde, sınırlı katılım ve sade bir törenle yapılan kutlamalara İzmir Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Ege Deniz Bölge Komutanı Dz. P. Albay Mustafa Karabalık, Kıyı Emniyeti İzmir Müdürü Pelin Devrim, İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tutan, İZDENİZ Genel Müdürü İlyas Murtezaoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk ve İzmir Liman Başkanı Erdoğan Bayram katıldı. 

Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan törende, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İzmir Körfezi'ne deniz şehitlerinin anısına Pasaport İskelesi'ndeki Zübeyde Hanım Müze Ve Eğitim Gemisi'nden çelenk atıldı. Törene İZDENİZ'e ait yolcu vapurları ile Kıyı Emniyeti ve deniz polisi tekneleri de siren çalarak eşlik etti.

ege_buyuk-001.jpg

Foça'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na buruk kutlama

Öte yandan İzmir'in turistik ilçesi Foça'da her yıl geleneksel denizcilik yarışmalarıyla şenlik havasında kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Kovid-19 önlemleri nedeniyle bu yıl buruk kutlandı. Kabotaj'ın 94. yılında yarışmalar, kutlama programı dışında bırakıldı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Foça Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nda yapılan ilk törene Foça Kaymakamı Ali Çetin, Foça Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Foça Liman Başkan Vekili Yaşar Karabacak, Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, Foça İlçe Emniyet Müdürü Özgür Arslan, AK Parti Foça İlçe Başkanı İrfan Çalışkan, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, bazı siyasi parti ve STK  temsilcileri, balıkçı ve gezi tekneleri birlikleri yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı'na Foça Liman Başkanlığı çelenginin sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okundu. Foça Liman Başkan Vekili Yaşar Karabacak, yaptığı konuşmada; kapitülasyonlarla  yabancılara verilen imtiyazların 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşmasıyla geri alındığını,  1 Temmuz 1926 da yürürlüğe giren Kabotaj  Kanunu ile  Türkiye karasularında nakliye, denizcilik faaliyetleri ve ticaret hakkının Türk Bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanındığını söyledi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından protokol üyeleri, ‘Veysel Kaptan’ isimli gezi teknesine binerek Küçükdeniz Limanı’na hareket etti. Burada Deniz Şehitleri anısına hazırlanan saygı çelengi birlikte denize bırakıldı.  

Her yıl 1 Temmuz'da Küçükdeniz Limanı'nda yapılan ve binlerce kişinin izlediği; yüzme, su topu, denizden tabak çıkarma, yağlı kazıktan bayrak alma gibi geleneksel denizcilik yarışmaları ise bu yıl Kovid-19 önlemleri nedeniyle yapılmadı.

MERSİN'DE PANDEMİ NEDENİYLE SINIRLI KATILIM OLDU

MERSİN'DE 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 94'üncü yıl dönümü, korona virüs önlemleri çerçevesinde, sınırlı katılım ve sade bir törenle kutlandı. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Mersin Liman Başkanlığınca Cumhuriyet Meydanında tören düzenlendi.

Sabah saat 9.30'da gerçekleştirilen törene, koronavirüs önlemleri nedeniyle sınırlı katılım oldu. Törende, Mersin Liman Başkanı Murat Harun Baştürk ile Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Törenin ardından Atatürk Parkı içindeki Refah Şehitleri Anıtı önünden deniz şehitleri anısına çelenk bırakma töreni de bu bayramda salgın nedeniyle yapılmadı.

mersin_dto_b.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim