• BIST 10169.22
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 19 °C

Denizcilik sektöründen Deep Blue Projesi’ne tam destek geldi

Denizcilik sektöründen Deep Blue Projesi’ne tam destek geldi
Nijerya tarafından Gine Körfezi’ndeki deniz haydutluğunu (korsan) önlemeye yönelik oluşturulan Deep Blue Projesi’ne denizcilik sektöründen tam destek geldi. ICS, BIMCO, INTERTANKO, INTERCARGO, OCIMF gibi çeşitli kuruluşlar projeyi desteklerini bildirdiler.

Armatörler Birlikleri ve Petrol Şirketleri Uluslararası Deniz Forumu (OCIMF), Nijerya’nın Deep Blue Projesi’ni başlatmasına tam destek verdiklerini ifade ederken Nijerya, Gine Körfezi'nde devam eden deniz haydutluğu sorununu çözmeye yönelik eylemlerin hızlandırılmasının bir parçası olarak deniz alanını güvence altına almak için askeri ve kolluk kuvvetleri altyapısına önemli bir yatırım yaptığını duyurdu.

Nijerya Deniz Emniyeti Ajansı (NIMASA) tarafından yürütülecek çoklu ajans projesinin deniz haydutluğu, silahlı soygun ve diğer denizcilikle ilgili suç unsurlarının bertarafını sağlayarak bölgede deniz güvenliğini büyük oranda artıracağı ifade edildi.

Kontrol ve yönetim merkezinin Lagos/Nijerya’da olacağı, kontrol merkezinden deniz ile entegrasyonun 2adet  özel operasyon gemisi, 2 adet uzun mesafe uçuş yapabilme imkân ve kabiliyetine sahip uçak, anında müdahale için 50 deniz mili sürate ulaşabilen 17 adet sürat teknesi, 3 adet helikopter ve 4 adet insansız hava aracı (drone) ile bölgede 7/24 hizmet vereceği bildirildi.

Deep Blue Projesi’nin diğer Deniz Kuvvetleri unsurları ve programlar ile koordineli olarak Gine Körfezi – Denizcilik İşbirliği Forumu/ Paylaşılmış Farkındalık ve Koordinasyonu (SHADE) üzerinden deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında ciddi anlamda etkili olacağının ümit edildiği belirtildi.

ICS Genel Sekreteri Guy Platten, Deep Blue Projesi’nin Gine Körfezi'nde deniz haydutluğuna karşı mücadelede oyunun kurallarını değiştirecek bir rol oynayabileceğini ve pandemi kaynaklı sorunlara rağmen Nijerya'nın projeyi başlatmasından dolayı minnettarlıklarını ifade etti.

Platten, deniz haydutluğu ve silahlı soygun tehdidinden arınmış bir bölge konusundaki ortak vizyonun gerçekleştirilmesi için NIMASA ve Nijerya Donanması ile yakın işbirliğinin sürdürülmesi temennisini ifade etti.

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Genel Sekreteri Davide Loosley de Deep Blue'nun faaliyete geçmesinin, bölgedeki uluslararası güçlerle işbirliği içinde denizde kanun ve düzeni sağlamak adına önemli bir fırsat sunduğunu, Nijerya'nın da bölgesindeki bu yasadışı faaliyetlerinin sonlandırılması ile ekonomisini de etkileyen bu olumsuz koşullardan kurtulacağı ve Nijerya vatandaşlarının ve dünyanın her yerinden tüm denizcilerin de günlük faaliyetlerini güven içerisinde gerçekleştireceği zamanları görmek için sabırsızlandığını belirtti.

Uluslararası Bağımsız Tanker Sahipleri Birliği (INTERTANKO) Genel Sekreteri Katharina Stanzel ise; Deep Blue Projesi’nin başlatılmasının, gelişmelerin deniz haydutluğunun aleyhine işlemeye başladığının bir kanıtı olduğunu, söz konusu proje ile deniz insanlarının güvenliklerinin sağlanarak görevlerini güven içerisinde yapabilmelerine imkan sağlayacağını ifade etti.

Uluslararası Kuru Yük Gemisi Sahipleri Birliği (INTERCARGO) Genel Sekteri Kostas Gkonis, kuru dökme yük taşımacılığı sektörü adına bu önemli girişimin başlatılmasından dolayı Nijerya makamlarına tebriklerini sunarken Deep Blue Projesi’nin bölgede deniz haydutluğu ve silahlı soygunun azaltılmasını etki ederek deniz insanlarının, gemilerin ve ülkelere hizmet eden temel ticaretin devamının sağlanmasına büyük katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.

OCIMF Genel Sekreteri Robert Drysdale, Deep Blue Projesi'nin başlatılmasının çok yönlü, denizcilik kabiliyeti sağlamada bir kilometre taşı olduğunu, denizcileri ve deniz alanının güvenliğini sağlamak için önemli bir fırsat sunduğunu ifade ederek tüm paydaşlarla işbirliği içerisinde çalışıldığında nelerin başarılabileceğini kanıtlaması açısından övgüye değer olduğu, Nijerya’ya, bölgeye ve Gine Körfezi sularında ticaret yapan herkese fayda sağlayacağını belirtti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim