• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Denizcilerden ikisinin cesedine ulaşıldı

Denizcilerden ikisinin cesedine ulaşıldı
Şile'de, dün batan geminin kayıp 7 personelini arama kurtarma çalışmaları sırasında kayalıklara çarparak parçalanan kurtarma botunun kayıp iki personelinin cesedine ulaşıldı.

Şile'de, dün batan geminin kayıp 7 personelini arama kurtarma çalışmaları sırasında kayalıklara çarparak parçalanan kurtarma botunun kayıp iki personelinin cesedine ulaşıldı.

Fırtına nedeniyle batan 'Volgo-Balt 199' adlı yük gemisinin mürettebatını ve bu gemiye yardıma giderken alabora olan Kıyı Emniyeti'ne ait botun personelini arama kurtarma çalışmaları, sabah saatlerinden itibaren yeniden başladı.

Şile açıklarında dün fırtına nedeniyle batan kömür yüklü geminin kayıp 7 mürettebatı ile kayalıklara çarparak parçalanan kurtarma botunun 3 personelini arama çalışmaları sabahın ilk ışıklarıyla yeniden başladı. Havadan, karadan ve denizden yürütülen kurtarma çalışmalarının ilk dakikalarında iki denizcinin cesedine ulaştı.

Kurtarma çalışmaları sırasında kayalıklara çarparak parçalanan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı botun kayıp iki personelinin cesetlerine ulaşıldı. Fırtına ve dev dalgalar yüzünden güçlüklü yürütülen çalışmalarda uzun uğraşlar sonucunda bir denizcinin cesedi sıkıştığı kayalıklardan çıkarıldı. Endişe içinde bekleyen denizcinin yakınları cesedi görünce sinir krizleri geçirdi.

Cesetleri bulunan kişilerin, tahliye botunda görevli Cemil Özben ve Turgay Sarıboğa olduğu, Mehmet Genç’i arama çalışmalarını ise sürdüğü belirtildi. Kaybolduktan sonra ekipler tarafından kurtarılan Ahmet Kasarcı'nın ise hastanedeki tedavisi sürüyor. Kayalıklar arasında bulunan ikinci denizcinin cesedini çıkarma çalışması ise devam ediyor.

'Ölüme gönderdiniz' tepkisi

Bu arada kayıp yakınları, kendileriyle ilgilenmeyen Kıyı Emniyeti yetkililerinin olayda büyük ihmalı olduğunu savundu. Görevde olan ekibin denize çıktığını, ancak sorumlu kaptanın "Bu havada denize çıkılmaz" diyerek tutanak tuttuğunu öne süren kayıp yakınları, buna rağmen izinli olan personelin kıyı emniyete çağrıldığını söyledi. Tutanağa rağmen Kıyı Emniyeti amirinin ekibi zorla denize çıkardığını iddia eden kayıp yakınları, sorumluların hesap vermesini istedi.

Şile’de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait kurtarma botunun kayalıklara çarpıp parçalanmasının ardından kaybolan personelden Mehmet Genç’in yakınları, Kıyı Emniyeti yetkililerine tepki gösterdi.  Gece aramalara ara verilmesinden sonra Şile'deki Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait tahlisiye istasyonuna giden Mehmet Genç'in kız kardeşi ve diğer yakınları, buradaki yetkililerle tartıştı.

Genç’in yakınları hava şartlarının kötü olmasına rağmen botun zorla göreve gönderildiğini iddia etti. Genç'in bir yakını tepki gösterdiği yetkililere, "İnsanları ölüme gönderdiniz" diye bağırdı. 

Mehmet Genç'in yakınları kriz masasının oluşturulmadığını da belirterek kazadan sonra kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu ileri sürdü. Yaşanan tartışma kısa sürede büyüdü. Yetkililer ile Genç'in yakınlarının tartışmaları devam ederken basın mensupları dışarı çıkartıldı.

Şile’deki kurtarma çalışmaları sırasında kayalıklara çarpan bottan kurtarılan Ahmet Kasaracı, ise “Hepimiz kıç güvertede bekliyorduk. Dalga vurduğunda ne olduğumuzu anlayamadan kayalıklara doğru sürüklendik. Camlar kırıldı makineler stop etti. Hepimiz güvertenin kıç tarafında toplandık. Dalga bizi denize doğru sürüklerken ben kayalıklara atladım. Gücüm kalmadığı için yukarıya çıkamadım. Bir dalganın daha gelmesi ile bot benim üzerime doğru geldi. Arkadaşlarım kurtulamadı” diye konuştu.

arama.jpg

arama1.jpg

arama2.jpg

arama3.jpg

arama4.jpg

arama5.jpg

arama6.jpg

arama7.jpg

arama8.jpg

arama9.jpg

arama10.jpg

arama11.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Temel Eraslan
05 Aralık 2012 Çarşamba 22:50
Yazık..!
Cefakar tahlisiye personelini hiçe sayıp pasifize eden,göreve geldiği günden beri "kara tahlisiyesini kaldırıp, deniz tahlisiyesini" oluşturmaya çalışan, Kıyı Em.Gn.Md'ü Sn Salih ORAKÇI rahat uyuyabiliyor mu? Böylesine güzide kuruluşun başına, hatır gönüle dayalı, tecrübesi sıfır bir arkadaşı en üst makama getiren Sn. Binali YILDIRIM vicdanen rahat mı?....Hayatını kaybeden arkadaşlarımıza allahtan rahmet, ailelerine sabırlar ve başsağlığı diliyorum. Saygılarımla.
78.185.152.72
Ali Nazik
05 Aralık 2012 Çarşamba 16:08
Yönetici Sorumluluğu
Çalışanlarının eğitim seviyesini bilmeyen yöneticinin bu kayıplardaki sorumluluğu nedir ?
Çalışanların almaları gereken eğitimleri alıp almadıklarını takip etmeyen idare-i maslahatçı yöneticilerin sorumluluğu nedir ?
Gözü karalık ve cesaret yanına gerekli teknik eğitimi almadığında felaketle sonuçlanır diyebilmek için mutlaka konfiçyüs mü olmak lazım ?
Kağıt üzerinde eğitim ile gerçek hazmedilmiş eğitim terimleri arasında bir fark var mı ?
Salih kaptan istifa etmeyi düşünüyor mu ?
90.158.32.180
Kaptan Suay
05 Aralık 2012 Çarşamba 14:19
Analiz Ediyorum
Sevgili denizci dostlar.. Öncelikle camiamızın başı sağolsun, Allah şehit denizcilerimizin ailelerine sabır versin. Müsadenizle birkaç analiz ve yorumumu paylaşacağım. Olay çok tazedir bazıları kayıplar var bunlar konuşulurmu diyecektir! ama şimdi yazmazsak 2 gün sonra zaten kapatılacak ve bunu birdaha kimse konuşmayacak ki zaten..
1- Bahsedilen bot monoblok ve waterjettir. Bu tür havalar için kesinlikle uygun bir bot değildir. Botun batmaması ayrı bir konu manevrası, makinenin su emme ve itme gücüyle çalışıp bu tür havalarda yetersiz olması ayrı bir konudur. Sanırım diğer botlarda çalışan kaptanlar bunu yaşamaktadırlar ve doğrulayacaklardır.
2- 7-8 olarak görünen hava sahilden çıkan bir bot için 9-10 kuvvetindedir. Çünki hem rüzgar hemde dalgaların yüksekliği ve gücü sahilde çok daha yüksek hissedilir. Kaptan çıkma kararını kendisi vermişmidir? yoksa bahsedildiği gibi zorlanmışmıdır. Kendisi verdiyse ne yazıkki hatalı bir karar vermiştir.
3- Heryerde safety first yaarız! kurtarılan ve kurtarılamayan personelimize baktığımda üstlerinde ne kegm ünüforması nede ki en önemlisi CAN YELEGİ görmedim. Bu ya bir aceleden ki böyle bir şey kabul edilemez, ya talimat ve talim eksikliğinden, yada personeliyle kurumun bu tür kurtarmalardaki ciddiyetsizliğinden olabilir. EĞER CAN YELEKLERİ OLSAYDI bu personel kurtarılabilirdi!
Aslında başka konularda var ama eminim fiili olarak buralarda görev yapan arkadaşilarım bunu daha detaylarıyla yazacaklardır.
Bundan sonrası için ders alıp birdaha böyle üzücü ve dünyayı da güldüren acı bir olay yaşamamak dileklerimle.
Başımız sağolsun
212.174.131.15
sade vatandaş
05 Aralık 2012 Çarşamba 13:29
yazık
kurtarma işinde bir numaralı öncelik kendi hayatını tehlikeye atmamaktır, idareciliği evrak havale etmek olduğunu düşünen insanlar masalarında otururken,işlerini kaybetmek korkusu verilen kamu görevlileri canlarını kaybediyorlar bunun hesabı sorulmalı diyeceğim ancak hiçbir şey olmayacak yazık allah rahmet eylesin...
85.96.193.29
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim