• BIST 8654.39
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 9 °C

Denizciler Erdemire yelken açtı

Denizciler Erdemire yelken açtı
Akşam Gazetesi Yazarı ve DenizHaber Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat Erdemir'in özelleştirmesinde Denizcilik sektörünün uyguladığı stratejiyi kaleme aldı.
TÜRK DENİZCİLER ERDEMİR'E YELKEN AÇTI

Başta otomotiv, beyaz eşya ve denizcilik sektörü olmak üzere temel sanayilere hammadde sağlayan Türkiye'nin en önemli şirketleri arasında yer alan ERDEMİR, özelleştirme beklentileri nedeniyle gündemde sıkça yer almaya başladı. ERDEMİR'in yerli kalmasını sağlamak için Türk sanayiinin önde gelen oyuncuları ERDEMİR'in özelleştirmesi için yabancılara karşı güçbirliği yaptı.

TOBB'un koordinasyonunda, Ankara Sanayi Odası ve Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) liderliğinde oluşturulan güçbirliği, her sektörden belirledikleri yatırımcılar ile özelleştirmede izleyecekleri stratejiyi belirledi. DTO'nun büyük rol oynadığı güçbirliği yaklaşık 1 milyar dolarlık nakit toplayarak ERDEMİR'in özelleştirilecek yüzde 49.29 hissesini peşin almanın hesabını yapıyor.

Türkiye'nin tek entegre yassı çelik ve en büyük demir-çelik fabrikası konumundaki ERDEMİR'in yabancılara satılmasını istemeyen Türk girişimciler, bu olasılığa karşı Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında bir Ortak Girişim Grubu oluşturdu. Organizasyonla demir-çelik, otomotiv, beyaz eşya, denizcilik gibi ERDEMİR ürünlerini kullanan, üreten, satan ve taşıyan kesimlerin bir araya getirilmesi sağlandı.

Bu konuda Ortak Girişim Grubu; haziran ayından bu yana altı kez bir araya gelerek özelleştirmede yapılacak stratejiyi belirledi. Organizasyon için onlarca yatırımcının bir araya getirildiği bildiriliyor. Burada amaç bir konsorsiyum lideri etrafında toplanarak güçbirliği oluşturmak ve ERDEMİR'in 'yabancı'ya gitmesini engellemek. Bu konuda özelleştirmelerde hep yabancı şirketlerin ön plana çıktığını söyleyen girişimcilerden bir isim, 'Türkiye'nin en büyük değerlerinden biri özelleştirilecek. Yabancı sermaye düşmanı değiliz, ancak ERDEMİR'in Türk sermayesinde kalmasının Türkiye açısından daha yararlı olacağına inanıyoruz. Türk sermayesinin böyle markalara ihtiyacı var. Bu yarışta biz de varız' dedi.

Türk yatırımcılardan başı çeken gruplardan, denizcilik alanında faaliyet gösteren Turkon Holding, Deniz Nakliyat ve 350 ortaklı Ereğli Denizcilik olmak üzere onlarca firma konsorsiyumun içerisinde bulunuyor. Ayrıca Kibar Holding ile demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılar Borusan Grubu, Diler, Yazıcı, İçtaş, Habaş ve Kroman'ın da bu konsorsiyumda adı geçiyor. Hatta hafta içerisinde korsorsiyumda yer aldığını açıklayan Ereğli Vakfı 50 milyon dolarla, Gemtaş ise 1 milyon dolarla Ortak Girişim Grubu'na katılma kararı aldı.

FİYATI NE OLABİLİR?

ERDEMİR'in fiyatının ne olacağı kamuoyunda en çok tartışılan konu olarak göz önünde bulunuyor. Ekonomistler, ERDEMİR'in 2.4 İle 3 milyar dolar arasında bir rakama satılabileceğini belirtirken, analistler ise 2 milyar dolarlık rakamın düşük kalacağını, 4.5-5 milyar dolarlık bir rakamın ise abartılı olacağı görüşünde.

HEDEF 1,5 MİLYAR DOLAR

En nihayetinde hedef, ERDEMİR'in yerli sermayeli bir şirket tarafından satın alınması. TOBB koordinasyonunda yapılan çalışmalar son hızla ilerliyor. Geçen hafta içerisinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun basına yaptığı açıklamada 'Eğer Ortak Girişim Grubu finansal olarak TOBB'a ihtiyaç duyarsa, bu organizasyon içerisinde yer alacaktır' dedi. Hisarcıklıoğlu'nun bu açıklaması Ortak Girişim Grubu'nu rahatlattı.

ERDEMİR için oluşturulan Ortak Girişim Grubu'nun şimdiden 1 milyar dolarlık nakit topladığı belirtiliyor. İsmini açıklamayan ortak girişim grubu üyesi ' Şu an itibariyle Ortak Girişim Grubu 1 milyar dolarlık nakdi toplamış durumda. Hedefimiz bir haftada 1,5 milyar doları toplamaktır. ERDEMİR'in milli kalması için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. ERDEMİR için toplanan bu para ortaklar tarafından en az üç yıl unutulacaktır' dedi.

ERDEMİR'e talip olanlar, ÖİB'in elindeki yüzde 46.12 oranındaki payın yanında T. Kalkınma Bankası'nın elindeki yüzde 3.17'lik hisseyi de aynı koşullarda alacak. Böylece şirket sermayesinin yüzde 49.29'una sahip olacak. 24 Mayıs'ta başlayan ihale sürecinde 14 Temmuz gününe kadar ön yeterlilik başvurusunda bulunulabilecek. Yani yerli Girişim Grubu'nun 10 gün içerisinde konsorsiyumu oluşturması ve ön yeterlilik için başvuruda bulunması gerekiyor.

SON TEKLİF TARİHİ 26 EYLÜL

Ancak, 14 Temmuz'a kadar yerli konsorsiyum ön yeterlilik belgesi alacak. Yürütülecek strateji tam olarak kesinleşmemekle birlikte, yerli konsorsiyum için bir konsorsiyum lideri seçilecek. Hisseler eşit oranda paylaşılacak. Konsorsiyumda şirket sayısı belli olmamakla birlikte 10 civarında firmanın birlikteliğinden söz etmek mümkün. 26 Eylül'e kadar verilen teklif üzerinde yeniden oynamaların gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Bunun ardından 26 Eylül'deki teklif verme tarihine kadar konsorsiyumda değişiklikler yapılabilir.

ERDEMİR VE TALİPLERİ

Erdemir: Türk. Yılda ortalama 7 milyon ton çelik üretiyor. 2004 yılı net karı 790.1 milyon YTL. Cirosu 6.2 milyar YTL.

Arcelor: Fransız. Yılda ortalama 46.9 milyon ton çelik üretiyor. 2004 yılı net karı 2.3 milyar Euro. Cirosu 30.2 milyar Euro.

Mettal Steel: Hindistan-İngiltere. Yılda ortalama 70 milyon ton çelik üretiyor. 2004 yılı net karı 4.7 milyar dolar. Cirosu 22.2 milyar dolar.

Corus: İngiliz-Hollanda. Yılda ortalama 20.6 milyon ton çelik üretiyor. 2004 yılı net karı 847 milyon dolar. Cirosu 17.8 milyar dolar.

Novol”petsk: Rusya. Yılda 10.4 milyon ton çelik üretiyor.

OAO Severstal: Rusya. 9.1 milyon ton çelik üretiyor.

US Steel: ABD. Yılda ortalama 23 milyon ton çelik üretiyor. 2004 net karı 1.1 milyar dolar.Kaynak:Recep Canpolat-Akşam GazetesiDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim