• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Deniz Yıldızı Tatbikatı iptal edildi

Deniz Yıldızı Tatbikatı iptal edildi
Karadeniz'de düzenlenen Deniz Yıldızı Tatbikatı iptal edildi. Tatbikatın Tuğamiral İskender Yıldırım'ın 'askeri casusluk' davası nedeniyle yurtdışı yasağının bulunduğu için iptal edildiği iddia ediliyor.

Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz'de düzenleyeceği Deniz Yıldızı Tatbikatı iptal edildi. Tatbikatı yönetecek Tuğamiral İskender Yıldırım'ın 'askeri casusluk' davası nedeniyle yurtdışı yasağının bulunduğu, bu yüzden tatbikatın iptal edildiği öne sürülüyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 8-18 Nisan tarihleri arasında Karadeniz'de düzenleyeceği Deniz Yıldızı Tatbikatı, iptal edildi. İptalin nedeninin 'askeri casusluk' adıyla süren dava olduğu iddia ediliyor. Önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesi planlanan Deniz Kurdu ve Efes tatbikatlarının da tehlikede olduğu konuşuluyor.

Tatbikatı icra edecek makam olan Kuzey Görev Grup Komutanlığı’nın başındaki isim Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım’ın yurtdışına çıkış yasağı var. Bu nedenle Türk kara sularını terkedemiyor. Tatbikata katılacak birçok asker de aynı davanın sanıkları arasında.

İzmir’deki dava 16 Nisan’da görülecek. Askerler bu sebeple tatbikat yerine davaya katılmak zorundalar. Aynı nedenlerle önümüzdeki Mayıs ve Haziran aylarında Ege ve Akdeniz’de gerçekleştirilecek Deniz Kurdu ve Efes Tatbikatları’nın da gerçekleştirilmesinin şüpheli olduğu konuşuluyor.

YÖNETECEK İSİM YURTDIŞINA ÇIKAMIYOR

Ahmet İskender Yıldırım’ın İzmir’deki davada “şüpheli” yapan davanın 1 numaralı sanığı işadamı Bilgin Özkaynak’ın Sapanca’daki evinde bulunduğu iddia edilen harddiskin içindeki bir dijital veri. “Çok Gizli” gizli ibareli Donanma Komutanlığı -Kriz ve Harp Döneminde İcra Edilecek Mayın Karşı Tedbirleri (MTK) ve Mayın Döküş Harekâtı başlıklı sununun son kaydedicisi Ahmet İskender Yıldırım gözüküyordu.

Yıldırım, verdiği ifadede bu belgenin kendisi tarafından verilmediğini, ilişkili olduğu iddia edilen isimleri de tanımadığını söyledi. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Yıldırım’a davadaki 38 kişiyle birlikte yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Bu da komutanı fiilen etkisiz hale getirdi. Zira savaş durumu bir yana geleneksel tatbikatların tamamı da Türk kara suları dışında.

KARADENİZ’DE ÖNEMLİ TATBİKAT

Deniz Yıldızı Tatbikatı’nda her yıl fiili güdümlü mermi ve füze atışları icra edilerek Türk donanmasının savaş yeteneği sınanıyor. Tatbikat süresince, İnebolu, Sinop, Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Hopa’nın yanı sıra Sivastopol/Ukrayna ve Novoroski/Rusya Federasyonu’na liman ziyaretleri ile Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle ortak harekat kabiliyeti test ediliyor. Tatbikata geçen yıl 8 Fırkateyn, 1 Korvet, 3 Denizaltı, 7 Hücumbot, 4 Yardımcı Sınıf Gemi, 6 Helikopter, 4 Deniz Karakol Uçağı, Karadeniz Gözetleme Koordinasyon Merkezi, Sualtı Taarruz (SAT), Sualtı Savunma (SAS) ve Sualtı Görev Timleri, Sahil Güvenlik Komutanlığından 13 Sahil Güvenlik Botu ve 2 Sahil Güvenlik Helikopteri ile Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar katılmıştı.

BLACKSEAFOR’LA DA BAĞLANTILI

Tatbikatın Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu (Blackseafor) ile de ilgisi var. 2 Nisan 2001 yılında İstanbul’da kurulan ve Karadeniz ülkeleri Bulgaristan, Gürcistan, Rusya, Romanya, Türkiye ve Ukrayna’nın katıldığı birlik, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında dostluğun güçlendirilmesi, iyi ilişkiler kurulması ve karşılıklı güvenin oluşturulmasını amaçlıyor. Deniz Yıldızı Tatbikatı’nda Blackseafor ile irtibatlı eğitimler de yapılıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim