• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Deniz ticareti emisyonları 2050 itibarıyla en az yüzde 50 azaltılacak

Deniz ticareti emisyonları 2050 itibarıyla en az yüzde 50 azaltılacak
Bugün Londra’da 170’den fazla ülke, deniz taşımacılığı emisyonlarını 2050 yılına kadar 2008 düzeyine göre yüzde 50 azaltma konusunda ortak karara vardı; yapılan anlaşmada hedefi yüzde 100 azaltıma çıkarma konusuna da güçlü bir vurgu yapıldı.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) toplantısında iki haftadır süren yoğun görüşmeler sonucunda ulaşılan karar, fosil yakıttan çıkışın artık masada olduğuna dair denizcilik endüstrisi ve yatırımcılara açık bir mesaj veriyor.

Bu hedefe ulaşmak, 2030’larda okyanuslarda seyreden deniz taşıtlarının çoğunun sıfır emisyonlu yenilenebilir yakıt kullanacağı anlamına geliyor. Küresel ticaretin yüzde 80’ini gerçekleştiren gemiler, o zamana kadar fosil yakıttan arınmış olacak.

Alınan karar, Avrupa Birliği ve Pasifik Adaları’nın desteklediği yüzde 100 emisyon azaltımı hedefi kadar güçlü olmasa da, önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Karar, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu hemen hemen tüm IMO üyeleri tarafından kabul edilirken, karara sadece Suudi Arabistan ve ABD karşı çıktı. IMO Çevre Koruma Komitesi tarafından onaylanan karar, bugün itibari ile resmileşti. Küresel emisyonların neredeyse 3’ünden sorumlu denizcilik sektörünün attığı bu karbonsuzlaşma adımı, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma patikasıyla uyumlu olarak hazırlandı. Ancak Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5 derecede tutma hedefi göz önüne alındığında 2050’ye kadar emisyonların yüzde 100 azaltılmasının önemi öne çıkıyor.

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, “Metin herkese tatmin edici gelmeyebilir ama güçlü bir orta yol bulunduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda, bu uzlaşma metninin tüm aktörlerin ortak iradesini yansıtan bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Metin, sektöre güçlü bir sinyal veriyor ve üye devletler olarak Paris Anlaşması’na verdiğimiz taahhütlerin bir benzerini bu sektör için de ortaya koyduğumuzu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Temiz Gemicilik Koalisyonu Başkanı John Maggs ise, “Önemli bir anlaşmaya ulaştık, bu seviyede gösterilen güçlü irade, yeni yakıtlar ve itiş teknolojileri kullanan gemilerin olduğu bir sektörel dönüşümü tetikleyecek. IMO, kısa vadede emisyonları hızlı bir şekilde azaltacak tedbirleri uygulamaya koymak için ivedilikle hareket etmelidir. Yoksa Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşılamayacak” dedi.

Taşımacılık ve çevre Direktörü Bill Hemmings, karara dair şunları söyledi; “IMO; Brezilya, Panama, Suudi Arabistan'ın önderliğindeki bazı ülkelerin dogmatik muhalefeti olmasaydı çok daha ileri bir karar alabilirdi. ABD’in de güçlü muhafeleti vardı. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, bu karar bize ümit verici bir rota sunuyor. Artık, karbonsuzlaşma kavramı ve sektördeki emisyon azaltımı hedefi resmi bir statü kazandı.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim