• BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Deniz taşıtı olan borçlulara e-haciz

Deniz taşıtı olan borçlulara e-haciz
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), e-haciz sistemine, borcu olan deniz taşıtı sahiplerini de dahil ederek, alacaklarının peşine düşecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), e-haciz sistemine, borcu olan deniz taşıtı sahiplerini de dahil ederek, alacaklarının peşine düşecek.

SGK yetkililerinden alınan bilgiye göre, kara araçları için ''Araç Takip Projesi'ni kullanıma açmaya hazırlanan kurumun, deniz taşıtı olan borçluları da ''e-haciz'' sistemine dahil ederek, alacaklarını tahsil edeceği bildirildi.

Mart ayında borçluların araçlarını ''e-haciz'' sistemi ile elektronik ortamda haczetmeye başlayan SGK'nın, bu defa araçların yakalama bilgilerinin elektronik ortamda sorgulanabilmesi için ''Araç Takip Projesi''ni kullanıma açma hazırlığı içinde olduğu belirtildi.

Proje ile araç üzerine konulan haczin, hangi kurum tarafından konulduğu, yakalama yapılıp yapılmadığının sorgulanabileceği, böylece önce manuel ortamda SGK ile Adalet Bakanlığı arasında yaklaşık 1 yıl süren yazışmaların, elektronik ortamda anında sorgulama yapılarak, araçların daha kısa sürede yakalanabileceği ifade edildi.

-Haczedilen 18 bin araç, satış bekliyor-

Kurum tarafından haczi gerçekleştirilen, yakalanmış ve otoparklara çekilen araçların ise kısa sürede 6183 sayılı kanun kapsamında ''cebri icra'' yolu ile satışının amaçlandığı belirtilirken, halen haciz nedeniyle otoparklara çekilen 18 bin aracın satışının devam ettiği vurgulandı.

Öte yandan SGK'nın, kendisine borcu bulunanların deniz taşıtlarını da elektronik ortamda sorgulayarak haciz işlemlerinin yapılması, borçların ödenmemesi ya da tecil ve taksitlendirilmemesi halinde ise gemilerin seferden men edilmesine ilişkin programı da kullanıma açarak, alacaklarını kısa sürede tahsil etmeyi hedeflediği aktarıldı.

-e-haciz sistemi-

SGK, 30 mevzuat ve 4 katılım bankasıyla imzaladığı protokolle geçen ay alt yapı çalışmaları tamamlanarak oluşturulan ''e-haciz'' sistemiyle borçların tahsiline başlamadan önce 6183 Sayılı Kanunu'n 79. maddesi gereğince, borçluya ödeme tebligatı gönderiyor. Borcu bulunan kişi ya da kurumlara yapılan tebligat sonucunda borç tahsili gerçekleştirilemediği takdirde, haciz istek dosyasının elektronik ortamda bankalara gönderileceği ve böylece borçluların hesaplarındaki varlıklara likidite durumu ve borç tutarına göre bloke konularak, haciz tatbik edilecek.

Ayrıca, SGK uyguladığı bir başka e-haciz sistemi ile borçlunun aracı olup olmadığı sorgulanarak, alacaklı olduğu mükellefin otomobili varsa sistem üzerinden araca ''icra şerhi'' koyabiliyor.

SGK, bu sistemle 27 milyar liralık alacağını tahsil etmeyi hedefliyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim