• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 15 °C

Damen, Mangalia tersane ortaklığından ayrıldı

Damen, Mangalia tersane ortaklığından ayrıldı
Hollandalı gemi üreticisi Damen, Mangalia tersanesi için Romanya hükümet ille yaptığı ortaklıktan çekilme kararı aldı.

Damen, bu kararın alınmasında Romanya devletinin tersanenin operasyonel ve yönetimsel yönüne ilişkin anlaşmaya artık saygı göstermemesinin etkili olduğunu söyledi.

Damen Tersaneleri Grubu'nun bir yan kuruluşu olan Damen Holding BV, Romanya'daki gemi inşa endüstrisinin bir oyuncusu olup ülkenin en büyük tersaneleri olan Galaţi ve Mangalia'nın sahibi ve yatırımcısıdır ve Romanya'daki en büyük deniz tasarım şirketini işletmektedir.

Şirketin varlığı yerel olarak 3.500'den fazla istihdam sağlamakta, Romanya'da 400'ün üzerinde proje tamamlanmıştır.14 donanma ve sahil güvenlik için 30'un üzerinde savunma ve güvenlik gemisi inşa edilmiştir.

Damen, Mangalia'yı açık deniz endüstrisi yetenekleri açısından, (özellikle de açık deniz rüzgar endüstrisi) Avrupa'nın en iyi beş tersanesinden biri haline getirdiğini iddia ediyor.

Hollandalı gemi üreticisi, 2018 yılında Mangalia'ya, tersanenin finansal açıdan zor duruma düşmesinin ardından Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering'den tersanenin %51'ini satın alarak girdi. Kısa bir süre sonra Damen, parasal tazminat ödemeden %2'lik hissesini Romanya hükümetine devretmeyi kabul ederek çoğunluk hissesini devlete devretti. Operasyonel ve yönetimsel faaliyetler Damen'in elinde kaldı.

Kısa bir süre önce, Romanya hükümeti 187/2023 sayılı kanun olarak bilinen yeni bir kurumsal yönetim yasasını kabul etti. Yeni yasa, Damen'i Mangalia'daki yönetim rolünden zorla uzaklaştırdığı için bu durum iki taraf arasındaki anlaşmayı geçersiz kıldı.

Damen'e göre bu durum, Mangalia tersanesine yatırım yapma kararının temelini oluşturan ilkeleri tamamen geçersiz kılmaktır. 

Zor bir işbirliğinin ardından şimdi de bu tek taraflı değişikliklerle karşı karşıya kalan Damen, yalnızca sözleşme ihlaliyle değil, aynı zamanda Romanya devletinin güven ihlaliyle de karşı karşıya kaldığını iddia etti.

Gemi üreticisi, hükümete sözleşme ihlali bildiriminde bulunmadan önce durumu düzeltme isteğini dile gitirmiş ancak ortağı tarafından herhangi bir çözüm önerilmemiştir. Bunun üzerine şirketin 2018 yılında Romanya ile Ortaklık Anlaşmasını feshetme bildiriminde bulunmaktan başka alternatifi kalmadı.

Şirket, Mangalia tersanesinden çekiliyor olsa da, bu karar Damen'in çoğunluk hissedarı olduğu Damen Galaţi Tersanesi'ni etkilemiyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim