• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Cruise gemileri Türkiye ile fark atacak

Cruise gemileri Türkiye ile fark atacak
Her geçen yıl daha çok geminin rotasını çevirdiği ve seferlerin arttığı Türk limanları, cruise gemileri ve turisti için önemli bir merkez haline geliyor. 2022’deki 1 milyon cruise yolcu sayısının Galataport’un da etkisiyle gelecek yıllarda hızlı katlanması bekleniyor.

Türk limanları kruvaziyer turizmi kapsamında her yıl daha fazla geminin çıkış ve uğrak merkezi oluyor. Ana liman olarak konumlandırılan Galataport ile birlikte ise bu günübirlik çıkışlar yerini konaklamalı tatile bırakıyor. 2023 boyunca limanlara daha fazla cruise gemisi yanaşacak; bu gemiler hem çeşitli uyruklardan yabancı turisti Türkiye kalkışlı turlarla bölgede seyahate yönlendirirken, hem de daha fazla Türk turisti kruvaziyer turizmine yöneltmeyi amaçlıyor. Kruvaziyer şirketleri, 2022’de başlayan atağın gelecek yıllar için çok daha kapsamlı büyümeler getireceğine dikkat çekiyor. 

‘2023 ile sınırlı değil’

2022 yılında kruvaziyer turizminin pandemi ardından yeniden hareketlendiğini belirten MSC yetkilileri, gelecek döneme ilişkin güçlü planlamalarının sadece 2023 ili sınırlı olmadığını dile getirdi. ‘Türkiye özelinde çok daha ciddi yatırımlar yapıyoruz’ mesajını ileten yetkililer, “Örneğin 2022’de sadece bir gemi ile Kuşadası’ndan başlattığımız seferlerimizin 2023 yılında Türkiye’de 3 gemi ile devam ediyor. Dünya çapında yaptırılan anket sonuçlarına göre misafirlerimiz yönelttiğimiz nereye gitmek istedikleri sorusunun cevabında İstanbul her zaman ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle 2023 yılında tam 3 gemi ile Türkiye’den seferler planlandı” açıklamasını yaptı.

25 Nisan itibarıyla Kuşadası hareketli 7 gecelik programları ile MSC Musica, 5 Mayıs itibarıyla Galataport İstanbul hareketli 9 gecelik programları ile MSC Splendida gemilerinin sefere başladığını belirten yetkililer, Eylül ayı itibarıyla ise Galataport İstanbul ve Kuşadası’ndan hareketli 11 gecelik programları ile MSC Poesia gemisinin seferlerini gerçekleştireceği bilgisini paylaştı. Açıklamada, “Türkiye’den talebin artmasıyla beraber her geçen yıl, gemi sayımızda, gemilerdeki yolcu kapasitesimizde artış yaşanmaktadır. Bu artış aynı zamanda Türkiye’den birden fazla limandan hareket olanağı sağlamakta. Galataport İstanbul ve Kuşadası limanlarına ek olarak 2024 yılında MSC Opera gemimiz ile Bodrum’dan seferler gerçekleştirilecek.  Pandeminin ardından 2022 yılında MSC Cruises olarak toplam 90 bin ziyaretçi ağırladık. Bu yıl üst segment 200 binin üzerinde turisti ülkemize getirmeyi planlıyoruz” denildi. 

100 düzenli sefer

Türkiye’nin dünya kruvaziyer turizminde merkez olma potansiyeline dikkat çeken Celestyal Cruises Türkiye Direktörü & Karavan Turizm Cruise Direktörü Özgü Alnıtemiz, daha fazla geminin rotasına Türkiye kıyılarına aldığını söyledi. Ege ve Doğu Akdeniz ağırlıklı programlarıyla tercih edilen bir şirket olduklarını belirten Alnıtemiz, “Bu sezon da Türkiye kıyılarını dahil ederek 100’e yakın aralıksız ve düzenli sefer gerçekleştireceğiz. Galataport’un açılmasıyla birlikte, daha önceki senelerde olduğu gibi İstanbul destinasyonunu yeniden programlarımıza ekledik. Bu sezon şirketimizin yeni bir gemisi daha filoya ekleniyor. Celestyal Journey ilk programını eylül ayında yine Türkiye’den başlatacak. Bu da kıyılarımıza gelen gemilere yeni bir geminin daha eklenmesi anlamına geliyor” dedi.

2022’de bine yakın kruvaziyer gemisi ile 1 milyonun üzerinde kruvaziyer turistinin Türkiye’ye geldiğine vurgu yapan Alnıtemiz, “2023 için beklenti ve hedefler daha yüksek. Sadece Galataport 200 gemi ve 400 bin yolcu beklediğini açıkladı, hedefini 1.5 milyon yolcu olarak koydu. Bodrum, Kuşadası, Çeşme gibi pek çok limandan gemi rezervasyon haberleri geliyor. Kruvaziyerde 2023’te rekora gidiyoruz” diye konuştu.

Rotası Karadeniz 

Türkiye’de yabancı sahipli bir cruise gemisini işleten firma olan Camelot Maritime’ın Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, kruvaziyer turizmi ile Türkiye’ye gelecek yabancı sayısında sürekli bir artış beklediklerini ifade etti. Astoria Grande isimli cruise gemisi ile Rus turistlerin Türk limanlarını ziyaret ederek tatil yapmalarını cazip bir seçenek haline getirdiklerini anlatan Çavuşoğlu, “Biz Rus tatilcilere, Rusya çıkışlı Türk limanları uğraklı cruise tatili imkanı sağlıyoruz” dedi. Kruvaziyer gemilerinin geçen yıl ağırlıklı olarak, Çeşme, Kuşadası, Marmaris, Alanya, İstanbul gibi limanlara uğradığını anlatan Çavuşoğlu, “Biz, Samsun, Sinop, Amasra, Ordu, Trabzon ve İstanbul’u tercih ederek sektörde Akdeniz Çanağı’nın dışında Karadeniz ağırlıklı bir güzergah izledik. İstanbul, Bodrum, Kuaşadası, Marmaris, Antalya, Çeşme, Trabzon, Sinop, Ordu, Amasra bu sene Cruise gemilerinin sık uğrayacağı limanlar olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, 2022 yılında kruvaziyer yolcu sayısı 1 milyonu aştı. Tüm dünya ticaretini etkileyen pandemi süreci, denizcilik alanında doğal olarak en çok kruvaziyer sektörünü sekteye uğrattı. Pandeminin etkisinin azalması ile birlikte 2022 yılı içeresinde kruvaziyer turizmi canlanmaya başlasa da sektörün içinde olan firma olarak 2023 senesinde kruvaziyer turizminin pik yapacağını düşünüyoruz” diye konuştu. (Milliyet)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim