• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

‘Çöp dağı’ ve deniz kirliliği, balıkçı ağlarını da vurdu

‘Çöp dağı’ ve deniz kirliliği, balıkçı ağlarını da vurdu
Zonguldak'ta sahil kenarındaki çöp dökümü alanının kapatılması sonrası toplanmayan atıklar, denize sürüklenince çevre kirliliğinin yanı sıra balıkçıların ağlarında hasara neden oldu.

Kozlu ilçesi açıklarında avlanan balıkçıların ağlarına balıktan çok atıklar takıldı. Atıklar nedeniyle avlanmakta zorluk çeken balıkçıların ağları da büyük hasar gördü. Balıkçılar, ağlarındaki atıkları güçlükle temizledi.

Balıkçılar, her av sezonunda aynı sorunu yaşadıklarını dile getirdi. Balıkçı Yunus Taşten, atıkların 1980 yılından 2009’a kadar Kozlu ilçe girişindeki sahile dökülen eski çöp alanından dalgalarla denize karıştığını anlattı.

İlçe kıyısı boyunca deniz dibinin atıklarla dolu olduğunu belirten Taşten, “Denizin dibi aşırı derecede atık dolu. Tıbbi atıklarda var. Denizin dibi şu anda panayır gibi. Deniz dibinde yok yok. Dalgalar alıyor ve akıntıyla dağıtıyor. Şu anda gördüğünüz saçtaki tel gibi. Deniz dibi daha beter durumda. Bir sürü arkadaş ağ atıyor. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor” dedi.

‘AĞLARIMIZ ZARAR GÖRÜYOR’

Balıkçı Gökmen Ay da bu durum nedeniyle denizde çevre kirliliği yaşandığını söyledi. Bunun önemli sorun olduğunu düşündüğünü kaydeden Ay, “Eskiden burası çöp döküm alanı olarak kullanılırdı. Burasının üzeri kapatıldıktan sonra toprakla örtüldü. Sahil kenarına yakın bir yer burası. Denize sıfır olduğu için fırtınalı havalarda toprağı açıyor ve bütün pisliği denize alıyor. Bizim yaşadığımız sorun bir-iki günlük olay değil. Çok mağduruz. Ağlarımız zarar görüyor. Birçok arkadaşımız bu burumdan dolayı maddi zarar uğruyor. Mazot çok pahalandı. Bir de bu sorun olunca avlanamaz olduk” diye konuştu.

ATIKLAR TOPLANMADI, HAFRİYAT DÖKÜLDÜ

Kentte belediyelerin topladığı evsel atıklar, 1980 yılından 2009’a kadar Kozlu ilçe girişindeki sahil yolu üzerindeki alana döküldü. Daha sonra çöpler, Sapça mevkisinde Katı Atık Depolama Tesisi’ne taşındı. Zonguldak Belediyesi, eski çöp bölgesinin yeşil alana dönüştürülerek halkın kullanımına açılmasına karar verdi. Geçen sürede atıklar toplanmadığı gibi üzeri toprak ve hafriyatla örtülen alan ‘çöp dağı’ oldu. Uzun yıllardır dökülen evsel atıkların yanı sıra tıbbi atıklar da bölgede kirlilik oluşturdu. Atıklar, dalgalarla birlikte denize karıştıktan sonra sahillere yayılıyor. Deniz dibinin yanı sıra sahil şeridinde açıkta görülen şırınga, enjektör, serum şişeleri, plastik atıklar çevre kirliliğinin yanı sıra insan sağlığını tehdit ediyor.

balikci-020.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim