• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

CMA CGM, OOCL'yi satın almak için görüşmelere başladı

CMA CGM, OOCL'yi satın almak için görüşmelere başladı
Dünyanın üçüncü büyük konteyner hat operatörü Fransız CMA CGM, Oetker ailesine ait Hamburg Süd'ü Danimarkalı Maersk'e kaptırmasının ardından, rotayı çoğunluk hissesi Çinli Tung ailesine ait OOCL'e çevirdi.

Dünyanın üçüncü büyük konteyner hat operatörü Fransız CMA CGM, Oetker ailesine ait Hamburg Süd'ü Danimarkalı Maersk'e kaptırmasının ardından, rotayı çoğunluk hissesi Çinli Tung ailesine ait OOCL'e çevirdi.

Yüzde 30.44'ü Hong Kong Borsası'nda işlem gören Orient Overseas Container Line (OOCL)'in, yüzde 56.04'ünü Tung ailesinin kontrolündeki Fortune Crest INC şirketine ait dünyanın en büyük sekizinci konteyner hat operatörü konumunda bulunuyor.

OOCL'nin ana şirketi OOIL'de kontrol eden Fortune Crest INC'in dışında, Tung Ailesinin hissedarı olduğu Gala Way Company INC Şirketinde ise OOCL'in yüzde 12.66 hissesi bulunuyor.

Öte yandan denizcilik sektörüne danışmanlık hizmeti veren Drewry'nin yaptığı açıklamaya göre CMA CGM, OOCL'yi satın almak için ön çalışmalara başladığı belirtti. CMA CGM'nin, OOCL için üç farklı planı olduğunu olduğunu kaydeden Drewry, CMA CGM'nin önceliğinin OOCL'yi satın almak olduğunu belirtti. Eğer satın alma olmaz ise CMA CGM, OOCL'nin Marsilya Hattını devralabilir yada hisse alımı gerçekleştirebilir.

Drewry'e açıklamada bulunan CMA CGM sözcüsü ana hedeflerinin Hong Kong borsasında yer almak olduğunu belirterek, 'OOCL ile gelecekte bir birleşmemiz olacak. İki şirket arasındaki görüşmeler uzun sürecek ama şimdilik iki tarafta görüşmelere olumlu yaklaşıyor' ifadelerini kullandı.

CMA CGM'nin, OOCL'yi satın alacak haberleri sektörde duyulmaya başlandığından beri OOCL'nin ana şirketi olan OOIL'nin hisse değerleri yüzde 20 yükseldi.

Öte yandan uzmanlar tarafından, CMA CGM'nin OOCL'yi satın alma isteğini NOL'un çoğunluk hissesinin CMA CGM tarafından satın alınmasına benzetiyor. OOCL'nin ve NOL'un uluslararası operasyonlarının benzer olduğunu söyleyen uzmanlar, 'CMA CGM, NOL'un çoğunluk hisselerini satın aldıktan sonra OOCL'yi satın alması için uygun bir ortam oluşturdu. CMA CGM'nin Asya içi nakliyede Maersk Line'nın uzakdoğu taşımalarını yapan Singapur merkezli iştiraki MCC Transport ile rakip olması için de bu satın alımın gerçekleşmesi gerekir' dedi.

CMA CGM, ÜÇÜNCÜLÜĞÜ ELİNDEN KAYBETMEK İSTEMİYOR

2 milyon 135 bin 952 TEU taşıma kapasitesine sahip 450 konteyner gemisini elinde bulunduran CMA CGM, Hong Kong merkezli OOCL'yi satın almasıyla birlikte, 2 milyon 707 bin 135 TEU taşıma kapasitesine sahip 546 gemiyle dünya konteyner pazarındaki payını yüzde 13.2'ye yükseltecek.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim