• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 16 °C

Çinekop, Karadeniz’e erken göç etti

Çinekop, Karadeniz’e erken göç etti
Marmara’da etkili olan müsilaj nedeniyle çinekop Karadeniz’e erken göç etti. Marmara’daki balıkçının müsilaj nedeniyle tutamadığı balıklar Karadenizli balıkçının yüzünü güldürürken ufak teknelerde 2 tona kadar çinekop tutanlar oldu.

Sinop’ta balık tezgahlarında çinekop bereketi yaşandı. Bu dönemde olması gerekenden daha fazla çinekop tutulduğunu söyleyen balık satıcıları, bunun nedenini Marmara Denizi’nde etkili olan müsilaj olarak tahmin ettiklerini belirtti.

Balık satıcısı İsmail Değer, “Gerçekten geçen yıllarda böyle olmamıştı. Bizde şaşırdık. Çinekopun bu aylarda böyle çok olmasına biz de şaşırdık. Gerçekten de çok tutanlar var. Ufak teknelerde 1 ton tutan var, 500 kilo tutan var, 2 ton tutan var. Gerçekten bu İnebolu Ayancık taraflarında, bizim şehrimizde de, Ayancık taraflarında, Türkeli taraflarında bayağı çok tutan var. Bizim tezgahlarımıza da geldi tabii. Bol bol geldi. Şu anda fiyatları 50-60 TL arasında değişiyor. Çok olmasına rağmen yine fiyatlarda bir düşüş olmadı. Onun için tezgahlarda alıcıları bekliyoruz” dedi.

Yaşanan bereketin sebebine değinen Değer, “Gerçekten de daha önce bu Marmara’daydı. Boğaz’dan bu kadar erken geçmezdi. Büyük ihtimalle tahminimiz de öyle Marmara’daki deniz salyasının bunu etkilediğini düşünüyoruz. Hayvanın orada barınamadığını düşünüyoruz. Bir de deniz salyası sebebiyle oradaki balıkçıların avlanma yapamadığı ve o netice itibarıyla bu tarafa doğru göç ettiğini sanıyoruz. Çünkü deniz salyasında hayvan barınamadı, Boğaz'ı geçti bu tarafa doğru geliyor. Yani bizim tahminimiz, görüşümüz bu. Sanırım öyle olması da gerekiyor. Pek uzun süreceğini sanmıyoruz. 1 hafta içerisinde dağılır diye düşünüyoruz” diye konuştu.

35 yıllık balıkçı Murat Erdal, "Bu balık Türkeli tarafından çıktı. Marmara'daki kirlilikten ötürü bu sene fazla çıkmış olabilir. Çinekop iki dönemde görülür. Her sene bu dönemlerde bizim buralara açıktan geçiyordu ama Türkeli tarafında sahile yakın geçtiği için avcılığı oluyordu. Türkeli ile Kocaeli arasında sahilden geçiyor, onun için her sene bu zamanlar avcılığı olur. Kısa sürer, 15 gün içinde gelip geçer. Daha sonra bulamazsınız. Buralara gelmesi kasımı bulur. Başka yerlerde daha erken çıkar. Eylülün başında, ekimde çıkar. Ondan sonra yılbaşından şubata kadar olur" şeklinde konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
ustafa özülker
15 Haziran 2021 Salı 01:51
01:51
Burada bir sorum olacak: hamsi minimum boy altı tutulması yasak. Olumlu ve anlaşılabilir. Peki defne yaprağı veya çinekop ?
Bunlar lüfer yavrusu, yani yumurta dökecek yaşa ve boya gelmemiş lüfer değil midir? İlerid de kofana veya sırtı kara olmayacaklar mıdır ? Bunlar böyle bitirilirse, sonrada bu sene lüfer kıt sızlanması da ne kadar ciddidir ?
77.185.145.217
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim