• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

Çin medyası Başbakan Tsipras'ı mitolojideki Phaeton’a benzetti

Çin medyası Başbakan Tsipras'ı mitolojideki Phaeton’a benzetti
Alexis Tsipras'ın Pire Limanı özelleştirmesini iptal etmesi Çin'i kızdırdı. Çin’in devlet medyası, Alexis’i, Yunan mitolojisinde eline güneşin dizginleri verilmekte olan ve kontrolü kaybederek, neredeyse dünyayı mahveden Phaeton’a benzetti.

Yunanistan’da yeni seçilen Başbakan Alexis Tsipras hükümetinin ülkenin en çok büyük limanı Pire’nin özelleştireceğiyle ilgili olarak Çin medyası Yunanistan’ı ikaz etti .

25 Kasım 2008 tarihinde dönemin Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in huzurunda, Cosco ve Pire Liman İdaresi arasında gercekleşen mutabakatda , Çinli şirket, limanın 4,88 milyar dolar değerindeki 2 ve 3 numaralı konteyner terminalini idare etmek için 35 senelik ayrıcalık hakkı almıştı. Geçen sene Çin Başbakanı Li Keqian, dönemin başbakanı Antonis Samaras ile bu limanı gezerken, Pire Limanı’nın % 67’lik bölümünün ülkesi tarafından satın alınmasının önemli olduğunu ve "Yunanistan’ı Avrupa’ya açılan kapı" olarak gördüklerini söylemişti. 

Çin’in devlet medyası, Alexis’i, Yunan mitolojisinde eline güneşin dizginleri verilmekte olan ve kontrolü kaybederek, neredeyse dünyayı mahveden Phaeton’a benzetti. Bunun Yunan mitolojisindeki bir masal olduğunu hatırlatan yazıda Zeus’un insanlığı kurtarmak için bir yıldırım ile Phaeton’u öldürdüğü açıklandı . Hükümet tarafından işletilen yeni medya girişim olan The Paper’daki yorumda bunun yanı sıra , bunun manasının da güç için elverişsiz olanların, kendi yeteneklerini aşan göreve talip olmaması gerektiği olacak şekilde olduğu açıklandı .

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesine bağlı Global Times gazetesindeki bir yorumda da Liu Zhun adlı uzman, "Siyasi istikrarı güvence altına alacak sağlam bir sistem olmadan, bu tür ülkelerdeki idari yönetim, liderlik değişimlerinde kolayca tehlikeye girebiliyor." ifadelerini kullandı. Liu, ekonomik krizlerin vurmasıyla bu tür hükümetlerin kendi zorluklarını gidermek için siyasi müdahale gibi yasallığına bakılmaksızın mantıksız çözümlere başvurduğunu vurguladı.

ÇİNLİ ŞİRKET: ÖZELLEŞTİRMEDEN ETKİLENMEYECEĞİZ

Diyer yandan limana yatırım yapan Çinli şirket, Pire’nin özelleştireceğiyle ilgili olarak, limanda sahip oldukları 35 senelik işletme hakkının özelleştirmeden etkilenmeyeceğini iddia etti. 

Dün Çin medyasında, yeni hükümetin kargo portföyünden mesul bakan yardımcısı Thodoris Dritsas’ın, Pire Limanı’nın Çin’e satışıyla ilgili olarak, Yunan halkının yararına, Çin’in devlete ait gemicilik kuruluşu Cosco ile gercekleşen anlaşmanın gözden geçirileceğini en son yeni açıklaması yansımıştı.
Bugün ise Cosco’nun Yunanistan’daki bir yan kuruluşu yetkilisi, Yunanistan’ın bu kararından Cosco’nun etkilenmeyeceğini belirtti .

Yunanistan Alternatif Denizcilik Bakanı Theodoros Dritsas da medyaya Pire Limanı’nın halk karakterinin korunacağını, özelleştirmenin ise durdurulduğunu açıkladı. Dritsas, dün medyaya yapmış olduğu duyuruda , Pire Liman İşletmesi (PPA) özelleştirmesinin, yerel halkın bu plana karşı çıkmasından dolayı durdurulduğunu ifade etti.

Ancak Cosco’nun altındaki Pire Konteyner Terminali’ndan (PCT) adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Dritas’ın, PPA tarafından işletilen Pire 1 terminali ve başka tesislere atıfta bulunduğunu, bunlara Cosco tarafından işletilen 2 ve 3 nolu terminallerin dahil bulunmadığı ifade etti .

Çinli şirket PCT, askıya almayla ilgili olarak, şirketlerinin bu konuyla ilgili bilgilendirilmediğini ifade etti ve yorum yapmaktan kaçındı.

Çin Ticaret bakanlığı Sözcüsü Shen Danyang ise söz konusu meseleyi yakından takip ettiklerini belirtti . Sözcü, bakanlıklarının Yunanistan’daki yeni hükümetin ilgili politikalarını yakından takip edeceğini ifade etti . Ayrıca Sözcü Shen, Yunan hükümetine, aralarında Cosco’nun da olduğu Çinli şirketlerin legal haklarını koruma çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı da söz konusu bilgileri doğrulatmaya çalıştığını açıkladı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim