• BIST 9698.39
  • Altın 2502.664
  • Dolar 32.5854
  • Euro 34.8559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Çin askeri stratejisini yeniledi; okyanuslara açılıyor

Çin askeri stratejisini yeniledi; okyanuslara açılıyor
Çin yeni strateji belgesine göre, donanmanın önceliği ülke karasularından çok açık denizlerde güvenliği sağlamak olacak. Çin'in sınırlarının ötesindeki askeri varlığını artıracağı tahmin ediliyor

Çin hükümetinin hazırladığı yeni strateji belgesine göre, donanmanın önceliği ülke karasularından çok açık denizlerde güvenliği sağlamak olacak.Değişen stratejiyle birlikte Çin'in sınırlarının ötesindeki askeri varlığını artıracağı tahmin ediliyor. ABD, Pekin yönetimini Güney Çin Denizi'nde komşu ülkelere ait bölgeler üzerinde hak iddia etmekle suçluyor.

Çin bölgedeki komşuları olan Filipinler, Vietnam, Malezya ve Brunei ile karasuları tartışmalarına girmiş, bölgedeki adalar üzerinde hak iddia etmişti. Son yıllarda ise Çin donanmaya ayrılan bütçeyi artırmış, ilk uçak gemisinin yanı sıra, çok sayıda denizaltı ve savaş gemisi de imal etmişti.

Spartly Adaları anlaşmazlığı

Çin'in ilk uçak gemisi Liaoning 300 metre uzunluğunda.ABD, tartışmalı bölgelerden birisi olan Spratly Adalarında Çin'in denizi doldurarak askeri uçaklar için pistler yaptığını iddia ediyor. Çin'in strateji belgesinde "Çin kendisine saldırılmadığı sürece saldırı düzenlemeyecektir. Ancak karşı saldırıda bulunabilir" ifadeleri yer alıyor ve bölgedeki aktörler "Açık denizlerdeki komşuların provokatif eylemleri, dış güçlerin Güney Çin Denizi'ndeki konulara karışması" tanımlamalarıyla belgede yer alıyor.

Strateji belgesiyle birlikte aynı gün devlet haber ajansı Şinhua tarafından geçilen bir haberde ise Vietnam ve Filipinler'in de üzerinde hak iddia ettiği Spartly Adalarına iki adet 50 metre yüksekliğinde deniz feneri inşa edileceği belirtildi.

Strateji belgesinin tanıtım toplantısında konuşan Savunma Bakanlığı Sözcüsü, "Bağımsızlık ilkesi açısından bakıldığında, Çin'in adalarda yapacağı inşaat projeleri, ülkenin diğer bölgelerindeki inşaatlardan farksızdır" dedi.

Sözcü, adaların geliştirilmesinin tüm uluslararasıtoplum için olumlu olduğunu da ileri sürerek "Arama-kurtarma çalışmalarını, çevre koruma projelerini destekleyecektir" dedi.Geçen hafta ABD'ye ait bir casus uçağın Spartly adaları üzerinde tespit edildiğini belirtmiş ve Washington'u kınamıştı.Her iki ülkede bölgedeki istikrara zarar verdikleri gerekçesiyle birbirlerini suçluyor.

Çin 4 alana odaklanacak

Yeni strateji belgesi kapsamında askeri anlamda öncelik verilecek dört alan şu şekilde sıralanıyor:
Okyanuslar
Uzay
Nükleergüç
Siber savunma
Strateji belgesinde "ciddi güvenlik tehditleri" karşısında siber savunma kapasitesinin de geliştirilmesi öngörülüyor. 

TAYVAN'DAN BİRLİK ÖNERİSİ

Öte yandan Tayvan Devlet Başkanı Ma Ying-jeou, Güney Çin Denizi'ndeki gerilimi azaltmak amacıyla denizdeki kaynakların araştırılması ve kullanılması için bölgesel işbirliği önerisinde bulundu.

Devlet Başkanı Ma, Güney Çin Denizi'nde süregelen hakimiyet anlaşmazlıklarını bir kenara bırakarak oradaki kaynakları araştırmak için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.Ma, "Madem bölgedeki egemenlik konusunda anlaşmaya varılamıyor, o zaman oradaki kaynakları paylaşabiliriz" ifadesini kullandı.

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, bölgedeki tarafların, gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınması gerektiği vurgulanarak bölgesel işbirliğinin, Güney Çin Denizi'ndeki kaynaklardan yararlanılması açısından önemli olduğu kaydedildi.

Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor. Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim