Çiçek Tersanesi ilk gemisini İtalya'ya sattı
Çiçek Tersanesi kendine ürettiği çift cidarlı 3.100 dwt tankeri Nouvella Group'a dahil olan İtalyan Armatör Ciane Anapo'ya sattı.
Çiçek Tersanesi, kendi hesabına küçük ama çok amaçlı kimyasal tankeri insa etme kararının ilk meyvesini toplamaya başladı ve sınıfının ilk örneği olan tanker İtalyan armatör Ciane Anapo'ya satıldı.
Dört gemilik serinin ilk ayağı olan çift cidarlı tanker Çiçek Tersaneleri tarafından Malta menşeli ortağı White Tulip Gemicilik için insa edildi. İsmi "Chem Flower" olan tanker, alıcının isteği üzerine "Frecciamare" olarak değiştirildi.
Hem kıyılarda hem açık denizde her türlü ticari ve kargo faaliyeti yürütmeye ve IMO 2. tip kimyasalları, sebze, hayvan ve balık yağını taşımaya elverişli olmasına rağmen, İtalya'nın Sicilya kıyılarındaki Augusta menşeli Ciane Anapo, 3.100 dwt Frecciamare'yi yakıt ikmalinde kullanmaya karar verdi. Armatörün bu kararında, Çiçek Tersanesi Başkan Yardımcısı Berke Çiçek tarafından yaptırılan ve söz konusu bölgenin ciddi bir potansiyel taşıdığını gösteren pazar araştırmalarının da etkili olduğu belirtiliyor.
Ciane Anapo yakıt ikmali ve kabotaj olmak üzere iki temel sahada iş yapıyor. Augusta şehri petrol rafinerisinde merkezi bir konumda yer alıyor ve Akdeniz üzerindeki doğu-batı ticaret rotasına yakınlığı sebebiyle de yakıt ikmal limanı olarak önemli bir yere sahip. Frecciamare, İtalyan firmaya yakıt ikmal alanında kapasitesi ve etkinliğini artırma imkanı sağlıyor. Farklı türde ürün taşıma kapasitesini artırmak için İleri Polimer Marineline kaplamayı tercih eden Çiçek Tersanesi yeni yapılacak ürünlerde müşterilerine diledikleri astar türünü seçmek gibi spesifikasyon seçeneği de sağlıyor.
Kanal, rıhtım, liman gibi sınırlı alanlarda iş yapan ufak tankerler için çok önemli bir özellik olan yüksek manevra kabiliyeti ise, ikiz azimut uskumru ve pruva pervane ile sağlandı. Tersane, fiyat ve performans açısından en iyi sonucu veren 940 kW gücündeki 6x2 silindirli Japon Mitsubishi S12R MPTK dizel motorları tercih etti. Bu tür tankerler tipik olarak ortalama bir hıza sahip ve Frecciamare'nin 11 millik ekonomik hızı da hedeflenen görevini yerine getirmesi için yeterli. Ana cidar boyutları 85 metreden uzun ve 12.6 metre genişliğinde.
Başkan Yardımcısı Berke Çiçek, gemicilik sektöründeki genel durağanlığa rağmen, Avrupalı armatörlerin bu tonajdaki gemilere büyük bir ilgisi olduğunu öne sürüyor. "Frecciamare ve yapımı devam eden diğer üç örneği gibi çift cidarlı yeni gemilere ciddi bir talep var, eski tonajların yerini alacaklar" diye belirtti.
Başladığı serinin ikincisi olan Chem Violet adlı tankeri geçtiğimiz Temmuz ayında Tuzla Körfez Tersanesi'nde suya indiren Çiçek Tersanesi yeni alıcılar bekliyor. Sözlerine devam eden Çiçek, "Kendi hesabımıza üretim yapma konusunda ilk adımı atan biz olduğumuz için, satılan ilk geminin sahipleri kısa sürede gemilerine kavuşmuş oldu. Başka muhtemel alıcılarla ve gemi kiralayıcılarıyla da görüşüyoruz ve hızlı, karlı bir istihdam sağlayabilecek güçte müşteriler bulacağımızdan da eminiz" diye ekledi.
Tonaj değişimine yönelik artan ihtiyaç, çoğu ikmal tankerinin tek cidarlı olması ve konteyner tankerleri ile diğer türlerin artan boyutları, yakıt ikmal arz kapasitesine ve teslim oranlarına yönelik farklı taleplerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Uzun vadede çok yönlü işletime olanak sağlayan Türk yapımı bu seri BV klas Ice B standartlarına sahip.