• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

CIA'in, Ukrayna'nın Kuzey Akım'a saldırı planladığına ilişkin istihbaratı olduğu iddiası

CIA'in, Ukrayna'nın Kuzey Akım'a saldırı planladığına ilişkin istihbaratı olduğu iddiası
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA), bir yıl önce, Ukrayna özel harekat kuvvetlerinden oluşan 6 kişilik bir ekibin Kuzey Akım boru hattına saldırı planladığına dair istihbarat elde ettiği iddia edildi.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde, CIA'in geçen haziran ayında, Avrupalı bir istihbarat servisi aracılığıyla, Ukrayna özel harekat kuvvetlerinden oluşan 6 kişilik bir ekibin Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım boru hattını sabote etmeyi planladığı bilgisine eriştiği öne sürüldü.
Buna göre, Joe Biden yönetiminin ABD'ye yakın bir müttefikinden, Ukrayna ordusunun, doğrudan Ukrayna Genelkurmay Başkanı'na bağlı az sayıda bir dalgıç ekibini kullanarak, Kuzey Akım boru hatlarının denizaltı ağına gizli bir saldırı planlandığını öğrendiği iddia edildi.

Haberde, saldırı planıyla ilgili ayrıntıların Avrupalı bir istihbarat servisi tarafından toplanarak Haziran 2022'de CIA ile paylaşıldığı kaydedildi.

CIA'in istihbarat kaynağının güvenilirliğini başlangıçta sorguladığı ancak Avrupalı istihbarat servisinin kaynağın güvenilir olduğuna inandığı öne sürüldü. CIA'in raporu Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle de paylaştığı ifade edildi.

İstihbarat bilgilerinin, Eylül 2022'de yapılan Kuzey Akım'a yönelik saldırıyı Ukrayna hükümetiyle ilişkilendiren "bugüne kadarki en net kanıtlardan bazılarını ortaya çıkardığı" ileri sürüldü.

İstihbaratın saldırı planıyla ilgili son derece teknik ayrıntılar içerdiği kaydedilen haberde, sabotajla ilgili "Kiev'den şüphelenilmesi için yaklaşık bir yıl boyunca Batılı müttefiklerin elinde bilgiler olduğuna" dikkati çekildi.

Avrupa istihbaratına ait söz konusu raporları, Amerikan ordusuna ait gizli belgeleri internet ortamında yayımladığı iddia edilen Ulusal Hava Muhafızları askeri Jack Teixeira'nın "Discord" sohbet platformunda paylaştığı belirtilen haberde, Washington Post'un, raporların bir kopyasını Teixeira'nın çevrim içi arkadaşlarından birinden aldığı belirtildi.

Washington Post, birden fazla ülkedeki yetkilinin Discord'da yayımlanan istihbarat özetinin, Avrupalı istihbarat servisinin CIA'ye söylediklerini doğruladığını yazdı ancak ilgili Avrupa ülkesinin ismini paylaşmadı.

Haberde ayrıca daha önce Kuzey Akım saldırısına karıştığını inkar eden Ukraynalı yetkililerin yanı sıra Beyaz Saray ve CIA'in konuya ilişkin yorum yapmayı reddettiği bilgisi paylaşıldı.

"Eylül 2022'de Kuzey Akım boru hatlarına sabotaj düzenlendiği" iddiası

Almanya'da martta çıkan haberlerde soruşturmayı yürüten yetkililerin, Ukrayna yanlısı bir grubun, geçen yıl Kuzey Akım boru hatlarına sabotaj düzenlediğini gösteren bir kanıt ortaya çıkardığı belirtilmişti.

5 erkek ve bir kadından oluşan grubun, Eylül 2022'de Almanya'nın kuzeyindeki Rostock kentinde sahte pasaportlarla bir yat kiraladığı ve Kuzey Akım boru hatlarına sabotaj düzenlediği ileri sürülmüştü.

Kuzey Akım boru hatlarına Eylül 2022'de düzenlenen sabotaj, Rusya ile Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru hatlarında büyük hasara yol açmıştı.

Almanya'nın yanı sıra Danimarka ve İsveç'teki kurumlar sabotaja ilişkin soruşturma yürütüyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim