• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 15 °C

CHP sordu: UN ro-ro kime satılıyor?

CHP sordu: UN ro-ro kime satılıyor?
CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, İstanbul Pendik'teki ro-ro limanının birilerine peşkeş çekildiğini, ancak şimdi neden satışa çıkarıldığını sordu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ulaştırma Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesi sırasında konuşan CHP'li Özyürek, AB'nin Rum filosu için limanları istediğini ileri sürdü.CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, AB ile ilişkilerin siyasi yönü kadar ekonomik yönünün de önemli olduğuna işaret ederek, ''Kavga, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla petrolü kimin taşıyacağıdır. Dünyanın 8. büyük tanker filosuna sahip olan Rumlara, 'limanlarımızı açıyoruz' derseniz, onların derdi biter'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 2007 yılı bütçeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor. CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın sunumunda, her şeyin AK Parti iktidarında yapılmış gibi gösterilmesinin, ''şık'' olmadığını söyledi.

Yıldırım'ın, demiryollarındaki yatırım artışıyla övünmesinin doğru olmadığını belirten Tütüncü, ödenek artışlarının gerçekleşmesinde, ''tam bir fiyasko'' ile karşılaşıldığını savundu. Tütüncü, önemli olanın, bu ödeneğin harcanması olduğunu ifade etti. CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, karayolu taşımacılığında yoğunluk olduğunu belirterek, karayollarının fiziki standartlarında ve ağ yollarındaki yetersizliğe işaret etti.

Deveciler, bilgi toplumunu hedefleyen Türkiye'de, mobil telefonlardaki vergi yükünün kabul edilebilir olmadığını kaydetti. CHP Ordu Milletvekili Kazım Türkmen de İkinci Dünya Savaşı'nın başladığı yıllardan 1953'e kadar 9 bin 441 kilometre demiryolu yapıldığını, o tarihten günümüze kadar yapılan demiryolu uzunluğunun ise 1543 kilometre olduğunu söyledi. Türkmen, Yıldırım'ın, konuşmasında, tarihi inkar eden bir anlayış ortaya koyduğunu, en azından geçmişte yapılanlara teşekkür etmesi gerektiğini ifade etti.

''BIRAKIN KAMU İŞLETMECİLİĞİ YAPILSIN''

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Ulaştırma Bakanlığının demiryollarına önem vermesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, ulaştırma önceliğin demiryollarında olması gerektiğini kaydetti. Gar binalarının yapımına uygun olarak restore edilmesini olumlu bulduğunu belirten Özyürek, buraların özel sektör işletmeciliğine açılmasını eleştirdi. Özyürek, ''Bırakın oralarda kamu işletmeciliği yapılsın'' dedi.

AB ile ilişkilerin, siyasi yönü kadar ekonomik yönünün de önemli olduğuna işaret eden Özyürek, ''Kavga, Bakü-Tiflis- Ceyhan üzerinden taşınacak petrolün, kimin tarafından taşınacağıdır. Rumlar dünyanın 8. büyük tanker filosuna sahiptir. 'Limanlarımızı açıyoruz' derseniz, onların derdi biter. Rumların bu kadar iddialı olduğu bir alanda bizim de teşvik ve başka politikalarla bu alanı boş bırakmamamız gerekir'' diye konuştu.

''BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLDİ''

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, Ulaştırma Bakanlığının görev alanına giren tüm dallardaki yatırımların niteliğinin değiştiğini, bu yatırımların tamamında devletin çekildiğini, çalışanların ise kaderlerine terk edildiğini söyledi. Ankara-İstanbul hızlı tren projesine değinen Kumkumoğlu, ''Eskişehir-İstanbul etabı bitirilmeden Ankara-Eskişehir etabının bitmiş olmasının ne anlamı var? Niye zamanında birlikte programlanmadı?'' dedi.

İstanbul'daki ro-ro limanı yapımında ''dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şey yaşandığını'' savunan Kumkumoğlu, şöyle konuştu: ''Bu proje birilerine bağışlandı. Ne oldu, şimdi orayı satıyorlar. Hem de yabancılara satıyorlar. Ülke kaynaklarını 'ben iktidarım' diye bu denli birilerine peşkeş çekmeye kimin ne hakkı var? Bakanlık, bu grubun baskısıyla T1 taşımacılığını kabul etti.

Neden? Devlet, sizin özel mülkiyetiniz değil. Bunlar size emanettir. Ama emanetin korunması gerektiği hassasiyetinden çok uzaklaşılmıştır. Tam bir mirasyedi düzeni... İnsan kendi malı olsa böyle vermez ama devletin olduğu için rahatlıkla veriliyor?'' Marmara Depremi sonrasında konulan iletişim vergilerinin, artık deprem mağduru da dahil herkesten alındığını belirten Kumkumoğlu, verginin neden hala toplandığını sordu. Kumkumoğlu, ''Deprem olmasaydı, insanların duyguları olmasaydı, böyle bir vergiyi koyabilir miydiniz?'' dedi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim