• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Çetin Nuhoğlu: Sektör çok zor bir dönemden geçiyor

Çetin Nuhoğlu: Sektör çok zor bir dönemden geçiyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği geleneksel iftar yemeği, uluslararası karayolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren sektör temsilcilerini biraraya getirdi. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu sektörün çok bir dönemden geçtiğini söyledi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği geleneksel iftar yemeği, dün (22 Haziran Çarşamba günü) Yeşilköy Wow Otel’de gerçekleştirildi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı iftar yemeği, uluslararası karayolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren sektör temsilcilerini biraraya getirdi. İftar yemeğinde aynı zamanda “Yılın Sürücüsü” ve onur nişanları sahiplerini buldu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği geleneksel iftar yemeğine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Halim Mete, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım, IRU İstanbul Daimi Temsilci Vekili Adrian, İstanbul Gümrük Bölge Müdür Yardımcıları Halkalı ve Haydarpaşa Gümrük Müdürleri, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebi Akdurak ve kamu, sivil toplum kuruluşları ve UND üyesi firma temsilcilerinden oluşan yaklaşık bin kişi katıldı.

Gecede gerçekleştirdiği konuşmada UND Başkanı Çetin Nuhoğlu; “Son iki yıldır art arda süren seçimler, yaşadığımız bölgesel problemler, özellikle Doğu, Kuzey ve Güneyimizdeki olumsuz durumlar yaşandı. UND olarak; 30 yıldır aramızda olanlar hatırlarlar ki sektör her dönemde her zorlukta yan yana gelmeyi bilmiştir. Her dönemde, ‘Nasıl daha iyi yapabilirim’in hesabını yapmıştır. Ama bu dönemde açık söyleyeyim: son 40 yıldır sektörün içindeyim. 40 yıldır görmediğimiz, ölçemediğimiz, somut adımlar atamadığımız bir dönemdeyiz. 60 bin aracımızın 40 bini atıl vaziyette, maliyet altına çalışmaktadır. Bütün Doğu, Kuzey, Rusya, Irak, Suriye dahil Azerbaycan’dan Kazakistan’a kadar tüm bölgelerimizde o bölgelere taşıyan arkadaşlarımız gerçekten zor durumda. ” dedi.

“Hükümetimizin reform paketleri ve hepsinden öte ortaya konan yeniden yapılanma, taşımacılıktan lojistiğe dönüş eylem planları bize umut veriyor” diyen Nuhoğlu, “Kasım’da yeni hükümetin oluşması, 64. hükümetin açıkladığı projeleri 65. hükümetin de sahiplenmesi bizi ümitlendiriyor. 2019’a kadar bizi çok iyi tanıyan bir başbakanımız var. Aynı çatı altında bürokrat olarak çalışan bakanımız var. Gümrük bakanımız bizim için bir şans. Bu yüzden ümitliyiz. En kötü dönemleri atlattık. İnanıyorum artık çok daha iyi yerlere geleceğiz. Bundan sonra sektör olarak inanıyorum ki çok daha iyi yerlere geleceğiz. Çünkü altyapımız hazır, çok ciddi birikimlerimiz var, önemli tecrübelerimiz var ve de işimizi seviyoruz ve işimize sahibiz. İş süreçlerine bu kadar hakim başka bir sektör yoktur. Kamyonculuğu da bilir, mal indirmeyi de bilir, TIR kullanmayı da bilir, iş rekabetinin modelini de bilir, yönetimi de bilir, bürokrasiyi de bilir. Bu kadar içselleştirilmiş bu yapı, emin olun önümüzdeki iki yıl içinde bu yaşadıklarımız geride kalacak ve aydınlığa kavuşacağız ” İfadelerini kullandı.

“Kotalarla ilgili imzalanan protokollerin hemen kaldırılması lazım ”

“Gümrük Birliği 1 Ocak 2017 tarihinde tekrar masaya yatırılacak.” diyen Nuhoğlu, “Kotalar konusunda imzalanmış protokoller var. Bunların kaldırılması lazım. Taşımacılığın önündeki kotalar ticareti engelliyor, 3,5 milyar Euro’luk mal hareketinin önünü kesiyor. 40 bin seferin eksik yapılmasını sağlıyor. Bunu biz daha önce söylüyorduk. Ama ilk defa AB çok net olarak bu tespiti yaptı. Yetmedi Dünya Ticaret Örgütü’nün Bali’de aldığı kararlar doğrultusunda, bugün transit geçen araçlara kota uygulanması suçtur. Bu imzalandı. 108 ülkenin 83’ü bunu imzaladı. Eminim ki bu sene sonu DTÖ’nün üyesi her ülke buradan çıkan araca, Almanya’ya, Fransa’ya giderken transit geçişlerde hiçbir kota sormayacak, hiçbir tedbir almayacaktır. Sadece bu taraftan değil, AB ile yaptığımız çalışmalar, Dünya Ticaret Örgütü’yle değil, hukuk mücadelesi de verdik. Yine Türkiye’de ilk defa Avrupa Adalet Divanı’na gittik. Açtığımız davanın sonucunda alınan ücretlerin haksız olduğu ortaya çıktı. Ve bu konunun neticelendirilmesi için AB Adalet Divanı’na gidildi. AB Adalet Divanı zaten buna benzer konularda ‘malların dolaşımı için o ülkede alınan geçiş paraları haksız rekabettir, malların serbest dolaşımını etkiler, kısıtlar’ şeklinde birçok kararı var. Tahmin ediyorum ki Eylül, Ekim aylarında sonuca varacaktır.”

“UND olarak daha iyi ne yapabiliriz ona odaklanmalıyız”

Nuhoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin birçok yerinden özellikle Güney bölgesinden meslektaşlarım arıyorlar. Yaşadıkları zorluklardan bahsediyorlar. Bugün genişletilmiş yönetim kurulu toplantımızda da ifade ettiğim gibi yapacak bir tek şey var: Şahsen 40 yıldır sanayiciyim, üreticiyim hayatımda hiçbir zaman bu kadar fazla çalışmadım. İşimi, gücümü bıraktım sabahın 6:30’dan akşam 9’a kadar tek tek ne yapabiliriz, neyi daha iyi yapabiliriz, hangi giderimizi kontrol edebiliriz; bunun peşindeyiz. Bugün söylenebilecek tek şey, hiçbir yerden bir şey beklemeden zaten yönetim kurulu olarak var gücümüzle çalışıyoruz, daha iyi ne yapabiliriz ona odaklanmalıyız.”

Çetin Nuhoğlu’dan sonra söz alan ve İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’ne yeni atanan Cem Murat Yıldırım, iftara katılmadan önce havalimanında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile karşılaştığını belirterek; “Sayın bakanımızla görüşmemizde sektör olarak sorunların hızlı şekilde giderilmesi konusunda tam destek aldık. Ayrıca; sayın bakanımızla yakın zamanda kurmayı düşündüğümüz “Ulaştırma Çalışma Grubu”muz hakkında da bilgi verdim. Göreve gelmemle birlikte sektörde yaşanan sorunların giderilmesi konusunda çalışmalarımıza başladık. Bu bağlamda; sektör temsilcileri olarak sizlerin bizleri yönlendirmenizi istiyoruz.“ dedi.

Yılın Profesyonel Sürücüsü Selahattin Türkkan

IRU Türkiye ve Ortadoğu Daimi Temsilcisi Adrian Albu ise şöyle konuştu: “Birleşmiş Milletler Karayolu Güvenliği 10 yıllık Eylem Planı’na istinaden çok sayıda ülke yol güvenliğini artırarak ve karayollarındaki ölümlü kazaların azaltılması için çeşitli tedbirler aldılar. Uluslararası araştırmalar karayolu kazalarının yüzde 85’inde insan faktörünün temel sebep olduğunu göstermektedir. Ancak yol kazalarının nispeten düşük bir oranı ağır vasıta sürücüleri ve yolcu otobüslerinin sürücülerinden kaynaklanmaktadır. Rekabet ve ekonomik kriz altında karayolu taşımacılığı sektörü de taşıtların yakıt tüketiminin azaltılması, yıpranma maliyeti ile uğraşmaktadır.”

Geçtiğimiz yıl, araçları güvenli şekilde kullanan, çalışmakta oldukları şirketlere ve meslek kurallarına bağlılık gösteren 28 ülkeden toplam 1214 Profesyonel Sürücü, IRU Yönetim Kurulu’nun yaptığı değerlendirmeden başarıyla geçerek “2015 Yılı IRU Profesyonel Sürücü Onur Nişanı” ödülünü almaya hak kazandı. Ülkemizde ise bu ödülü almaya; UND ve IRU işbirliğinde 42 sürücü arasından 5 kriterin tamamında performansıyla öne çıkan, Metin Akdurak Beynelmilel Nakliyat Mümessillik Ve Tic.Ltd.Şti.’nden Selahattin Türkkan, hak kazandı.

UND tarafından düzenlenen ödül töreninde 8 firmadan toplam 42 sürücüye onur nişanları, UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu tarafından verildi. IRU Onur Nişanı kazanan sürücüler arasında seçilen Yılın Profesyonel Sürücüsü ise Metin Akdurak Beynelmilel Nakliyat şirketinden Selahattin Türkkan oldu. Türkkan’a, 2.500 TL değerindeki “Yılın Profesyonel Sürücüsü” ödülü TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım ve UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu tarafından takdim edildi.

und.jpg

und1-001.jpg

und2-001.jpg

und1.jpg

und12.jpg

und4.jpg

und5.jpg

Haber: Tarkan Biricik / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim