• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 15 °C

Çeşme’de ‘Plajımızı Geri İstiyoruz’ eylemi yapıldı

Çeşme’de ‘Plajımızı Geri İstiyoruz’ eylemi yapıldı
Çeşme Ovacık'ta bulunan Azmak Koyu'nda halk, daha önce ücretsiz olarak yararlandıkları plajın bir şirket tarafından kapatılarak ücretli hale getirilmesini protesto etti.

İzmir'in Çeşme ilçesi Azmak Koyu'nda daha önce halkın ücretsiz olarak kullandığı plajın çevresi, bir şirket tarafından kapatılarak girişler ücretli hale getirildi. Plajların halkın olduğunu belirterek, sahile girmek isteyen mahalleliler işletme çalışanları engel olmak istedi.

Plajı eskisi gibi ücretsiz kullanmak istediklerini belirten yaklaşık 50 kişilik grup, sahile girmek istedi. Bu sırada orada görevli olduğunu belirten bir kişi, gruba, girişlerin sahilin üst tarafındaki kapıdan yapıldığını ifade etti. Vatandaşlar ise buranın ücretsiz halk plajı olduğunu ve sahili istedikleri gibi kullanacaklarını belirtti.

Yaşanan gerginlikten sonra sahile giren halk, bir süre plajda oturarak işletmeyi protesto etti. Sahile girerek tatilcilerin güneşlendiği şezlongların önünde bir süre oturan vatandaşlar, plajı istedikleri zaman kullanacaklarını belirtti.

Grubun avukatı Seher Gacar, buranın daha önce halka ait, halka açık bir plaj olduğunu belirtti. Bölgenin ayrıca sit alanı olduğunu da anlatan Seher Gacar, işletmenin bölgeye tonlarca beton döktüğünü söyledi.

Gacar, "İşletme, sit alanı olan bölgeye tonlarca beton dökerek, tesisleri yaptı. Belediyeye defalarca şikayette bulunduk, belediye inşaatı mühürledi. Mühür kırılarak inşaat devam etti. Yetmedi, burası halka ait bir yer olmasına rağmen, yolu dışardan verip, ücretli bir plaj haline geldi. Kıyı Kanunu'na göre kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerdir ve halka aittir. Halk serbestçe ücret ödemeden buraları kullanabilir. 'Yukarıdan giriş yapılabilir' dedikleri yer, ücretli giriş" diye konuştu.

Çeşme Azmak Koyu'nda daha önce halkın ücretsiz olarak kullandığı plajın bir şirket tarafından kapatılarak ücretli hale getirilmesi protesto edildi.

CİMER'E ŞİKAYETTE BULUNDULAR

Kıyıdaki işgali Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden yetkililere bildirdiklerini, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne de şikayette bulunduklarını açıklayan Gacar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kendilerine komisyon kararı alınacağını ve buradaki işgalin sonlandırılacağını söylediğini kaydetti. Mahalle sakinlerinden Ahmet Güler de, "Yarımada'nın beton işgalcilerinin yeni hedefi olması korkunç bir durum. Son 2 yıldır bu durumlar çok arttı. Yıllardır halkın, hiçbir engelleme ile karşılaşmadan yaşadığı doğal bir ortam, resmen yok edilmiş. Hiçbir izinleri yok. Belediye burayı iki defa mühürledi. Mühürler kırıldı. Buraya girerken, 'Para ver gir' diyor. Yani 'Ben halkın malını ele geçirdim, gasp ettim, sen buraya giremezsin' diyor. Biz Milli Emlak Müdürlüğüne şikayet ettik, bize 'İmar izni almış' dediler. Hazine'nin, halkın malı burası, hangi imar izninden bahsediyorsunuz? Yan tarafta da bir diskotek yerleşti. Denizin içine taş döktü, doğal yaşamı yok etti. Çeşme'nin tüm koyları, beton seviciler ve yeni nesillere hiçbir şey bırakmak istemeyenler tarafından işgal edilmekte. Bugün burada bunun örneğini yaşıyoruz. Buraya giren herkesten 150-200 lira civarında para alınıyor. Bu durum halkı soymak gibi bir şey. Biz bunu protesto ediyoruz, devletin hiçbir şey yapmamasını protesto ediyoruz. Burası devletin malı" diye konuştu.

Çeşme Azmak Koyu'nda daha önce halkın ücretsiz olarak kullandığı plajın bir şirket tarafından kapatılarak ücretli hale getirilmesi protesto edildi.

BELEDİYE "SORUNU ÇÖZDÜK" DEDİ, AVUKAT YALANLADI

İzmir Çeşme'de Azmak Koyu'nda, bir şirket tarafından halk plajının kapatılıp, ücretli hale getirilmesi üzerine Çeşme Belediyesi yetkilileri, bölgede incelemelerde bulundu. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran şikayetleri sonrası dozerle yolu açtıklarını, sahildeki şezlongları kaldırdıklarını belirtti. Mahalle halkının avukatı Seher Gacar ise asıl yolun açılmadığını, şezlongların kaldırılmadığını ve plajdaki işgal için savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, hem taşıt yolunun hem de yaya yolunun bölge halkının kullanımına tekrar açıldığını söyleyerek “Kıyılar halkın kullanımına açıktır” dedi.

Avukat Seher Gacar ise daha önce halkın plaja girmek için kullandığı yolun hala kapalı olduğunu belirtti. Kapatılan bu yolun açılmasını istediklerini anlatan Gacar “İşletme bugün daha da ileri giderek alternatif olarak açılan yoldan araç geçişine engel olmak için çukur kazdı. Bizim oturma eylemi yaptığımız yerin arkasında kalan şezlong ve şemsiyeler de halen yerinde duruyor. Maalesef bunların yaşanacağını Jandarma Komutanlığı 22 Şubat'ta belediyeye bildirdiği halde ruhsat verilmiş, önlem alınmamış” ifadelerini kullandı.

"ÜCRETSİZ KULLANMAYA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ"

Serap Gültekin ise, "Buradan daha önce ücretsiz faydalanıyorduk ve şimdi bunun devam etmesini istiyoruz. Her yeri işgal edip, buraları paralı hale çevirerek halkın ücretsiz kullandığı yerleri lüks mekanlar şeklinde lanse ediyorlar. Biz çevreciler, Çeşmeliler olarak buna tepkimizi dile getiriyoruz" diyerek tepki gösterdi.

ODTÜ'de öğretim görevlisi olan Kıyı Mühendisi Işıkhan Güler de yine Azmak Koyu'nda bulunan bir diğer işletmenin de denize dolgu yaptığını ve üzerine beton döktüğünü söyleyerek, "Türkiye'de Kıyı Kanunu var. Bu kanuna göre, kıyının 100 metresi kamuya, yani halka ait. Bu tür yapıların özellikle kumsal bölgelerde ciddi sıkıntıları var. Kumsal alanı kaybedebilirsiniz. Bu kumsal yapılar çok değerli. Buraya taş dökmüşler ve üzerini de beton yapmışlar. Bu da kıyıya ciddi zarar verecek. Bunun biran önce yıkılması lazım" dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim