• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Çeşme kıyılarında meydana gelen petrol kirliliği, 4 ay süren çalışmalar sonucu tamamlandı

Çeşme kıyılarında meydana gelen petrol kirliliği, 4 ay süren çalışmalar sonucu tamamlandı
18 Aralık 2016 tarihinde LADY TUNA isimli geminin Çeşme'nin Pırasa Adası önündeki kayalıklara oturarak yakıt tanklarından sızan fuel-oil nedeniyle meydana gelen deniz kirliliği, 130 personel ile 4 ay süren çalışmalar sonucu tamamlandı

18 Aralık 2016 tarihinde LADY TUNA isimli geminin Çeşme'nin Pırasa Adası önündeki kayalıklara oturarak yakıt tanklarından sızan fuel-oil nedeniyle meydana gelen deniz kirliliği, 130 personel ile 4 ay süren çalışmalar sonucu tamamlandı.

18 Aralık 2016 tarihinde İzmir İli Çeşme İlçesindeki Pırasa Adası önünde bulunan kayalıklara oturmak suretiyle deniz kazasına sebebiyet veren LADY TUNA isimli balık taşıyıcı geminin yakıt tankında yırtık oluşması sebebiyle, tonlarca yakıt denize sızdı.

Geminin P&I sigortası tarafından bu olay nedeniyle oluşabilecek kirliliklere karşı MOST Deniz Temizlik Şirketi'ni kazazede geminin etrafında görevlendirirken, MARE Deniz Temizlik Şirketini ise Çeşme kıyılarında ulaşan yakıtı kontrol altına almak amacıyla yetkilendirdi.

19 Aralık 2016 tarihinde sahillerde çok fazla kirlilik görülmemesine rağmen gemiden daha önce dökülmüş olan fuel-oilin sahillere gelme ihtimaline karşı dikkatli ve tedbirli olunarak sahil şeridinde sürekli keşif ve izleme çalışmaları yapıldı. 20 Aralık 2016 sabahı yapılan ilk tespitte geminin kayalıklara oturduğu bölgeden yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Çeşme Körfezi Ilıca oteller bölgesi, Ilıca Balıkçı Barınağı, Paşalimanı ve Şifne koyunda deniz yüzeyinde yüzen ve kayalıklar arasına sıkışan, kıyı yapılarını kirleten petrol tabakaları tespit edilerek, temizlik ve rehabilitasyon çalışmalarına başlandı.

Mare Deniz Temizlik Şirketi tarafından 19 Aralık 2016 tarihinde başlayan temizlik çalışmaları, 15 uzman ve 115 işçi toplam 130 personel ve yeterli donanım ile aralıksız olarak devam ederek 8 Nisan 2017 tarihinde İzmir Valiliği uhdesinde kurulan Zarar Tespit Komisyonu’nu yerinde yapmış olduğu inceleme ve temizliğin bitirildiğinin onayını vermesine müteakip bahse konu bölgeler sezona açılmadan önce temizlik çalışmaları tamamlandı.

Ancak Mare Deniz Temizlik Şirketi, temizlik çalışmalarını tamamlamasına rağmen, sonradan ortaya çıkabilecek herhangi bir kirlilik bildirimine karşı, 6 kişilik uzman personel ve yeterli miktarda ekipman hazır olarak sahada bekletmeye başladığı öğrenildi.

TEMİZLİK ÇALIŞMALARININ DANIŞMANLIĞINI ITOPF ÜSLENDİ

Petrol döküntüsünün sebep olduğu sahillerdeki kirliliğin temizlik çalışmaları MARE tarafından, uluslararası bağımsız kuruluş ITOPF danışmanlığında, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Çeşme Liman Başkanlığı denetiminde ve ayrıca Çeşme Belediyesi’nin de katkıları ile yürütüldü.

Temizlik çalışmaları esnasında, çevreye ikincil bir kirlilik veya çevreye ilave zarar vermeyecek yöntemler belirlenerek temizlik çalışması bu kapsamda devam ettirildi. Mare Deniz Temizlik Şirketi tarafından deniz kirliliğinde toplanan 997 ton karışık atık, MOST Deniz Temizlik Şirketi tarafından toplanan 56 ton atık yakıt, lisanslı İzmir Süreko Atık alım firmasına UATF formları ile teslim edildi.

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞARIYLA SONUÇLANDI

Konu ile ilgili Dneiz Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Mare Deniz Temizlik Şirketi Genel Müdürü Emra Kızılay, uluslararası uzman, bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ITOPF olayın oluşmasını müteakip ilk iki ay içerisinde olay mahallinde sürekli gözetim ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunduğunu kaydederek, o tarihten bugüne kadar ise düzenli ziyaretler ile olaya müdahil olduğunu söyledi.

ITOPF'nin Çeşme Liman Başkanlığı’na sunduğu ön raporda kıyı temizlik çalışmalarının iyi organize edilerek etkin bir şekilde yürütüldüğü ve genel olarak oldukça başarılı olduğunu vurguladıklarını ifade eden Emra Kızılay, Türkiye’nin ve kıyı temizlik çalışmalarına P&I Kulüp tarafından dahil edilen Mare Temizlik Şirketi'nin petrol kirlilikleri konusunda engin tecrübeyi haiz oldukları belirtilmekle beraber Çeşme’de meydana gelen son hadisenin münhasır özelliklerinin daha önceden karşılaşılmış olaylara göre bölgenin turizm bölgesi olması nedeniyle farklılık arz ettiğini kaydetti.

mare_1-001.jpg

mare_3-001.jpg

mare_2-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim