• BIST 9548.09
  • Altın 2495.504
  • Dolar 32.4973
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 24 °C

Cenk Devrim Ulusoy rekor denemesinde bayıldı

Cenk Devrim Ulusoy rekor denemesinde bayıldı
Kemer'de 120 metrelik rekor denemesinde sığ su bayılması yaşayan milli sporcu 42 yaşındaki Cenk Devrim Ulusoy, hastanede tedaviye aldı. Ulusoy'un sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Dünya  serbest dalış rekortmeni milli sporcu 42 yaşındaki Cenk Devrim Ulusoy, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde 120 metrelik rekor denemesinde sığ su bayılması yaşadı. Hastanede tedaviye alınan sporcunun sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Kariyeri boyunca 40'ın üzerinde Türkiye, 11 dünya, 2 Avrupa rekoru kıran, dünya ve Avrupa şampiyonu serbest dalış rekortmeni Cenk Devrim Ulusoy, bugün sabah saatlerinde 81 metreyle kendisine ait serbest dalış dünya rekorunu geliştirmek için dalış hazırlığına başladı. Tekneyle Kemer Marina'dan yaklaşık 4 mil açıkta belirlenen noktaya gelen Cenk Devrim Ulusoy'a, eşi Funda Ulusoy, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) yaklaşık 30 kişilik bir ekiple eski bakan Kürşad Tüzmen de destek verdi.

Rekor denemesini, Cenk Devrim Ulusoy'a teknik direktörlük de yapan Dünya Sualtı Sporları Federasyonu Serbest Dalış Teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal hakem olarak, ODTÜ Sualtı Sporları eğitmenlerinden ve teknedeki güvenlik sistemlerinden sorumlu CMAS (Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu) Türkiye Üyesi Orhan Ölçücüoğlu ile CMAS gözlemcileri Xavien Duran Soler ve Neven Lukas denetledi.

Saat 07.45'te dalışa başlayan Cenk Devrim Ulusoy, asansörle 1 dakika 32 saniyede rekor noktasına ulaştı. 2 dakikada paletsiz yukarı çıkan Cenk Devrim Ulusoy, son 10 metrede düşük oksijenden kaynaklanan ve beynin vücudu koruması anlamına gelen sığ su bayılması yaşadı. Teknede bekleyen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan Ulusoy, bir sürat teknesine bindirilerek karaya götürüldü. Buradan ambulansa alınan Cenk Devrim Ulusoy, Kemer Özel Anadolu Hastanesi'ne, oradan da Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Devrim Cenk Ulusoy, Antalya Kemer'de 120 metre derinlikte gerçekleştirdiği rekor denemesi sırasında sığ su bayılması yaşadı. Ulusoy yoğun bakıma alındı.

120 metrelik dalış

Milli sporcu Devrim Cenk Ulusoy, kendisine ait 81 metrelik serbest dalış dünya rekorunu 120 metre ile geçmek için sabah erken saatlerde Kemer Türkiz Marina'ya ait Lupus adlı motoryatla denize açıldı.

Ulusoy,  rekor gözlemcisi olarak görevlendirilen Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) Başkan Yardımcısı Xavier Duran Soler ve Yönetim Kurulu Üyesi Neven Lukas'ın gözetiminde Türkiz Marina açıklarında 120 metrelikrekor denemesi yaptı.

Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de destek için yanında bulunduğu Devrim Cenk Ulusoy, 120 metreden daha derine inmesine rağmen, baygın şekilde su yüzüne çıktı. 42 yaşındaki sporcu, Antalya'daki Özel Anadolu Hastanesine kaldırıldı.Rekor denemesi ise başarısız sayıldı.

"Sığ su bayılması yaşadı"

Rekor denemesinin ardından Kemer Türkiz Marina'da düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan ODTÜ Sualtı Sporları Başkanı Levent Ucuzal, sporcunun "sığ su bayılması" denilen durumla karşılaştığını söyledi.

Sporcuların derin dalış yaptıkları sırada oksijene en çok yukarı çıkarken ihtiyaç duyduklarına işaret eden Ucuzal, "Son 10 metre en riskli bölgedir. Hipoksi veya düşük oksijen sebebiyle beyin, gücünü korumak amacıyla kendisini kapatır. Gırtlağı kapanır, suyu yutmaz ve yukarıya çıkar. Devrim bunu yukarıda yaşadı. Su yüzeyinde de olan bir şeydir bu. Bu sporda sık karşılaşılan bir olaydır" dedi.

Ucuzal, Ulusoy'un sağlığını düşünerek yeni bir rekor denemesinin şu an için yapılmayacağını bildirdi.

Yoğun bakımda

Özel Antalya Anadolu Hastanesi Genel Müdürü Terkan Demir, Ulusoy'un şu anda yoğun bakımda olduğunu, hekimlerin hastayla ilgili ilk değerlendirmelerini yaptıklarını kaydetti.

Ulusoy'un solunum zorluğuyla hastaneye getirildiğini belirten Demir, "Şu anda solunum zorluğu yaşıyor. Bilinci açık. Durumu, yapılacak tetkiklerden sonra daha net belli olacak" dedi.

Paletsiz değişken ağırlıklı dünya rekoru 81 metre ile 2012 yılından beri Devrim Cenk Ulusoy'un elinde bulunuyor.

"Genel durumu iyi, gözlem altında"

Özel Antalya Anadolu Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Hasan Peksel, rekor denemesinde fenalaşan serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Devrim Cenk Ulusoy'un genel durumunun iyi olduğunu ve gözlem altında tutulduğunu söyledi.

Peksel, Ulusoy'un sabah Kemer ilçesinde 120 metreye dalarak, kendi alanında dünya rekoru denemesi yaptığını hatırlattı.

Ulusoy'un dalışın ardından solunum sıkıntısı çekmesi nedeniyle hastaneye getirildiğini belirten Peksel, "Hastamızın şu anda genel durumu iyi ancak nöroloji, göğüs hastalıkları uzmanı ve yoğun bakım doktorları tarafından gözlem altında tutulmaktadır. Kötü bir şey beklemiyoruz ama takibimiz de devam ediyor" diye konuştu.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim