• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Cem Gürdeniz, İbrahim Kalın'ın açıklamasına tepki gösterdi

Cem Gürdeniz, İbrahim Kalın'ın açıklamasına tepki gösterdi
Amiral Cem Gürdeniz, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz çalışmalarını askıya almasına ve İbrahim Kalın'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atfen söylediği sözlere tepki gösterdi...

Amiral Cem Gürdeniz, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz çalışmalarını askıya almasına ve İbrahim Kalın'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atfen söylediği sözlere tepki gösterdi. Gürdeniz, “'Herkes kendi kıta sahanlığında çalışmalara devam etsin, tartışmalı bölgelerde de ortak çalışmalar yapılsın' ifadesi Türkiye'nin tezleri için menfi sonuçlar yaratacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakerelerin devam ettiği sırada daha yapıcı bir tutum belirleyene dek biraz beklememiz gerektiğini söyledi” ifadelerini kullanmıştı.

Kalın katıldığı bir programda "Son NAVTEX yayınlandığında Yunanistan tarafı çok aşırı bir tepki verdi. Sanki biz gidip hemen Meis Adası'nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Oruç Reis'in arama tarama yapması planlanan yer Meis Adası'na 180 kilometre mesafede. Yani yanında falan, kıta sahanlığında değil. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, 'madem bu müzakereler devam edecek bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim' dedi. Şimdilik de bir müddet bekletebiliriz" demişti.

Bu açıklamaların ardından Mavi Vatan kavramını yaratan isim Amiral Cem Gürdeniz açıklamayla tepki gösterdi.

Gürdeniz açıklamasında, “İbrahim Kalın’ın açıklamasında Cumhurbaşkanına atfen ‘Herkes kendi kıta sahanlığında çalışmalara devam etsin, tartışmalı bölgelerde de ortak çalışmalar yapılsın’ ifadesi Türkiye nin tezleri için Menfi sonuçlar yaratacaktır. Türkiye nin kıta sahanlığı bellidir. Libya anlaşmasından sonra BM’ye deklare edilmiştir. Tartışmalı alan yoktur. Yunanistan’ın arsızca iddiaları vardır. Meis adasına 50 bin kilometrekare verilen bir alanı kabul etmek ve tartışmalı bölgede ortak çalışma yapmak demek Libya mutabakatından ve Mavi Vatan’ın bir kısmından vazgeçmek demektir” ifadelerini kullandı.

YENİ NAVTEX İLAN EDİLDİ

Oruç Reis krizinin aşılmasından saatler sonra Türkiye Doğu Akdeniz'de yeni bir Navtex duyurusu yaptı.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'nın internet sayfasında yer alan Navtex duyurusunda Barbaros Hayreddin Paşa, M/V Tanux-1 ve R/V Apollo Moon isimli gemilerin sismik çalışmalar yapmak üzere Doğu Akdeniz'de görevlendirildiği belirtildi. Duyuruda çalışmaların 28 Temmuz ile 18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşeceği belirtildi. Mesajda diğer gemilerden 5 deniz mili açıktan geçilmesi istendi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre Yunan gazetesi Kathimerini’nin internet sayfasında yer alan haberde araştırma yapılacak deniz sahasının Kıbrıs ile Lübnan karasuları arasında kalan, "2, 3 ve 13 numaralı Kıbrıs münhasır ekonomik bölgeleri" olduğu belirtildi. Haberde Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin doğal gaz ve petrol aramak üzere görevlendirildiği ifade edildi.

"Navigational Telex" kavramının kısaltması olan Navtex denizcilere seyrüsefer uyarıları, meteoroloji tahminleri ve güvenlik enformasyonlarını iletmeye yarayan haberleşme cihaz sistemine deniyor. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri de yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini yer ve zaman bildirerek bu yolla diğer denizcilere duyuruyorlar. Türkiye'de Navtex Mesaj ve Seyir duyuruları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşiongrafi Dairesi Başkanlığı tarafından çıkartılıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim