• BIST 9789.49
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

"Caretta carettalar için ışıkları söndürün" önerisi

"Caretta carettalar için ışıkları söndürün"  önerisi
Yumurtlama döneminde caretta carettaların birinci derece üreme alanı olan Belek, Lara, Çıralı ve Boğazkent sahillerindeki otellerin plajlardaki ışıkları kapatarak karartma yapması istendi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, dünya üzerinde nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan caretta carettaların yumurtlama dönemine girdiklerini ve bu nedenle üreme alanlarındaki sahillerdeki ışıkların kapatılması gerektiğini belirtti. Üniversitenin aynı zamanda Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, caretta carettaların mayıs ortasından itibaren yumurtlamak için sahile çıktıklarını ifade etti. Yumurtaların kuluçka döneminin 45 ila 70 gün arasında olduğunu anlatan Gökoğlu, yavruların yumurtadan çıkma serüvenlerinin eylül ayına kadar sürdüğünü kaydetti.

Gökoğlu, Antalya kıyılarının caretta carettalar için birinci üreme alanı olduğunun altını çizdi. Bu dönemde caretta carettaların daha iyi bir üreme ortamı oluşturmak için çaba göstermeleri gerektiğini anlatan Gökoğlu, "Yumurtlama döneminde caretta carettaların birinci derece üreme alanı olan Belek, Lara, Çıralı ve Boğazkent sahillerindeki otellerin plajlardaki ışıkları kapatarak karartma yapması gerekiyor. Hatta geceleri sahillere turistlerin indirilmemesi gerekiyor. Otellerin sahile inen bölümlerine bir levha konulursa herkesin buna duyarlılık göstereceğini tahmin ediyorum. Bunlar otellerde uygulanmıyor." dedi. Yuvadan çıkan yavruların denizdeki parıltı sayesinde suya doğru ilerlediğini vurgulayan Gökoğlu, sahillerdeki ışıklar nedeniyle yavruların yönlerini kaybedip ölebileceklerinin altını çizdi. Gökoğlu,"Işıkları söndürerek onların hayatlarını sürdürmelerini sağlayabiliriz." diye konuştu.

Caretta caretta, ön ayağına takılan misina nedeniyle ölü bulundu

Caretta carettaların varlığı dolayısıyla insanların denizde daha duyarlı olması gerektiğini ifade eden Gökoğlu, Kemer ilçesi yakınlarındaki Üç Adalar'da yaptıkları bir inceleme sırasında ön ayağına misina dolanmış bir caretta caretta ölüsü bulduklarını anlattı. Caretta carettanın bölgedeki balıkçıların yaptığı ve üzerinde yüzlerce iğne bulunan paraketeye takıldığını ve hayvanın kendisini kurtarmak isterken misinaya daha çok dolandığını tahmin ettiklerini dile getiren Gökoğlu, "Caretta ya kangrenden ya da boğularak ölmüş. Üreme döneminde olan ve yumurta bırakabilecek bir carettaydı. Bu tür balıkçılık yöntemlerine de bu dönemde dikkat edilmeli." diye konuştu.

Doç. Dr. Gökoğlu, Üç Adalar bölgesinin doğal rif alanı olduğunu ve avcılığa kapatılarak bölgenin koruma altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim