• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Cahit Turhan: Kosterlerin yenilenmesi gerekiyor

Cahit Turhan: Kosterlerin yenilenmesi gerekiyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, gemi sayısının 569’dan bin 511’e çıktığını belirterek koster gemilerinin yaşlandığını ve yenilenmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türk P&I’ın katkılarıyla düzenlenen “Türk Denizciliğine Bakış” programına katıldı. Habertürk’ten canlı yayınlanan programda konuşan Bakan Turhan, denizcilik sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Viaport Marina Tuzla’da gerçekleyen canlı yayına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Denizcilik ülkemizin kaderi. 3 tarafımız denizlerle çevrili, sınırlarımızın yüzde 70 den fazlası deniz olan bir ülkede yaşıyoruz. Karadeniz, Akdeniz, Marma, Ege, Boğazlar… Bunlar bizim değerlerimiz. Ülkemizin yüzde 50’i deniz kenarında yaşıyor” dedi.

Bakan Turhan, “Dünyada deniz ekonomisine bakacak olursak, toplam 80 trilyon dolar gayri safi hasıla olduğunu görüyoruz. Bu hasılanın da 25, 30 Trilyon doları denizden elde ediliyor. Canlılardan, deniz coğrafyasındaki madenlerden ve bunların ticaretinden. Biz bunun neresindeyiz? Ne ölçüde faydalanıyoruz? Bizim yakın ilgi alanımızda bulunan Akdeniz çanağı, Adriyatik, Ege ve Karadeniz, tüm deniz alanının yüzde 1’ini oluşturmasına rağmen ticaretin ise yüzde 25’i burada yapılıyor” dedi.

GEMİ SAYISI 569’DAN BİN 511’E ÇIKTI

Türk bayraklı gemi sayısının artırılması gerektiğine vurgu yapan Bakan Turhan, “Türk deniz taşımacılığı, 2003’te 9 Milyon DWT idi, 2018 itibariyle 29 Milyon DWT’ye çıktı. Gemi sayımız ise 569’dan bin 511’e çıktı. Daha da artmalı. Dünya deniz ticaretinin yüzde 87’si deniz yoluyla yapılıyor. Hatta petrol ve doğalgazın yüzde 91’i deniz yoluyla taşınıyor. Ülkemizin dış ticaret hacmi 400 milyar dolara yaklaştı. Bunun yüzde 87’sini deniz yoluyla yapıyoruz. Bunun önemli kısmının da Türk bayraklı gemilerle taşınması lazım. Bu pastadan yeterli payı olmamız lazım. 2.7 Milyar dolarlık pazarımız vardı 2003’te. Bunu 17.5 Milyar dolara çıkardık. Yeter mi, yetmez? Denizcilik sektöründe düzenleyiciyiz. Önemli düzenlemeler yapıyoruz. Birinci olarak yat inşaatı, tersane ve limanlarlar. Pastadan yeterli miktarda faydalanamıyoruz. Daha çok pay almamız lazım” ifadelerini kullandı.

“YAT BAĞLAMA KAPASİTEMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ”

Yat bağlamada pazar oluşturulması için altyapının önemini kaydeden Bakan Turhan, “Sadece Akdeniz çanağında 600 binin üzerinde bağlama kapasitesi var. Bunun önemli bir kısmı İtalya, Fransa ve İspanya’da. Yaklaşık yüzde 90’ına onlar hakimler. Türküye ise bundan yüzde 4 alabiliyor. Halbuki bizim ülkemizin sahilleri hem doğal güzellikleri hem iklim hem de tarih bakımından diğer ülkelere göre daha önde. Bu manada bizim yat bağlama kapasitemizi geliştirmemiz gerekiyor. Şu anda bizim 25 bin yat bağlama kapasitemiz var. Fransa’nın 200, İtalya’nın 180, İspanya’nın ise 123 Bin yat bağlama kapasitesi var. Önemli bir pazar hem imalat hem turizm için. Yat imalatında dünyada ilk sıralarda, çok iyiyiz. Bunun da gelişmesi, bağlamaya da pazar oluşturması açısından alt yapının oluşturulması gerekiyor. Özellikle Ege ve Akdeniz’de bunun yapılması gerekiyor” dedi.

“TERSANE SAYISINI 36’DAN 78’E ÇIKARDIK”

Tersane sayısının 36’dan 78’e çıkardıklarına dikkat çeken Bakan Turhan, “Türkiye’ye 46 milyon turist geliyor. Turistlerin önemli bir kısmı da deniz için geliyor. Türk bayraklı gemilerin büyük avantajı var. Beyaz listedeyiz. Denizcilerimize çalıştıkları, seyahat ettikleri ülkelerde güven içinde olmaları için gerekli tüm altyapıyı sağlıyoruz. Denizcilik alanında yine tersanelerimize teşvikler veriyoruz. Tersane sayısını 36’dan 78’e çıkardık. Denizcilik sektörünün sadece nakliye alanında değil imalat ve sanayi alanında da önemli bir kapasite artışı oldu.

Yine bizim uluslararası sahada denizcilik hizmeti veren firmalarımız önemli istihdam da sağlıyor. Gerek tersane gerekse deniz nakliyatta bir milyon istihdam sağlıyor. Direk çalışan insan sayısı 400 Bin’in üzerinde ve bu insanlar kalifiye elemanlar. Gelir seviyeleri de yüksek” şeklinde konuştu.

“KOSTERLER YENİLENMELİ”

Koster gemilerinin önemli ölçüde yaşlandığını vurgulayan Bakan Turhan, “Liman ve barınak kapasitesini daha verimli kullanmak için kapasite artmalı. İnsanlar tekne aldığında bunu nereye bağlayacağı endişesini yaşıyor. Bu çözülmeli. Bunun yanında, kruvaziyer turizmi gelişmeli. Örneğin Yenikapı Limanı bunun için kullanılmalı. Koster gemilerimiz önemli ölçüde yaşlandı. Sektöre destek verip kapasiteyi artırma konusunda yenilenmesinin sağlanması gerekiyor ve denizlerimizde bunların daha çok yük taşımasını sağlamamız lazım. Denizde ne asfalt, ne tünel ve viyadük ihtiyacı var. Bir liman yapınca tamamdır. Bunun bilincindeyiz” açıklamasında bulundu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
alı pendaz
21 Şubat 2019 Perşembe 20:05
20:05
sayın edıtor turk denız tıcaret fılosunda bulunan gemı sayılarını mıllı sıcıl ve ıkıncı sıcılde bulunan butun gemılerın adları nelerdır son bır yıl ıcınde bayrak devletınde kac gemı sertıfıka almıstır sorsak nasıl olur hurdaya gıdıpte bayrak devletınden telkın belgesı almadan hurdaya gıden gemı sayısı kac tanedır acaba bunuda soralım ve burada acıklıyalım saygılarımla
94.123.234.92
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim