• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

Büyük serüven için 5 Türk genci aranıyor

Büyük serüven için 5 Türk genci aranıyor
Erkan Gürsoy teknesi ‘Altan Girl’ ile Pasifik Okyanusu’ndan Kuzey Kutbu’na sonra da buzullarla kaplı Kuzeybatı Geçidi’ni kıyıdan takip ederek Atlas Okyanusu’na inecek. Gürsoy yolculuk için 5 genç arıyor

Erkan Gürsoy teknesi ‘Altan Girl’ ile Pasifik Okyanusu’ndan Kuzey Kutbu’na sonra da buzullarla kaplı Kuzeybatı Geçidi’ni kıyıdan takip ederek Atlas Okyanusu’na inecek. Gürsoy, 8 ay sürecek seyahat için başvuruda bulunacaklar arasından 5 Türk genci seçerek teknesine alacak.

Kanada’da bir lisede motor-mekanik öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olan, daha sonra Aldura botlarını icat eden Erkan Gürsoy, dünyayı dolaşan yedinci Türk olmuştu. Sadun Boro’nun ardından 1991’de yola çıkan altıncı Türk olan Gürsoy, kendi yaptığı 16 metre boyundaki “Barış” adlı teknesiyle, yaşadığı Kanada’nın Nanaimo Limanı’ndan çıkmış, yolculuğun 2 aylık bölümüne İngiliz eşi ve 2 çocuğunu da almıştı. Maceracı Türk, Antalya’da uzun bir süre dinlendikten sonra tekrar 1994’te Kanada’ya dönmüştü. Gürsoy’un şimdi planladığı yolculuk ise aynı limandan Türkiye’ye uzanıyor. Erkan Gürsoy’un deyimiyle tam bir “Türk girişimi” olan yolculuk, pek çok ilginç özellik barındırıyor.

Nisan ayında başlayacak

Kendi yaptığı “Altan Girl” adlı teknesiyle Kuzey Buz Denizi’ne yönelmeyi planlayan Gürsoy, önce Alaska’nın Pasifik (Büyük) Okyanusu kıyılarına varacak. Buzullarla kaplı Kuzey Buz Denizi’nin Alaska kıyılarını takip ettikten sonra ünlü Kuzey Batı Geçidi’ni geçmeyi planlayan Gürsoy, bu kez Kanada’nın Atlas Okyanusu kıyılarına girecek. Fakat burada da buzullarla kaplı sahillerin karşılayacağı “Altan Girl”, kıyı boyunca seyredecek. Kanada toprağı olan Bafflin Adası’na ulaşan Gürsoy, Bafflin Körfezi’ne geçerek açık denize varacak. Altan Girl ve mürettebatı bu kez Atlas Okyanusu’nda yalnız kalacak ve zorlu geçiş başlayacak.

Okyanusu yelken açarak geçen tekne Cebelitarık’tan girdikten sonra Akdeniz aracılığıyla Türkiye’ye gelecek. Yolculuğun nisan ayı başında başlaması planlanırken, 7-8 ayda tamamlanması bekleniyor. Gürsoy, Kuzey Yarımküre’de bahar mevsimi yaşanacağı için buzulların kısmen eriyeceğini ve küçük boyuttaki Altan Girl’ün geçişi için uygun olacağını söylüyor.

Türk girişimi Türk ruhu

Erkan Gürsoy’un teknesinin adı “Altan Girl”. Dünyada bir benzeri olmayan tekneyi Erkan Gürsoy, 14 yılda tamamladı. Motorlu ve yelkenli olan Altan Girl, Gürsoy’un deyimiyle “Çin’e giden yavaş tekne”. Tam boy salması, yatırılabilir yelken direği bulunan Altan Girl’ün etrafını alüminyumdan su geçirmez silindirler çevreliyor. Erkan Gürsoy’un her zaman umutlu olduğunu anlatan yelkenlinin pek çok yeri hurdadan yapıldı. Gürsoy, ABD ve Kanada’da büyük ilgi gören bu tekneden 14 yılda 120 tane sattı. Gürsoy, teknesiyle Türkiye’ye ulaştıktan sonra yapım tekniklerini öğreterek mesleğin devamını sağlamak istiyor.

Erkan Gürsoy, “Yolculuğumuz evrensel bir Türk girişimi. Çünkü, şimdiye kadar böyle bir tekne ile Alaska ve Kuzey Buz Denizi aşılmadı. Atlas Okyanusu geçilmedi. Bu yolculuk ile Türk insanının da keşiflere açık olduğunu göstereceğiz. Ayrıca yok olan geleneksel tekne imalatını yaşatmak istiyorum. Türkiye’ye geldiğimde bu tür tekneleri yapabilenlerin meslek kazanmasını ve geleneği devam ettirmesini istiyorum” dedi. Yüzen buzul dağları ve donmuş denizde sürecek binlerce millik yolculuğun bir başka özelliği de mürettebatının da Türk olması.

Tayfa aranıyor

Gürsoy, kendisine yardım edecek 5 Türk genci için arayışlarını sürdürüyor. Denize dayanıklı olması gereken 5 kişilik mürettebatında Türk olmasını isteyen Gürsoy, mürettebata maaş ödemeyecek ve masrafları paylaştıracak. Gürsoy’a şimdiden Kanada’da yaşayan Türklerden ve Türkiye’den başvurular yapıldı.

Günlük işler sırayla yapılırken, teknenin bakımı ve seyir kuralları titizlikle takip edilecek. Tayfalar yolculuğun belli kesimlerinde tekneye katılıp ayrılabilecek. Gürsoy, “Mürettebat gezgin ve maceracı bir ruha sahip olmalı. Planlama ile istedikleri yerden inip binebilirler. Ulaşımın güç olduğu Alaska sahilleri pahalı ama değecek kadar güzel kıyılar barındırıyor” dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim