• BIST 9709.14
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

BTC'de ilk yükleme hırsızlara nasip oldu

BTC'de ilk yükleme hırsızlara nasip oldu
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan BTC Petrol Boru Hattı'nda dün yapılması beklenen ilk petrol yüklemesi boru hattına hrsızların vana takması sonucu fiyasko ile sonuçlandı.
Bakü-Ceyhan'ı hırsızlar açtı Yüzyılın projesi olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nda dün yapılması beklenen ilk petrol yüklemesi fiyaskoyla sonuçlandı. Yılda ortalama ortalama 30 milyon Azeri petrolünü Akdeniz'e aktaracak olan BTC Boru Hattı'ndan ilk petrolün bugün Ceyhan'a ulaşması ve ilk yüklemenin yapılması bekleniyordu. Öğlen saatlerinde ise liman yetkilileri, boru hatlarında basınç sorunu olduğu için henüz petrolün Ceyhan'a ulaşmadığı, dolayısıyla yükleme yapılamayacağıni belirtti.

KAÇAK VANA TAKTILAR

Dün gece Ceyhan Limanı'na yanaşan British Petrol'un (BP) British Hawthorn gemisine ilk yüklemenin yapılması beklenirken, boru hatlarında meydana gelen basınç sorunun 'kaçak vana'dan kaynaklandığı ortaya çıktı. BOTAŞ Limanı'na 25 km uzaklıkta bulunan Yeniköy'den geçen hattın delinerek, kaçak vana ile petrol çalındığı anlaşıldı. Kaçak vananın takıldığı bölgenin 3 km kuzeyinde de, diğer bir kaçak vana girişimi olduğu, ancak hırsızların burada boru hattına ulaşamadıkları belirlendi.

PETROL BASINCI DÜŞTÜ

Boru hattının delinmesi nedeniyle basıncın düşmesi, petrolün Ceyhan'a ulaşmasını engelledi. Boru hattındaki basınç değişiminin önceki gece fark edildiği, ancak ilk yüklemeyi yapacak olan BP'ye, dün sabah saatlerinde haber verildiği belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak BOTAŞ yetkilileri bir açıklama yapmazken, BP yetkilileri yükleme yapılmamasının kaçaktan kaynaklandığını doğruluyor.

PETROL HIRSIZLARI FİRARDA

BTC Boru Hattı'ndan petrol çalmak için vana açanların, olayın fark edilmesinin ardından kayıplara karıştığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, Jandarma tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, petrol hırsızlarının isimleri belirlenmiş durumda. Petrol hırsızlarının, açtıkları vanadan ne kadarlık petrol çektikleri ise henüz belirlenemedi.

YÜKLEME EN ERKEN 1 HAZİRAN'DA

BTC Boru Hattı'nda kaçak vananın kapatılması ve basıncın yeniden yükseltilmesi ile birlikte Ceyhan'da ilk petrol yüklemesi mümkün olacak. Ancak BP yetkilileri, düşen basıncın yeniden artırılması ve ilk petrolün Ceyhan'a ulaşmasının en erken 1 Haziran'ı bulacağını belirtiyor.

BP TANKERİNİN GÜNLÜK ZARARI 50 BİN $

Bakü-Tİflİs-Ceyhan (BTC) petrol boru hattından akan ilk petrolü, yükleme yapmak için Ceyhan terminaline yanaşan BP tankeri yükleme yapamadan açığa demirlemek zorunda kaldı. Ceyhan'da ilk petrolü yüklemek için önceki İspanya'dan Ceyhan'a gelen BRITISH HAWTHORN isimli petrol tankeri dün geç saatlerde Ceyhan açıklarında demirledi. BP Shipping yetkilileri, petrol Ceyhan terminaline ulaşana kadar geminin bölgede bekleyeceğini söylüyor. Bu boyuttaki bir tankerin boş olarak beklemesinin bir günlük maliyetinin ise 50 bin dolar civarında olduğu belirtiliyor.

3 MİLYAR DOLARLIK PROJE

AZERİ Petrolü'nün yanı sıra Kazak petrollerinin de dünyaya gönderilmesini sağlayacak bir proje olarak planlanan ve 2000 yılında inşasına başlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın proje maliyeti 3 milyar dolar seviyesinde. 1.774 kilometrelik petrol boru hattıyla, Azerbaycan ve Kazak petrolü olmak üzere bölgede üretilecek 50 milyon tonluk petrol Ceyhan'daki deniz terminaline ulaşacak. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi, 1990'ların başında Türkiye'nin öncülüğünde gündeme gelmişti. 1.774 km'lik toplam hat uzunluğunun 440 km'si Azerbaycan'da, 260 km'si Gürcistan'da, 1.074 km'si ise Türkiye'de bulunuyor.

Kaynak:Recep CANPOLAT-Halil BİLEK/AKŞAM Gazetesi
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim