• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

Boğaçay Projesi tehlikeye davetiye çıkarıyor

Boğaçay Projesi tehlikeye davetiye çıkarıyor
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, 'Boğaçay Projesi'nin çevreye ciddi olumsuz etkileri olacağını söyleyerek projeden bir an önce vazgeçilmesini istedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, 'Boğaçay Projesi' ile kamunun ağır bir borç sarmalı içine çekildiğini ve projenin çevreye ciddi zararları olduğunu belirterek söz konusu projeden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, “Belediye tarafından Konyaaltı sahilinde, deniz seviyesi altına en az 1.5 m inilecek şekilde bir kanal açılarak denizin karaya sokulması ve buraya bir yat limanı inşa edilmesi ve limanın gerisinde Boğaçay yatağı boyunca değişik aktivite ve yapıları içeren ve kendileri tarafından 'çılgın proje' olarak tanımlanan bir proje başlatmıştır” denildi.

Söz konusu projenin çevreye çok ciddi olumsuz etkileri olacağı bilindiğinden, kamuoyunda her kesimden birçok eleştiri ve tepki aldığına vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Proje; Antalya kentinin içme suyu ihtiyacının karşılanması için son derece önemli olan Boğaçayı alüvyon akiferi ve kent turizmi ve peyzajı için vazgeçilmez nitelikte olan Konyaaltı Plajı için çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Projenin uygulanması ile tuzlu su girişimi nedeniyle Boğaçay akiferi ve kuyular tuzlanacak, yapılacak kazılarla yer altı suyu açığa çıkarılarak kirlenmeye açık hale gelecektir. Taşkınlarla getirdiği malzemeyi Akdeniz’e boşaltarak denizin plaj kumlarını aşındırmasını önleyen Boğaçayı’nın sahil ile buluşması engellenerek, sahilin hızla aşınmasının yolu açılmış olacaktır. Ayrıca, projenin uygulanması ile hem proje ile inşa edilecek tesisler, hem de mevcut yerleşimler taşkınlara açık hale getirilmiştir.

HER YÖNÜYLE ‘ÇILGINLIK’

Uzman bir heyet tarafından yapılan inceleme sonucunda, başta su kaynakları ve Konyaaltı Plajı olmak üzere çevreye çok ciddi olumsuz etkileri bulunan, rant yaratmayı amaçlayan, kamu yararı bulunmayan ve çok yüksek maliyetler gerektiren,  her yönüyle ‘çılgın’ bir proje olan Boğaçay projesinden bir an önce vazgeçilmesinin istendiği açıklamada “Aksi halde, çok yakın zamanda yaratacağı olumsuzluklar hissedilecek, bu olumsuzluklar projenin ilerlemesi ile katlanarak artacaktır. Projenin olumsuz etkilerini ve inşa edilecek tesislerin ve mekanların güvenliğini sağlamak amacıyla milyonlarca lira para harcanarak yapılması planlanan ilave tesislerin bir çözüm getirmeyeceği, tam tersine daha ciddi sorunlar doğuracağı unutulmamalıdır” denildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim