• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 5 °C

Bodrum'da antik limana inşa edilen iskele karara rağmen yıkılmıyor

Bodrum'da antik limana inşa edilen iskele karara rağmen yıkılmıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bodrum'da "Beach Club" isimli işletmenin Küdür Yarımadası'nda tarihi limanın üzerine inşa ettiği iskelenin yıkılması yönünde karar verdi ancak henüz bu karara uyulmadı. Ekolojist Mir Bahattin Demir, işletmenin asıl amacın izin aldıkları alanı büyüterek plajı talan etmek olduğunu söyledi.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Yalıkavak Küdür Yarımadası'nda Alacain mevkiindeki 190 kilometrelik kıyı şeridine Mart ayında "Beach Club" isimli işletme tarafından 29 metrelik alana 2 iskele yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Yapıları Tersaneler Genel Müdürlüğü, iskelelerden birinin ruhsatsız olduğunu belirterek yıkılması yönünde karar verdi.

25 Ekim'de Bodrum Belediyesi’nin gözetiminde işletme sahibi tarafından iskelelerden biri kaldırıldı. Kalan iskelenin ise ruhsat ölçülerinden büyük yapılması nedeniyle fazlalıkların yıkılması yönünde karar verildi.

Karara rağmen iskelenin bir bölümünün durduğunu söyleyen Ekolojist Mir Bahattin Demir, Küdür Yarımadası'nın arkeolojik yapıları ve doğal sit alanı oluşuyla Bodrum'da kalan son kıyılar olduğunu belitti.

"AMAÇ PLAJI İSTİLA ETMEK"

Evrensel’de yer alan habere göre, Küdür Yarımadası için mücadele ettiklerini belirten Mir Bahattin Demir, tüm çabalarına ve suç duyurularına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan izinle Alacain koyunun halk plajının 29 metrekarelik alanında sadece bir büfe izni alarak "Beach Club" yapıldığını ve işletmeye açıldığını belirtti. Demir, işletmenin asıl amacın izin aldıkları alanı büyüterek plajı talan etmek olduğunu vurguladı.

1’inci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Küdür Yarımadası'nda bulunan Alacain kıyı şeridinin halkın ücret ödemeden denize girebildiği tek koy olduğunu hatırlatan Demir, “Yıkım göz boyama amaçlı yapıldı. Biz iskelenin tamamıyla yıkılmasını talep ediyoruz. İskelenin yapımı tarihi 3 bin yıllara dayanan antik limanın üzerine inşa edildi. Yapılan iskeleler aynı zamanda tarihi yapıların yok edilmesidir. Bütün Bodrum kıyıları yapılan bu tür uygulamalarla işgal altındadır. Bodrum'da insanların gidebileceği ve yüzebileceği alanlar kalmamıştır. Bütün sahil ve kıyı şeridi işgal altındadır. Bu yüzden herkesin bu konuda duyarlı olması ve Bodruma sahip çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"BODRUM HALKI KARAR VERMELİ"

İskelenin yıkılması talebiyle Küdür Platformu ve Bodrum Belediyesi ile birlikte ortak suç duyurusunda bulunduklarını belirten Demir, "Geçen zamana rağmen hala tamamı yıkılmadı ve yıkımı için ağırdan alınıyor. İskelenin tamamen yıkılıp doğayla baş başa bırakılması lazım. Şimdi bizim her zaman söylediğimiz bir şey var. Türkiye, Avrupa Birliği  Özerk Belediyeler Şartnamesi'ne imza attığı halde ısrarla biz yerinden yönetimin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü Ankara'da bulunan yetkililerin değil Bodrum halkının kentinde ne yapmak istediği önemlidir. Şimdi Ulaştırma ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan talimatlarla bu talanlar gerçekleştiriliyor. Bu da Bodrum halkının istediği bir durum değil" ifadesinde bulundu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim