• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin,:Avrupa Akdeniz'i mezarlığa çevirdi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin,:Avrupa Akdeniz'i mezarlığa çevirdi
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, Akdeniz'deki göçmen facialarında Avrupa'yı duygusuzlukla suçlayarak, Avrupa'nın göçmenlere sırt döndüğünü ve Akdeniz'i mezarlığa çevirdiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, haftasonu Akdeniz'de 700 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Avrupa Birliği'ne (AB) göçmenler konusunda "çok yönlü, daha cesur ve hisli" bir tutum sergilemesi çağrısında bulundu.

"Bu son trajedinin ardından dehşete kapıldım ama şaşırmadım. Son yaşanan ölümler ve yüzlercesi ne yazık ki önceden öngörülmüştü" diyen Zeyd, İtalya’nın uygulamaya 2014 yılında son verdiği göçmen kurtarma operasyonu "Mare Nostrum"un hayat kurtarmada daha cesur ve başarılı olduğunu, onun yerini alan AB'nin "Triton" operasyonunun ise bu amaca uygun olmadığını ifade etti. 

Zeyd, "Avrupa dünyanın en savunmasız göçmenlerine sırtını dönüyor ve Akdeniz'in büyük bir mezara dönüşmesi riskini alıyor. Avrupa ekonomisinin toplumunun düşük vasıflı işçilere ihtiyacı var ve göçmenler buna katkıda bulunmak için  çırpınıyor" ifadelerini kullandı. 

Zeyd şöyle devam etti: "Politikacıların caydırıcı kararlar alma yaygarasına katılmak yerine cesur liderlik göstermesinin zamanı geldi. Bu politikalar işe yaramayacağı gibi, insan yaşamı ve insan hakları açısından da kabul edilemez.  Avrupa hükumetlerinin, toplumları zehirleyerek yabancı düşmanlığına iten, ileriyi göremeyen kısa vadeli politik reaksiyonları bir kenara bırakarak hayat kurtarmaya öncelik vermesi için bu şekilde daha kaç trajedi yaşanması gerek." 

İKİ TUTUKLAMA

Bu arada Libya açıklarında Pazar günü batan tekneden kurtarılan 27 kişi arasında bulunan kaptan ve bir gemi görevlisi İtalyan yetkililer tarafından gözaltına alındı. Altyapıdan sorumlu devlet bakanı Graziano Delrio, mürettebat mensuplarının savcılığın talimatıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Carlotta Sami teknede ölenlerin sayısının 800 civarında olduğunu söyledi. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) İtalya Temsilcisi Flavio di Giacomo da rakamı doğruladı. İlk bilgilere göre ölü sayısı 700 olarak bildirilmişti.

Mülteci krizine AB düzenlemesi

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller mültecilerin alımı ve barındırılmasında Avrupa Birliği (AB) genelinde geçerli olacak bir düzenlemeye gidilmesini önerdi. "Alman yerel yönetimlerinin dünya çapındaki mülteci krizlerini tek başına çözebilecek yapıda olmadığına" dikkat çeken Müller, acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Almanya Kalkınma Bakanı Müller, 2014'te son verilen "Mare Nostrum" yardım misyonunun da yeniden canlandırılmasını talep etti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim