• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

BIL ve TPIC, Jersey Adaları’ndan Türkiye'ye geliyor

BIL ve TPIC, Jersey Adaları’ndan Türkiye'ye geliyor
BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) halka arzında önemli hamle geldi. Karadeniz’de Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküplük doğalgaz keşfiyle birlikte BOTAŞ ve TPAO'nun halka arzının önü açıldı.

BOTAŞ’a bağlı Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı’nı işleten BOTAŞ International Limited (BIL) ile TPAO’ya bağlı Turkish Petroleum International Company’nin (TPIC) Jersey Adaları’ndan Türkiye’ye taşınması ve Türkiye’de yerleşik bir şirket haline getirilmesi için kollar sıvandı. Bu çalışmanın, yılın ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

Bu süreçte olası halka arza yönelik yeni bazı adımların daha atılabileceği ifade ediliyor. Arz takvimi konusu net değil.

TPAO, Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp gaz keşfi yaptı. Ardından, 5 Kasım’da yine Sakarya sahasında yer alan Türkali-1 kuyusunda sondaj başladı. 75 gün süreceği açıklanan sondajın, kısa süre sonra sonuçlanması bekleniyor.

HALKA ARZ MESAJI

Tuna-1’deki keşifle birlikte BOTAŞ ve TPAO'nun halka arzının da önünün açıldığı açıklanmıştı. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bu son süreç gerek TPAO ve gerek BOTAŞ’ı farklı bir lige çıkaracak. Önümüzdeki yakın süreçte bu keşiflerin gelişmesiyle birlikte gerek TPAO, gerek BOTAŞ’ın bilançoları önce yurt içi, sonra yurt dışı olabilir, halka arz sürecinin de önünü açacak” diye konuşmuştu.

Enerji çevrelerinde, BOTAŞ ve TPAO’nun halka arz çalışmaları kapsamında atıldığı yönünde değerlendirmelere konu olan bazı adımlar gündeme geldi.

Peki, bu ne? BOTAŞ’a bağlı BIL ile TPAO’ya bağlı TPIC, kamuoyunda “vergi cenneti” olarak da bilinen Jersey Adaları’nda kurulu iki şirket.

Ankara’da enerji kulislerinde, BIL ve TPIC’in, Türkiye’ye taşınması ve Türkiye’de yerleşik bir şirket haline getirilmesi için hazırlık yapıldığı konuşuluyor. HABERTÜRK’ün görüştüğü güvenilir kaynaklar, bu hazırlığı doğruladı. Kaynaklar, söz konusu çalışmanın, yılın ilk çeyreğinde tamamlanabileceğini ifade etti.

Bu süreçte olası halka arza yönelik yeni bazı adımların daha atılabileceği ifade ediliyor. Arz takvimi konusu net değil.

TPIC, resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre uluslararası platformda petrol ve doğalgaz faaliyeti göstermek üzere TPAO’ya bağlı olarak kuruldu.

Şirket, 30 yılı aşkın süredir arama ve üretim, saha servis hizmetleri, petrol ticareti ve dağıtımı alanlarında, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Kafkasya, Orta ve Güney Asya ve Güney Amerika pazarlarında faaliyetlerini sürdürüyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim